Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2021 08 17

Radviliškio ŠSPC vadovas nusikratė STT įtarimų dėl kyšio ir korupcinių ryšių

Šiaulių apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus prokuroras Andrej Mirnyj priėmė nutarimą nutraukti ikiteisminį tyrimą dėl, įtarta, vienos Radviliškio rajono biudžetinės įstaigos direktoriaus galimai priimto kyšio ir jo papirkimo. Toks sprendimas priimtas nustačius, kad nebuvo padaryta nusikalstama veika.
Teigiama, kad V.Jakavičius šioje nuotraukoje užfiksuotas šalia Palangoje esančių apartamentų. Prasidėjus ikiteisminiam tyrimui, ŠCPS direktoriaus „Facebook“ paskyroje šios nuotraukos esą nebeliko.
Teigiama, kad V.Jakavičius šioje nuotraukoje užfiksuotas šalia Palangoje esančių apartamentų. Prasidėjus ikiteisminiam tyrimui, ŠCPS direktoriaus „Facebook“ paskyroje šios nuotraukos esą nebeliko. / Nuotrauka iš „Facebook“ asmeninio profilio

Ikiteisminis tyrimas buvo pradėtas 2021 metų pradžioje Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) po to, kai kilo įtarimų dėl galimai įvykusio neteisėto susitarimo tarp Radviliškio rajono biudžetinės įstaigos direktoriaus ir įmonės savininko. Buvo manoma, kad 2019 m. Radviliškio rajono biudžetinei įstaigai vykdant viešąjį pirkimą, jos direktorius iš pirkime dalyvavusios viešosios įstaigos savininko galimai priėmė kyšį. Įtarta, kad šis kyšis galėjo nulemti įmonės laimėjimą organizuojamame viešajame pirkime.

Radviliškio miesto ir rajono savaitraštis „Visuomenės balsas“ prieš keletą savaičių yra skelbęs, kad galimus korupcinius ryšius narpliojančių teisėsaugininkų akiratyje buvo atsidūręs Radviliškio Švietimo ir sporto paslaugų centro (ŠSPC) direktorius Vaidotas Jakavičius.

Minėtos žiniasklaidos šaltinių duomenimis, V.Jakavičius esą „pamiršdavo“ susimokėti už poilsį Palangoje esančiuose apartamentuose.

Tyrimo metu negauta objektyvių duomenų, patvirtinančių, kad tarp Radviliškio r. biudžetinės įstaigos direktoriaus ir viešajame pirkime dalyvavusios įmonės savininko buvo neteisėti susitarimai.

Sutapimas ar ne, bet pastatas, kuriame vasaros atostogas leisdavo centro direktorius, priklauso vienai iš Irmanto Norkaus įmonių. O šis verslininkas yra vienintelis kontraversišką reputaciją turinčios viešosios įstaigos „Bruneros“, anksčiau žinomos „Kretingos maistas“ vardu, dalininkas. Ši įmonė jau kelerius metus teikia maitinimo paslaugą rajono švietimo įstaigose.

Prokuratūros pranešime antradienį skelbiama: „Ikiteisminio tyrimo metu nebuvo gauta objektyvių duomenų, patvirtinančių, kad tarp Radviliškio rajono biudžetinės įstaigos direktoriaus ir viešajame pirkime dalyvavusios įmonės savininko buvo neteisėti susitarimai, galėję lemti viešojo pirkimo laimėtoją. Ikiteisminis tyrimas nutrauktas konstatavus, kad nepadaryta veika, turinti nusikaltimo ar baudžiamojo nusižengimo požymių.“

„Aš visada susimoku. Visada. O kur noriu, ten ir atostogauju“, – V.Jakavičius buvo cituojamas portale visuomenesbalsas.lt, atsakantis į klausimą, kuo jis galėjo sudominti STT.

Radviliškio rajono nemokamo moksleivių maitinimo viešąjį konkursą organizavo V.Jakavičiaus vadovaujamas ŠSPC. 2019 metais konkurse dalyvavo du tiekėjai, vienas jų buvo pašalintas, o maitinimo paslaugos konkursą laimėjo „Bruneros“. Trijų metų sutarties vertė 1 mln. 127 tūkst. eurų, kai ankstesnės trijų metų sutarties vertė buvo vos 167 tūkst. 212 eurų.

Vėliau paaiškėjo, kad konkurso laimėtoja nepajėgi vykdyti savo įsipareigojimų – tiekti ekologišką maistą rajono vaikams.

Tiesa, ikiteisminį tyrimą kuruojantis Šiaulių apygardos prokuratūros Organizuoto nusikalstamumo ir korupcijos skyriaus prokuroras A.Mirnyj „Visuomenės balsui“ yra sakęs, kad ikiteisminiame tyrime atliekami procesiniai veiksmai nėra tiesiogiai susiję su minėtuoju pirkimu. Pasak A.Mirnyj, mokinių maitinimo sutarties klausimas sprendžiamas civilinėje byloje, kuri yra Šiaulių apylinkės teisme ir į kurią prokuratūra ir negali kištis.

15min primena, kad 2020-ųjų metų gegužę Viešųjų pirkimų tarnyba (VPT) pareiškė, jog Radviliškio Švietimo ir sporto paslaugų centras turėtų nutraukti 2019-ųjų vasarą pasirašytą 1,1 mln. eurų vertės sutartį su maisto tiekimo bendrove „Bruneros“.

Vis dėlto nepasitvirtinusi baudžiamoji byla, susijusiu su Radviliškio Švietimo ir sporto paslaugų centru, nebuvo bergždžias tyrimas.
Nustačius galimus buhalterinės apskaitos įstatymo pažeidimus, informacija perduota Valstybinei mokesčių inspekcijai, pažymima prokuratūros pranešime.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas