Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 06 28

Radinys Pajūrio regioniniame parke: jame jau veisiasi maldininkai

Pajūrio regioninis parkas praneša, kad iki šiol į Lietuvą tik užklysdavusi pietinė vabzdžių rūšis – maldininkai jau įsitvirtino mūsų šalyje ir veisiasi Pajūrio regioniniame parke. Antradienį Nemirsetoje aptiktas jaunas, dar neskraidantis vabzdys, kuris tikriausiai išsirito iš ten padėto kiaušinio.
Nemirsetoje rastas dar neskraidantis maldininkas
Nemirsetoje rastas dar neskraidantis maldininkas / Erlando Paplauskio/Pajūrio regioninis parkas nuotr.

„Jau yra faktas, kad nauja Lietuvoje sparčiai plintanti pietinė vabzdžių rūšis, maldininkas, Pajūrio regioniniame parke veisiasi. Vos prieš keletą valandų aptiktas jaunas, neskraidantis individas (nimfa) čia atskristi negalėjo, nebent išsiristi iš čia padėto kiaušinio“, – rašoma Pajūrio regioninio parko paskyroje „Facebook“.

Parko specialistai teigia, kad kai aptinkamas skraidantis individas, apie veisimosi faktą toje vietoje galima tik kelti hipotezes. „O čia faktas, Nemirsetoje va išsirito ir gerai paaugo“, – priduriama įraše.

Europinis maldininkas (Mantis religiosa) pirmą kartą Lietuvoje aptiktas 2008 metais.

Penki suaugę vabzdžiai anuomet buvo pastebėti rugpjūčio mėnesį įvairiose Vilniaus miesto vietose, viena nuo kitos nutolusiose per 1–5 kilometrus.

Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Maldininkas
Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Maldininkas

2010 metais jau užregistruota keliolika pranešimų apie šį vabzdį – iš Vilniaus, Kauno, Rytų ir Pietų Lietuvos. 2013-aisiais viena patelė stebėta Čepkelių rezervate.

Arčiausiai Lietuvos natūraliai europinis maldininkas gyvena gerai įšilusiose pievelėse, pušynų pakraščiuose Lenkijoje. Dar XVIII amžiuje ši rūšis gyveno prie Varšuvos ir buvo nurodoma kaip nereta. Tačiau pastaraisiais metais situacija pasikeitė – dabar ji nyksta ir yra įrašyta į Lenkijos Raudonąją knygą.

Maldininkas registruotas ir Latvijoje bei Baltarusijoje. Vidurio Europoje tai – taip pat nykstanti rūšis.

Plačiausiai ji paplitusi Centrinėje ir Pietų Europoje, Azijoje, Afrikoje, introduokuota Australijoje, Šiaurės Amerikoje.

Maldininkai – tai plėšrūs vabzdžiai, maistą gaudo tam pritaikytomis priekinėmis galūnėmis. Patinai užauga iki 52 mm, patelės – iki 75 mm.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas