Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Regionų ministerijos įkūrimą G.Nausėda ragina svarstyti „platesniame kontekste“

Regionų ministerijos idėją vertėtų svarstyti „platesniame kontekste“, įvertinant ir dėl dalies ministerijų egzistavimo tikslingumą, sako prezidentas Gitanas Nausėda.
Gitanas Nausėda
Gitanas Nausėda / Pauliaus Peleckio / BNS nuotr.

„Aš manau, kad tai galėtu būti platesniame kontekste kitu reformų ir aš visai nieko prieš svarstymą tikslingumo kitų ministerijų egzistavimo, kaip antai Energetikos ministerijos, ir panašiai. Ir tikrai po šitų reformų galėtų būti taip, kad biurokratų skaičius ne tik, kad nepadidėtų, bet ir sumažėtų“, – pirmadienį interviu LRT kalbėjo šalies vadovas.

Jis pažymėjo, jog Regionų ministerijos įkūrimo idėja neturėtų būti diskredituojama kaip bandymas įsteigti dar „krūvą biurokratų“.

„Nesinorėtų, kad šiame pačiame pradiniame idėjos etape ji būtų tam tikra prasme diskredituota sakant, kad žiūrėkite, prezidentas sugalvojo dar krūva biurokratų įsteigti, naują pastatą ministerijai sukurti. Kalbame apie Regionų ministeriją pirmiausia kaip apie ženklą, kaip apie signalą, kad regionų politika yra svarbu“, – pažymėjo jis.

Remiantis BNS užsakymu atlikta „Vilmorus“ apklausa, 51,3 proc. respondentų galvoja, kad tokia ministerija nereikalinga. Tuo metu penktadalis – 21 proc. – šalies piliečių mano, kad tokia ministerija reikalinga. Dar beveik trečdalis – 27,7 proc. – respondentų nuomonės šiuo klausimu neturi.

Šalies vadovas Regionų ministerijos steigimo idėją pasiūlė rugsėjo viduryje vykusiame Regionų forume. Anot jo, tokia ministerija rūpintųsi regioninės politikos formavimu, regioninių tarybų ir savivaldos savarankiškumo didinimu bei nacionalinio lygmens koordinavimu tarp ministerijų.

LRT jis teigė, jog Regionų ministerijos idėja – pakelti regionų politiką į aukštesnį lygį.

„Ir tai yra tiek svarbu, kad neturėtų būti paslėpta kažkokios ministerijos gelmėse, atskirame departamente ar kažkur panašiai. Tokia idėja buvo palankiai sutikta iš daugelio savivaldybių meru, nes jie puikiai supranta iš savo praktines patirties, kaip sunku tą regioninės politikos motyvą atnešti į centrinę valdžią“, – kalbėjo G.Nausėda.

Prezidentui iškėlus Regionų ministerijos idėją, premjerė Ingrida Šimonytė ir vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė teigė, kad reikėtų žiūrėti plačiau ir galvoti apie Viešojo valdymo ministerijos kūrimą.

Tuo metu Laisvės partijos pirmininkė Aušrinė Armonaitė teigė atsargiai vertinanti šį sumanymą, o Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen tokį siūlymą vadino labiau parodomuoju.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas