Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2017 10 23 /12:12

Raginama nevaikščioti Trijų Kryžių kalno šlaitais, nors nuošliaužų neturėtų būti

Kiek žemiau, nei stovi Trijų Kryžių paminklas, palei išmintą takelį, ant kalno matyti plyšys. Apie jį įspėja STOP juosta, situaciją stebi Lietuvos geologų tarnyba ir Vilniaus pilių kultūrinio rezervato direkcija. Apie rimtą pavojų specialistai nekalba, tačiau vaikščioti savavališkai išmintais takais nerekomenduoja. Vaikščiojimas kalno šlaitais yra draudžiamas, už tai gresia baudos.
Ant Trijų Kryžių kalno atsivėrė plyšys
Ant Trijų Kryžių kalno atsivėrė plyšys / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Plyšys ant Trijų Kryžių kalno, nors ir matomas jau kurį laiką, vėl sukėlė nemažai klausimų ir spėlionių, ar ir čia gresia tokios pat nuošliaužos kaip ant Gedimino kalno. Vis dėlto geologai ramina – didelių nuošliaužų pavojaus bent kol kas čia nėra, o plyšys atsivėrė dėl atitrūkusios velėnos.

Plyšys stebimas

„Yra plyšys, jis matomas, stebimas, bet čia lyg susiję su to šlaito tvarkymu, kaip teigia Vilniaus pilių rezervato atstovai. Greičiausiai ten yra velėnos atitrūkimas, dabar tik taip galima pasakyti, kadangi tik vizualiai matėme. O koks tolimesnis elgesys bus, galima tik paspėlioti, bet kad čia būtų kokia didelė nuošliauža, tokių pėdsakų neturime, nematome“, – sakė Lietuvos geologijos tarnybos direktorius Jonas Satkūnas.

Lietuvos geologijos tarnybos specialistai stebi situaciją, apžiūri plyšį ant kalno, todėl po pietų turėtų turėti išsamesnių duomenų. Vieną dalyką J.Satkūnas sako matantis jau dabar – savavališkai išmintas takas toje vietoje tikrai nėra reikalingas.

„Jeigu to tako nebūtų, nebūtų ir velėna atplyšusi. Bet žmonės visą laiką nori ekstremalių iššūkių, nors tokiais šlaitais negalima leisti vaikščioti, arba – bent jau įvairiomis priemonėmis užtverti ir kitur nukreipti žmones kitais, tam tikslui įrengtais takais. Bet žmonės daro, kaip jiems norisi. Vienas praeina, kitas eina, įpranta, o tada atsiranda pėdsakas, takelis, kuris atrodo kaip vaikščiojimui skirtas. Bet kokie vaikščiojimai šlaitams kenkia. Po kiekvieno pėdsako, kiekvienos pėdos, žengto žingsnio bent kelios smiltelės tikrai nurieda šlaitu žemyn“, – kalbėjo J.Satkūnas.

Vaikščioti šlaitais negalima

Situaciją stebi ir Vilniaus pilių kultūrinio rezervato direkcija. Jos Rezervato tvarkymo skyriaus vedėjas Stanislovas Patkauskas teigė ką tik buvęs ant kalno. Ir jis neslėpė nuostabos, kad plyšys, kuris užfiksuotas dar 2014 metų lapkričio 24 dieną, tokį susidomėjimą sukėlė dabar.

„Tada naujiems prožektoriams, kurie spalvota šviesa apšviečia Trijų Kryžių paminklą, buvo papildomas kabelis nutiestas. Ten iškasta nedidelė tranšėja, apie 40 cm gylio, judinta žemė, ji nesusistovėjo. Dabar po drėgnesnio periodo, ji šiek tiek nusėda. Tas įplyšimas nenusimanantiems žmonėms atrodo baisus, lyg visas kalnas važiuoja“, – kalbėjo S.Patkauskas.

Dabar po drėgnesnio periodo žemė šiek tiek nusėda. Tas įplyšimas nenusimanantiems žmonėms atrodo baisus, lyg visas kalnas važiuoja, – sakė S.Patkauskas.

Jis taip pat patikino, kad STOP juosta kabo tam, jog žmonės nevaikščiotų ir nedidintų to plyšio.

„Nuo kovo pabaigos esame užtvėrę STOP juostą, retsykiais chuliganėliai ją nudrasko, mes vėl iš naujo nutiesiame, kad nebūtų vaikščiojama. Ten toks takas išmintas, o papildoma apkrova ant šlaito visuomet žemę linkusi paslinkti“, – kalbėjo S.Patkauskas.

Vilniaus pilių kultūrinio rezervato direkcija ant Trijų Kryžių kalno dar nėra nutiesusi nė vieno tako – tai bus padaryta tik parengus Kalnų parko tvarkymo planą. Kai kur tie projektuojami takai sutaps su dabar savaime išmintais. Rezervato taisyklėse taip pat įrašyta, kad vaikščioti kalnų šlaitais yra draudžiama, už tai numatytos baudos. Tik sugaudyti kiekvieną vaikščiotoją rezervatas sunkiai pajėgtų.

Rezervatas rengia Kalnų parko tvarkymo planą, tikimasi 2018 metais nupirkti rangos darbus. Pagal šį planą ketinama iškirsti ir nemažai medžių, ypač savaime užaugusių, tačiau plikai nuskusti Trijų Kryžių kalno tikrai neplanuojama.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Ant Trijų Kryžių kalno atsivėrė plyšys
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Ant Trijų Kryžių kalno atsivėrė plyšys

Medžių kirtimas sulaukė kritikos – esą tokiu atveju Trijų Kryžių kalno lauktų Gedimino kalno likimas, nes pastarąjį nusiaubė nuošliaužos, nors specialistai ir neigia, kad jos galėjo susidaryti dėl iškirstų medžių.

Ant Gedimino kalno kol kas ramu

Šiuo metu Gedimino kalnas tvarkomas. J.Satkūnas tvirtina, kad, pirminiais duomenimis, per šį savaitgalį situacija nepasikeitė, nors prieš savaitę buvo paskelbta apie gresiančias naujas nuošliaužas po ilgalaikio ir stipraus lietaus.

Lietuvos nacionalinis muziejus, kuriam priklauso kalnas ir kuris užsiima jo tvarkymu, paskutinę naujieną apie Gedimino kalną paskelbė spalio 15 dieną. Informaciniame pranešime teigta, kad sekmadienį, spalio 15 d., toliau buvo tęsiamas nuolatinis Gedimino kalno stebėjimas.

„Naktį Gedimino kalno pietrytiniame šlaite buvo užfiksuotos tik purvo nuoplovos, o susiformavusi iki 40 m ilgio ir iki 10 m pločio grunto deformacija nepajudėjo. Purvo nuoplovų padariniai (iki 20 kub. m žemių) buvo operatyviai pašalinti. Tikimasi, kad nuo šiandien pagerėjusios oro sąlygos leis atlikti grunto planiravimo darbus Gedimino kalno pietrytiniame šlaite, taip išvengiant nuošliaužos šiame šlaite.

Situacija ir toliau stebima visą parą, pasitelkiant kalno šlaituose ir statiniuose įdiegtą poslinkių ir posvyrių stebėjimo sistemą bei užtikrinant fizinę vizualinę kalno šlaitų apžiūrą. Nuošliaužų pavojus pietrytiniame šlaite labai padidėjo dėl didelio kritulių kiekio. Šiaurės vakarų šlaite tęsiami tvarkybos darbai pagal anksčiau patvirtintą tvarkybos projektą“, – rašyta pranešime.

Vilniaus savivaldybė šeštadienį pranešė, kad gavusi Lietuvos nacionalinio muziejaus prašymą imtis papildomų saugumo priemonių Gedimino kalno papėdėje apribojo pėsčiųjų ir dviratininkų eismą Gedimino kalno pietrytinio šlaito papėdėje (nuo B.Radvilaitės gatvės pusės). Taip pat bus draudžiamas pėsčiųjų ir dviratininkų eismas K.Škirpos alėja palei Vilnią. Į Škirpos alėją galės patekti tik aptarnaujantis transportas ir šioje teritorijoje gyvenantys bei dirbantys. Pėsčiųjų ir dviratininkų prašoma rinktis Šventaragio, T.Vrublevskio gatvių kryptis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas