Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2019 01 10 /13:45

Raimundas Karoblis pasirašė šauktinių sąrašus: priverstinai šaukiamų jaunuolių skaičius didės

Krašto apsaugos ministras Raimundas Karoblis ketvirtadienį priešpiet pasirašė sudarytus šauktinių sąrašus. Savanorių šiais metais nesitikima mažiau, tačiau didėjant pašauktųjų skaičiui, jų tiesiog nepakaks, tad daugiau jaunimo teks šaukti priverstinai. Ministras ketvirtadienį pripažino, jog šauktinių amžius iki 23 metų šiemet nebuvo sumažintas, nes dėl to išsiskyrė valdančiųjų nuomonės.
Raimondas Karoblis
Raimundas Karoblis / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

Įvykdyta šauktinių sąrašo sudarymo procedūra, į jį pateko 31 068 piliečiai, procesas prasideda“, – žurnalistus ketvirtadienį informavo ministras.

Pernai buvo pašaukti 3640 karo prievolininkų, šiemet devynių mėnesių karo tarnybai bus pašaukti 3827 karo prievolininkai.

2015 ir 2016 metais savanorių visiškai pakako, 2017 metais į tarnybą priverstinai teko pašaukti 53 jaunuolius, pernai – jau 140.

„Didžiausia priežastis, kodėl auga priverstinai šaukiamų skaičius, yra tas, kad bendrai didiname šauktinių skaičių (...) Matyt, kad mes turime dirbti ir su mažiau motyvuota jaunimo dalimi, gale tai yra galimybė galbūt per kariuomenę padidinti motyvaciją“, – kalbėjo R.Karoblis.

Anot jo, papildomų priemonių, kurios padėtų privilioti savanorių, kol kas nėra svarstoma.

Ministras R.Karoblis sakė, kad savanorių šiemet tikimasi apie 3 tūkst., kaip ir kasmet, tačiau apie trečdalis jų atkris dėl sveikatos problemų.

„30 procentų labiausiai motyvuoto Lietuvos jaunimo neatitinka sveikatos reikalavimų ir tai yra gana liūdnas visuomenės sveikatos realijos atspindys“, – apgailestavo jis.

KAM puslapyje skelbiamais duomenimis, tinkamais tarnybai kol kas pripažinti 67 savanoriai, 179 kol kas dar tikrinami.

Be savanorių, dalis pašauktųjų kasmet pasiprašo atlikti tarnybą pirmumo tvarka.

Karo prievolės ir komplektavimo tarnybos direktorius Arūnas Balčiūnas pabrėžė, kad priverstinai šauktinius tenka šaukti ir dėl to, kad savanoriai turi teisę patys pasirinkti tarnybos vietą.

„Būna, kad jų yra daugiau, nei tam daliniui reikia. Todėl jie kartais nusprendžia nebekandidatuoti arba nukelia savo tarnybos laiką į kitus metus“, – teigė jis.

Karo prievolininkų sveikata kelia susirūpinimą

Pasak A.Balčiūno, kasmet išlieka neigiama tendencija – daugybė jaunuolių atkrenta dėl ligų. „Sveikatos tinkamumas kasmet mažėja, tiek savo noru pareiškusių, tiek tų, kurie yra patekę į šaukiamųjų sąrašą“, – teigė jis.

KAM nuotr. /Šauktinių tarnybos vietos
KAM nuotr. /Šauktinių tarnybos vietos

A.Balčiūno teigimu, šauktinių sveikatos problemos atspindi visos visuomenės bėdas. „Pagrindinės problemos – vidaus organų ligos, nervų ligos, stuburo negalavimai, plokščiapėdystė, akių ligos, psichologinės ir panašios ligos. Pasakyti, kad kažkuri liga dominuoja, negaliu, – teigė jis. – Tai rodo mūsų visuomenės sveikatos būklę, ypač jaunimo.“

Ministras R.Karoblis sakė, kad sveikatos reikalavimai tikrai nėra per dideli.

Anot A.Balčiūno, kad sąrašai bus paskelbti iki sausio 18 dienos.

Anot jo, kariuomenė laukia daugiau savanorių. „Ta dalis, kuri pateko į sąrašus, gali pasinaudoti pirmumo teise, jiems numatytos papildomos garantijos“, – priminė jis.

Šauktinių amžiaus nesumažino – pasipriešino politikai

Rugsėjo viduryje R.Karoblis informavo žiniasklaidą, kad Seimui teikia siūlymą iki 23 metų trumpinti šaukiamųjų į nuolatinę privalomąją pradinę karo tarnybą amžiaus ribą. Žemutinę amžiaus ribą siūlyta ankstinti metais – į šauktinius būtų kviečiami ir 18-mečiai, tačiau jie turėtų būti baigę mokyklą.

KAM buvo siūliusi, jog pataisos įsigaliotų nuo šių metų, tačiau taip neatsitiko.

Ketvirtadienį ministras pabrėžė, kad pataisos buvo platesnės, jos apėmė ne tik šauktinių amžiaus mažinimą. „Tiesiog pritrūkome laiko diskusijoms tarp politikų. Nuomonė dėl sumažinimo pasirodė ne tokia paprasta, kaip mes tikėjomės, vieningos nuomonės kol kas nėra, diskutuosime šiais metais argumentų kalba“, – teigė jis.

R.Karoblis pabrėžė, kad toks siūlymas atsirado todėl, kad 25–26 metų amžiaus žmonės jau yra baigę studijas, kuria šeimas, kariuomenė iš šios amžiaus grupės šauktinių sulaukia daugiausia prašymų atidėti karo tarnybą dėl įvairių priežasčių.

„Esminės įtakos sąrašams sudaryti tai nepadarytų, bet yra įvairios nuomonės ir mes tikrai turime diskutuoti. Jei rasime konsensusą, o einame link to, tikiuosi, kad mažesnės ribos amžiaus būtų taikomos jau kitų metų šauktiniams“, – teigė jis.

Visa karo prievolininkui aktuali informacija – kur ir kada pradėti ir vykdyti su šaukimu susijusias procedūras – bus pateikta karo prievolininkų sąraše internete https://sauktiniai.karys.lt.

Patekę į šaukiamųjų sąrašus karo prievolininkai ir išreiškę norą pirmumo teise atlikti tarnybą, gaus 15 proc. didesnes išmokas, ir į jų pageidaujamas tarnybos vietas ir datas paprastai yra atsižvelgiama.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas