Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 10 26

Ramūnas Karbauskis: „Konservatoriai nenori į koaliciją, bet neranda žodžių tai pasakyti“

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos pirmininkas Ramūnas Karbauskis sako turintis labai stiprią nuojautą, kad Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai nenori dirbti valdančiojoje daugumoje, tačiau kol kas neranda priežasčių savo nenorui pagrįsti.
Ramūnas Karbauskis
Ramūnas Karbauskis / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

„Mes manome, kad jie ras kažkokias priemones, kaip suprasti, kas mes tokie esame“, – juokėsi R.Karbauskis, paklaustas, ar ketina iki penktadienio ką nors daryti, kad konservatoriai nebetvirtintų nesuprantantys, kas yra tie juos į koaliciją kviečiantys valstiečiai-žalieji.

Man atrodo, kad jie tikrai nenori, bet neranda, kaip pateisinti tą nenorą.

Anot jo, kol kas nelabai aišku, ką Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga turi padaryti, kad konservatoriams pasidarytų aiškiau. Esą, jei būtų užduoti konkretūs klausimai, būtų konkrečiai atsakyta, tačiau kol kas konservatoriai tik mojuoja keistais reikalavimais: „su liberalais reikia, su socialdemokratais negalima“.

„Iš tos retorikos pradedu galvoti, kad jie dar kažką ir sukurti gali tokio smagaus, kad pateisintų savo nenorą. Man atrodo, kad jie tikrai nenori, bet neranda, kaip pateisinti tą nenorą. Visa ta retorika, kuri iš jų sklinda, atrodo taip, lyg jie ieškotų kaip tautai parodyti, kodėl jie neis, nes valstiečiai-žalieji yra tokie, šiokie ir anokie“, – kalbėjo R.Karbauskis.

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos pirmininkas stebėjosi, kodėl konservatoriai labiausiai ieško trūkumų jo asmenybėje, mat R.Karbauskis kartoja pasiryžęs dirbti tik valstiečių-žaliųjų frakcijos seniūnu ir niekuo daugiau.

„Aš nepretenduoju į kažką tokio, dėl ko reikėtų būti taip įsiutus. Aš vadovavau rinkimams. Na, taip, sakykim, už tai galima pykti ant manęs. Bet dabar bandyti per mane įrodyti, kas su valstiečiais negalima dirbti? Neišeina. Ne aš būsiu tas žmogus, su kuriuo reikės dirbti“, – sako R.Karbauskis.

Pasak jo, dėl to kyla minčių, kad yra paprasčiausiai ieškoma bet kokių argumentų pateisinti žodžiui „ne“.

„Vis kuria kažkokias versijas, kad pasakytų „ne“. Mano nuojauta tokia, nes aš galvoju, ar kas nors keičiasi. Niekas jų retorikoje nesikeičia. Bet aš bet kokiu atveju laikausi tos nuostatos, perlipdamas ir per savo asmenines ambicijas, kad tvarkoje, mes atviri bendradarbiavimui, pasiūlymas visą laiką galioja“, – 15min teigė R.Karbauskis.

Kai žmonės pradeda šnekėti apie kažkokias pažymas, tai mes atsiunčiame žmogų, kuris apie pažymas šiek tiek supranta.

Klausiamas, ar nebandė su konservatoriais susitikti asmeniškai, o ne per konsultacijų grupei vadovaujantį Povilą Urbšį, kuris, konservatorių nuomone, organiškai nemėgsta konservatorių, R.Karbauskis tikino, kad būtent konservatoriai norėjo derėtis ne su juo ir pareiškė sąlygą valstiečiams tuo pat metu nesiderėti su socialdemokratais, todėl buvo suburta konsultacijų grupė, kad pokalbiai net nesivadintų derybomis.

„Kai žmonės pradeda šnekėti apie kažkokias pažymas, tai mes atsiunčiame žmogų, kuris apie pažymas šiek tiek supranta. Gali jie išdėstyti, kas jiems nepatinka. Bet jie, vietoj to, kad išdėstytų, reiškia nepasitenkinimą. Ką tada siųsti reikia?“, – klausė Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos pirmininkas.

Jis teigė neprieštaraujantis būti patikrintas Valstybės saugumo departamento, tik abejoja, ar tai dar nėra padaryta.

„Man įdomu, kodėl jie to nešnekėjo anksčiau? Kodėl ta retorika pasikeitė per vieną naktį? Mes galbūt išgirsime, kad jau yra kažkas. Kas tada tai užsakė? Aš juk joks kandidatas į jokį postą? Tai kas ją užsakinėjo ir kodėl? Gal turime kokį ryšį tarp saugumo ir tos partijos? Man tai pradeda atrodyti labai keistai“, – pripažino R.Karbauskis.

Tikina pykčio nelaikantis

Pasak jo, valstiečiai-žalieji darė viską, kad net formaliai konservatoriai neturėtų pagrindo nesikalbėti, tačiau jie randa vis naujų sąlygų deryboms atidėti.

„Aš įsivaizduoju, kad tiesiog noro nėra. Jiems labai sunku pasakyti, kad jie nenori, nes viešųjų ryšių prasme tai bus nepaaiškinama. Kaip tu paaiškinsi rinkėjams? Kaip paaiškinsi tiems žmonėmis, kurie jais tikėjo? Nepaaiškinsi. Todėl reikia sukurti versiją, kodėl valstiečiai netinka. Tada jau gali paaiškinti, kad valstiečiai bjaurūs, jie tokie, anokie, kažkas pas juos negerai, todėl mes su jais neisime. Tada elektoratas supranta, kodėl konservatoriai neina. Suprantu, kad dabar būtent tai ir vyksta“, – teigė R.Karbauskis.

Draugiškai, čia gi ne piktas tas juokas buvo. Bet žmogus, matyt, įsiskaudinęs kažkaip.

Valstiečių ir žaliųjų sąjungos pirmininkas tikino suprantantis, kad Tėvynės sąjungos vadovas Gabrielius Landsbergis galėjo įsižeisti dėl priešrinkiminių debatų LRT „Forume“ ar dėl to pasakymo, kad R.Karbauskis su Sauliumi Skverneliu juokėsi iš nurodymų, kas turi vesti derybas.

„Bet jeigu aš pasakyčiau, kad G.Landsbergis negali vesti, o turi versti Rasa Juknevičienė, tai kaip vertinti? Jis juoktųsi iš manęs, tai ir mes juokėmės. Draugiškai, čia gi ne piktas tas juokas buvo. Bet žmogus, matyt, įsiskaudinęs kažkaip. Kita vertus, jei jis norėtų, jis pasakytų: „Ramūnai, aš noriu su tavim susitikti“, bet jis to nesako. Ką aš turiu padaryti?“ – klausė R.Karbauskis.

Anot jo, per šias dienas iš konservatorių apie save jis tiek išgirdo, kad bet kurioje kitoje partijoje jau būtų nuspręsta su tokiais žmonėmis nedirbti.

Nuojauta kužda, kad kažkuri iš tų dviejų partijų vis dėlto ateis į derybas.

„Mes ir per tai perlipom. Mes ir po tų epitetų nesakome „ne“. Mes elgiamės kaip normalioje demokratinėje šalyje normali partija, atsakinga už valstybę, tai, kas bus šioje valstybėje ateinančius ketverius metus. Suprantame, kad mums ta atsakomybė milžiniška teko, bet paprasčiausiai vidumi jaučiu, kad jie dabar skaičiuoja, kaip geriau jų partijai, visiškai negalvodami, ko norėtų jų rinkėjas“, – teigė Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos pirmininkas.

R.Karbauskis sako, kad, jei galiausiai konservatoriai praneš liekantys opozicijoje, jo vienintelis prašymas jiems bus būti ne bet kokia, o labai stipria opozicija.

„Čia mano prašymas jiems. Nes mums bus labai naudinga, jei nebus plačios koalicijos, kurioje reiktų labai stipriai derintis, daug kalbėtis, tai kad būtų labai kieta opozicija. Tegu kala mus prie kryžiaus kiekvieną dieną už tai, ką mes padarėme“, – dėstė būsimas Seimo narys.

Nors socialdemokratus R.Karbauskis vadino kur kas konstruktyvesniais, tačiau iki penktadienio sakė laukiantis abiejų partijų sprendimų.

„Aš suprantu, kad dabar klausimas abiem yra ne kas turi ką padaryti, ar kas kam netinka, bet esminis – būti valdžioje ar būti opozicijoje. Padės tai ateityje ar nepadės? (…) Spėlioti aš negaliu, bet nuojauta kužda, kad kažkuri iš tų dviejų partijų vis dėlto ateis į derybas“, – teigė R.Karbauskis.

Pasak jo, pasirinkti vieną iš šių dviejų partnerių valstiečiai-žalieji negalėjo, nes jiems vienodai geros atrodo abi šios partijos, o galiausiai pavyktų suburti Vyriausybę ir be nė vienos iš jų.

„Nesuprantu, kodėl mes turime kažką pasirinkti. Kokiu būdu pasirinkti? Pagal plaukų spalvą ar akių spalvą? Kodėl mes turime pasirinkti? Jie puikiai supranta, kad mums užtenka ir tų, ir tų. Ir net yra variantas, kad jokių“, – dėstė pašnekovas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas