Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2021 05 25

„Reporteriai be sienų“ prašo Lietuvos tirti A.Lukašenkos indėlį užgrobiant „Ryanair“ lėktuvą

„Reporteriai be sienų“ antradienį paragino Lietuvos teisėsaugą ištirti Aliaksandro Lukašenkos veiksmus užgrobiant lėktuvą, kuriuo iš Atėnų į Vilnių skrido, tačiau po priverstinio orlaivio nutupdymo Minske buvo sulaikytas tinklaraštininkas Romanas Protasevičius.
Aliaksandras Lukašenka
Aliaksandras Lukašenka / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Pareiškime Lietuvos generalinei prokuratūrai ši Paryžiuje įsikūrusi žurnalistus ginanti nevyriausybinė organizacija prašo, kad Baltarusijos karinių pajėgų diversija prieš lainerį, įvykusi tiesiogiai ir akivaizdžiai ją kurstant A.Lukašenkai, būtų tiriama kaip „orlaivio pagrobimas nusikalstamais tikslais“.

Pranešime spaudai organizacija nurodė prašanti įvykį tirti pagal Lietuvos Baudžiamojo kodekso straipsnius, apibrėžiančius orlaivio užgrobimą ir piratavimą.

Lietuvos teisėsauga jau atlieka ikiteisminį tyrimą dėl orlaivio užgrobimo ir tarptautinės teisės draudžiamo elgesio su žmonėmis, tačiau neatskleidžia, ar tiriami būtent A.Lukašenkos veiksmai.

„Nusprendėme pateikti pareiškimą dėl paties A.Lukašenkos, nes jis buvo tiesioginis šio užgrobimo teroristiniais tikslais iniciatorius, ir tai nėra perdėta“, – pranešime cituojamas „Reporterių be sienų“ generalinis sekretorius Christophe'as Deloire'as.

Anot organizacijos, šiais precedento neturinčiais veiksmais A.Lukašenka siekė dar labiau įbauginti visuomenę, o labiausiai žurnalistus.

„Nera abejonių, kad R.Protasevičiaus sulaikymu (...) siekiama įbauginti visus Baltarusijos žurnalistus, tiek esančius, tiek nesančius šalyje. Šiuo įvykiu siekta parodyti, kad kur jie bebūtų, jie gali būti sulaikyti režimo ir įkišti į kalėjimą. Tai rodo, kad režimas nedvejodamas suims bet ką, kas jį kritikuoja“, – rašoma pareiškime Lietuvos teisėsaugai.

„Reporteriai be sienų“ teigia, kad iš R.Protasevičiaus ištrauktas prisipažinimas organizavus „masines riaušes“ Baltarusijoje po pernykščių prezidento rinkimų tik įrodo tokią cinišką strategiją.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Romanas Protasevičius
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Romanas Protasevičius

Pareiškime Generalinei prokuratūrai taip pat rašoma, kad A.Lukašenkos įsakymas išsiųsti Baltarusijos naikintuvus MiG-29 perimti „Ryanair“ lainerio sukėlė „pavojų įgulos ir keleivių gyvybei ir sveikatai“.

Jame taip pat detalizuojamos aplinkybės, anot organizacijos, leidžiančios manyti, kad perspėjimas apie bombą lėktuve buvo tik melagingas pavojaus signalas, tapęs pretekstu priversti lainerį nusileisti ir sulaikyti R.Protasevičių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas