2018 08 03

Rekomendacija esant stichinei kaitrai – nevesti vaikų į darželius

Kai oro temperatūra lauke siekia 30 ir daugiau laipsnių karščio, ir patalpų oras gali įkaisti iki tokių aukštumų. Ir ne tik daugiabučiuose, bet ir poliklinikose, darželiuose. Vilniaus darželiai vėdinasi kaip gali – atidaromi langai, grupės turi ventiliatorius. Tačiau kai kurie darželiai vis dėlto tėvus informavo apie rekomendaciją esant stichinei kaitrai mažus vaikus palikti namuose.
Lentvario vaikų darželyje „Šilas“ kontrolieriai tikrino maitinimo kokybę
Vaikų darželis / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

Per stichinę kaitrą siūlo likti namie

Vilnietė Eglė, kurios vaikas lanko vieną iš privačių sostinės darželių, kiek nustebo gavusi įstaigos rekomendaciją, kad esant stichinei kaitrai (kai karštis pasiekia daugiau nei 30 laipsnių) ikimokyklines įstaigas prižiūrinčios institucijos rekomenduoja mažiems vaikams likti namuose. Tiesa, darželis dirba įprastai, jį lankyti galima. Be to, įstaiga įsikūrusi individualiame name, tad ir išvėdinti patalpas yra paprasčiau, tačiau galimybė nevesti vaikų tėvams paliekama.

Šilta darželyje, bet kadangi individualus namas, turi savo kiemą, tai ten ir nedideli baseinai, ir laistytuvai, auklėtojos su vaikais visaip vėsinasi, – sakė Eglė.

„Tai informacinio pobūdžio pranešimas buvo, nes vienas iš vaikų jau savaitgalį perkaito, tėvai kreipėsi į medikus, nes jam pakilo temperatūra, sutriko virškinimas, medikai rekomendavo vaikutį palikti namuose. Šilta darželyje, bet kadangi individualus namas, turi savo kiemą, tai ten ir nedideli baseinai, ir laistytuvai, auklėtojos su vaikais visaip vėsinasi. Aš tikrai patenkinta, ten padaroma tiek, kad gal ne visada ir namuose tiek padarysi, jeigu negyveni nuosavame name“, – kalbėjo moteris.

Ji pati teigia turinti galimybių vaiko nevesti į darželį, tačiau bent kol kas neplanuoja taip elgtis. O pranešimas iš darželio, jos manymu, geras dalykas – tokiu būdu tėvai informuojami apie situaciją.

Vėdina ir vėsina

Vilniaus savivaldybė tvirtina, kad miesto darželiai vadovaujasi higienos normų reikalavimais ir Nacionalinio visuomenės sveikatos centro rekomendacijomis, kuriose sakoma, kad vaikai turi būti išvedami į lauką kasdien 2 kartus šviesiu paros metu bei gali būti nevedami į lauką, kai oro temperatūra lauke yra 32 ar daugiau laipsnių karščio.

„Patalpose, kuriose vykdoma ikimokyklinio ir (ar) priešmokyklinio ugdymo programa, turi būti numatytas natūralus ir (ar) mechaninis vėdinimas: grupių žaidimų, miegamojo/poilsio patalpose/erdvėse turi būti numatyta natūralaus vėdinimo per atidaromus langus galimybė. Darželiuose visose grupėse patalpos vėdinamos, darželiai turi oro ventiliatorius kiekvienoje grupėje, kurie vėsina patalpas.

123rf nuotr./Ventiliatorius
123rf nuotr./Ventiliatorius

Kadangi šią vasarą oro temperatūra lauke yra aukštesnė nei įprastai, darželių administracijos imasi visų reikiamų priemonių dėl tinkamų oro sąlygų užtikrinimo darželių patalpose ir lauke. Vaikai turi galimybę atsigerti vandens, lauke būti pavėsyje po medžiais, pavėsinėse, pasislėpę po skėčiais. Tėvai turi pasirūpinti tinkama vaikų apranga“, – tikino savivaldybės atstovai.

Vasarą Vilniuje iš viso nedirba 14 darželių, tačiau jie uždaryti dėl vykdomų remonto darbų, o vaikai lanko šalia esančias įstaigas. Dalis darželių nedirba tik vieną mėnesį per vasarą. Ugdymo procesą organizuojantys darželiai dirba įprastu režimu, kai kur dėl atostogaujančių vaikų grupės yra jungiamos.

Pataria gerti daug skysčių

Nacionalinis visuomenės sveikatos centras karštu oru pataria gerti daugiau skysčių, lauke dėvėti galvos apdangalus, rengtis laisvais, natūralios medžiagos drabužiais, atviras kūno vietas tepti apsauginiais kremais nuo saulės ir kt.

„Tyrimų duomenys rodo, kad dėl aukštos aplinkos oro temperatūros padaugėja mirčių. Esant karščiams pagrindinės sveikatos sutrikimų priežastys yra kraujotakos ir kvėpavimo sistemos ligos. Pažeidžiamiausi yra maži vaikai, senjorai, lėtinėmis ligomis sergantys asmenys bei kai kurių profesijų darbuotojai“, – skelbiama NVSC interneto svetainėje.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Karštis Vilniaus viešajame transporte
Luko Balandžio / 15min nuotr./Karštis Vilniaus viešajame transporte

Esant aukštai aplinkos temperatūrai, pavojingiausias – šiluminis smūgis, kuris įvyksta išsekus organizmo termoreguliacijos mechanizmams. Tokiu atveju kūno temperatūra pakyla daugiau nei 40 °C, dėl to žūsta ląstelės, gali ištikti vidaus organų (inkstų) nepakankamumas, smegenų pažeidimai ar net mirtis. Todėl specialistai rekomenduoja įvykus šiluminiam smūgiui, nedelsiant kviesti greitąją pagalbą, o kol ši atvyks, stengtis atvėsinti nukentėjusįjį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento