Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 07 22

Respublikinės Panevėžio ligoninės psichiatrijos skyriuje – dramatiškos ugniagesių pratybos

Trečiadienį į Respublikinę Panevėžio ligoninę skubėjo gausios ugniagesių pajėgos. Gelbėtojams pranešta, kad psichiatrijos skyriuje kilo gaisras, uždūmintos patalpos, kuriose yra žmonių. Tačiau tai buvo suvaidinta situacija, surengta siekiant kuo geriau pasiruošti realiai grėsmei gaisro metu.

Gaisrą imitavo psichiatrijos skyriuje

Aktyvavus dūminį užtaisą buvo imituotas gaisras trečiame psichiatrijos skyriaus aukšte. Pratybų dalyviais tapo ir personalas.

Jie suvaidino ir skyriaus ligonius, kurie savo veiksmais turėjo apsunkinti situaciją ugniagesiams. Gelbėtojams nukentėjusiųjų teko ieškoti ne tik koridoriuose, bet ir palatose bei po lovomis.

Tomo Markelevičiaus nuotr./Pratybų akimirka
Tomo Markelevičiaus nuotr./Pratybų akimirka

Į tariamo gaisro vietą sugužėjo ugniagesiai ne tik iš Panevėžio bet ir komandos iš rajonų – Naujamiesčio ir Gegužinės.

Buvo penki nukentėjusieji. Visi jie išnešti į lauką ir perduoti medikams.

„Operacija pavyko pakankamai sklandžiai, nes ligoninės personalas žinojo savo veiksmus, signalizacija suveikė laiku, ugniagesių gelbėtojų darbas buvo sklandus.

Buvo penki nukentėjusieji. Visi jie išnešti į lauką ir perduoti medikams. Gaisro židinys likviduotas“, – po operacijos tvirtino Panevėžio apskrities priešgaisrinės gelbėjimo valdybos pirmosios komandos viršininkas Darius Paltarokas.

Tomo Markelevičiaus nuotr./Pratybų akimirka
Tomo Markelevičiaus nuotr./Pratybų akimirka

Svarbus uždavinys – keitimasis informacija

Pratybų metu siekta patikrinti, kaip Valstybinės priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos pajėgos pasiregusios darbui, sąveikai su ligoninės personalu. Buvo tikrinama, kaip gebama gelbėti nukentėjusiuosius, turinčius įvairių traumų.

Dar vienas pratybų uždavinys – išsiaiškinti, kaip ligoninės personalas geba veikti kilus gaisrui – iškviesti, pasitikti ir dirbti kartu su priešgaisrinėmis gelbėjimo pajėgomis.

Tomo Markelevičiaus nuotr./Egidijus Vyšniauskas
Tomo Markelevičiaus nuotr./Egidijus Vyšniauskas

„Pratybos pavyko neblogai. Ugniagesiai gana greit atliko savo pareigą. Surado ir išnešė nukentėjusius asmenis.

Tokiuose objektuose pagrindinis dalykas yra keitimasis informacija su administrcijos atstovais. Mums reikia žinoti, kur yra žmonės, ko trūksta, kokios galimos buvimo vietos, priėjimai“, – tvirtino Panevėžio apskrities priešgaisrinės gelbėjimo valdybos Operacinio vadovavimo skyriaus vyresnysis specialistas vidaus tarnybos kapitonas Egidijus Vyšniauskas.

Tomo Markelevičiaus nuotr./Pratybų akimirka
Tomo Markelevičiaus nuotr./Pratybų akimirka

Pratybas rengs ir kituose skyriuose

Laikinai Respublikinei Panevėžio ligoninei vadovaujanti Violeta Smilgienė tvirtino, kad tiek personalas, tiek ugniagesiai su užduotimi susitvarkė gana gerai.

Anot vadovės, panašias pratybas derėtų ateityje surengti ir kituose skyriuose, kur tektų imituoti gerokai sunkesnės būklės ligonių evakuaciją ir gelbėjimą.

Tomo Markelevičiaus nuotr./Violeta Smilgienė
Tomo Markelevičiaus nuotr./Violeta Smilgienė

„Šios dienos pratybų scenarijus parodė, kad ugniagesiai gali padėti įvykus nelaimei. Šiuo atveju dėkingas dalykas buvo tas, kad „gaisras“ įvyko ten, kur dauguma pacientų yra vaikštantys.

Šiek tiek sudėtingiau turbūt būtų dirbti skyriuose, kur pacientai yra gulintys. Manau, kad ateityje pratybas turėtume rengti ir kituose skyriuose. Panašių mokymų reikia kuo daugiau, nes labai skiriasi besigydančių ligonių kontingentas“, – tvirtino laikinai Panevėžio ligoninei vadovaujanti V.Smilgienė.

Įtraukė ir žiniasklaidą

Prie pratybų buvo pakviestas prisijungti ir naujienų portalo 15min.lt korespondentas.

Jis mokymuose taip pat turėjo savo vaidmenį – kibiu ir landžiu elgesiu provokavo pratybų dalyvius, pratybų metu fiksavo neteisingą dalyvių elgesį bendraujant su spaudos atstovais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito