Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2022 09 15 /16:56

Riešės gimnazijoje – sujudimas: skamba kaltinimai dėl lėšų grobstymo, mokiniai išėjo su plakatais

Ketvirtadienio vidurdienį šalia Riešės gimnazijos įvyko palaikymo akcija, kuria siekta parodyti iš Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos atvykusiai komisijai, kad mokyklos bendruomenė palaiko direktorę Egidiją Urbanavičienę. O komisijos prireikė, kaip sako bendruomenės atstovai, po direktoriaus pavaduotojo administracijai ir ūkiui skundų. Pastarasis tvirtina susiduriantis su šmeižtu ir mėginimu susidoroti, nes iškėlė įsisenėjusias gimnazijos problemas.
Prie Riešės gimnazijos įvyko direktorės palaikymo mitingas
Prie Riešės gimnazijos įvyko direktorės palaikymo mitingas / Pauliaus Peleckio / BNS nuotr.

„Egidija, mes su tavim“

Į palaikymo mitingą susirinko išties didelė minia – vaikų, mokytojų, tėvų, kitų Riešės bendruomenės atstovų. Čia skambėjo palaikymo šūksniai direktorei.

Apie tą patį skelbė ir plakatai: „Egidija, mes su tavim“, „Alvydai, būk vyras – išeik“, „Baubui mokykloje NE“, „Laisvė mokyklai nuo ūkvedžio teroro“, „Stop vieno žmogaus terorui“.

Kaip dar prieš šią akciją 15min sakė šią mokyklą lankančios mokinės mama, mitingas surengtas, kadangi jau „ilgą laiką vienas žmogus, t. y., direktorės pavaduotojas Alvydas Klečkauskas, terorizuoja visą mokyklą, mobingas tapo mokytojų ir kitų darbuotojų kasdienybe, pats deramai neatlikdamas savo pareigų, persekioja darbuotojus, taip pat ir mokyklos direktorę, mokinių tėvus, fotografuoja mažamečius vaikus žaidžiančius kieme, įtariame ir mokyklos turto grobstymą“.

Mamos teigimu, vasarą į mokyklą atėjo nauja direktorė, kaip sako tėvai, „puiki ir iniciatyvi“, ketinusi atlikti išorinį auditą, tačiau esą dėl to sulaukusi net grasinimų, jai pašlijusi sveikata.

Nesupranta ministerijos pozicijos

„Švietimo ministerija nereaguoja į bendruomenės, mokytojų ir direktorės skundus. Dabar atvyksta ministerijos komisija tirti situacijos, bet jie ne į mūsų skundus atsiliepia, o į pavaduotojo.

Bendruomenė renkasi išreikšti palaikymo direktorei, nes direktorė ruošiasi išeiti iš darbo, tuomet mokytojai žada stabdyti ugdymo procesą ar net išeiti iš darbo, pusantro tūkstančio vaikų liks gatvėje“, – kalbėjo mama.

Švietimo ministerija nereaguoja į bendruomenės, mokytojų ir direktorės skundus.

Riešės bendruomenė išties susirinko gausiai. Bendruomenės pirmininkė Gražina Zizienė savo ruožtu surašė raštą Švietimo, mokslo ir sporto ministerijai (ŠMSM), kuriame bendruomenės vardu išsakė „pasipiktinimą ir nepritarimą dėl to, kaip ŠMSM sprendžia Riešės gimnazijos klausimus“.

„Mums tapo žinoma, kad dėl Alvydo Klečkausko pateiktų skundų yra sudaryta komisija, kuri atvyks tirti minėtų skundų į Riešės gimnaziją, todėl prašome tikrai atsakingo ir rimto tyrimo.

Žinome, kad minėtas asmuo skundus išsiuntė ir į kitas institucijas, o tai demonstruoja, kad jis visas savo jėgas skiria ne tam, kad sudaryti darnią darbinę aplinką ir užtikrintų sklandžią Riešės gimnazijos ūkio būklę, o tai turėtų būti tiesioginė jo atsakomybė.

Remdamiesi ankstesniais mokslo metais vyravusiomis nuotaikomis, informacija, kuria dalinosi Riešės gimnazijos pedagogai, norime atkreipti dėmesį, kad galimai šis asmuo jau seniai ir, tikėtina, visiškai sąmoningai, kelia įtampą kolektyve, daro viską, kad būtų pasėta baimė ir nesaugumo atmosfera“, – rašoma rašte.

Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Prie Riešės gimnazijos įvyko direktorės palaikymo mitingas
Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Prie Riešės gimnazijos įvyko direktorės palaikymo mitingas

Taip pat pridėtas reikalavimų ministerijai sąrašas, kuriame – ir atsakomybė dėl ankstesnės direktorės išėjimo iš darbo, ir nepasitikėjimo Alvydui Klečkauskui pareiškimas, ir visapusiškas naujosios gimnazijos direktorės palaikymas.

Kaltina kitus

Pats A.Klečkauskas, gimnazijoje dirbantis ketverius metus, bet kokius kaltinimus jam dėl įtampos kolektyve, neatliktų darbų ar mobingo atmeta. Jis nusistebėjo ir dėl to, kad komisija į mokyklą atvyksta ir kažką spręs tuo metu, kai jis serga ir turi nedarbingumą.

„Man atrodo, yra bendruomenėje finansiškai suinteresuoti asmenys, sakysime, bendruomenė, kuri turi savų interesų gimnazijoje, finansinių. Tai yra bendruomenėje tie patys susiję su kai kuriais asmenimis Švietimo ministerijoje. Kai aš atėjau dirbti, radau tokių negerų dalykų, kai mokami pinigai už neatliekamas paslaugas, statybos darbus, kurie nepadaryti, čia kai perėmiau iš kito pavaduotojo.

Aš visa tai pradėjau stabdyti. Tada iš karto po trijų mėnesių, tik man pradėjus dirbti, prasidėjo skundai ministerijai, kad mane reikia perduoti STT, kad dėl manęs iš darbo išeina mokytojai net. Apkaltino, kuo tik galima“, – kalbėjo jis.

Kai aš atėjau dirbti, radau tokių negerų dalykų, kai mokami pinigai už neatliekamas paslaugas, statybos darbus, kurie nepadaryti, čia kai perėmiau iš kito pavaduotojo.

A.Klečkauskas tvirtina esąs tikras, kad tokiu būdu bandoma su juo susidoroti – esą jis neperka iš įprastų tiekėjų, kurių kainos didžiulės, o geriau siunčiasi įrangą ir visa kita, tarkim, iš Vokietijos. O tai neva nepatinka tiems, kurie praranda pinigus.

„Dabar direktorė, kuri yra ir Riešės gimnazijos direktorė, ir Bukiškio progimnazijos direktorė, pradėjo vežti turtą – suolus, be jokių važtaraščių, sprendimų, perdavimo aktų. O Riešės gimnazijoje Rugsėjo 1-ąją man pradėjo mokytojai rašyti, kad klasėse trūksta suolų.

Rugpjūčio mėnesį turiu suvedinėti, nes privalau viešinti, kas ką perka, pamačiau, kad direktorė be jokių viešųjų pirkimų, nesilaikydama įstatymo pirko batutus, šiukšlių išvežimas, kur statybininkai išvežė nemokamai, o ji kažkokiai įmonei sumokėjo 740 eurų“, – vardijo, kaip sako, pažeidimus A.Klečkauskas.

Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Prie Riešės gimnazijos įvyko direktorės palaikymo mitingas
Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Prie Riešės gimnazijos įvyko direktorės palaikymo mitingas

Jis tikina, kad mokykla yra viena geriausiai įranga aprūpinta gimnazija Lietuvoje, nes pirkta ir už europines lėšas, jis pats vykdęs tokį projektą.

Įranga užrakinta

Tačiau mokyklos direktorė E.Urbanavičienė į pavaduotojo kaltinimus sako galinti atsakyti faktais, kad yra ne taip, kaip jis teigia. Ji neslepia radusi ne pačios geriausios būklės patalpas ir visą aplinką. Esą tualetai buvo apverktini, o gimnazijos teritoriją prieš naujus mokslo metus teko tvarkyti bendruomenei, pavaduotojas ūkiui toje talkoje net nedalyvavo.

Į mokyklą atvykusiems žurnalistams ji taip pat kalbėjo apie tai, kad už europines lėšas išties pripirkta įrangos, tačiau ji sudėta kabinetuose, kurie užrakinti. Ir raktų gimnazijos vadovė sako neturinti.

E.Urbanavičienė teigė, kad pagal viešųjų pirkimų ataskaitas matanti, jog buvo pirkti dronai, lazerinės pjaustymo staklės, įrengta fotostudija, žaidimų kambarys. Nupirktos planšetės net nebuvo pakrautos, vadinasi, jomis negalėjo naudotis ir mokiniai nuotolinio ar hibridinio mokymo metu. O dabar jų įkrauti jau ir neįmanoma.

Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Egidija Urbanavičienė
Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Egidija Urbanavičienė

Ji neigė ir kaltinimus dėl esą sumokėtų pinigų už nemokamai išvežtas šiukšles – krūva šakų, nupjautos žolės ir kitų atliekų gulėjusi šalia modulinių darželio grupių, vaikams buvę nesaugu, tad teko tuo skubiai pasirūpinti. Viskas, kas netinka kompostui, išvežta, o kompostas išlygintas sklype, kuo, sako, irgi pasirūpinusi pati, nors dabar nuopelnus už tai jau prisiima pavaduotojas.

Kalbėdama su 15min jau po pokalbio su ŠMSM komisijos atstovais, direktorė teigė, kad pastarieji pirmiausia kalbėjosi su švietimo darbuotojų profesinės sąjungos pirmininke ir mokyklos tarybos nariais.

Tikiuosi, kad ši istorija bus su laiminga pabaiga ta prasme, kad mes galėsime dirbti.

„Su ministerijos atstovais tarėmės dėl konkrečių veiksmų, kaip mes galime bent iš dalies spręsti problemas, pavaduotojas dabar nedarbingume, bet tai neturėtų turėti įtakos vaikų ugdymo kokybei.

Nes iš tikrųjų žmonės yra sunerimę. Šiandien mokykloje darbas vyko, bet žinia, kad stovi minia žmonių už lango, tą darbą trikdė. Dabar susitarėme dėl veiksmų, dėl administracinių-procedūrinių dalykų, kad galėtume realiai įvardinti minimo asmens nusižengimus ir fiksuoti, kad pasikalbėjimas ir darbų planavimas žodžiu čia neveikia, kad viską reikia rašyti. Ir tikiuosi, kad ši istorija bus su laiminga pabaiga ta prasme, kad mes galėsime dirbti“, – kalbėjo E.Urbanavičienė.

Ji patvirtino, kad labiausiai jai rūpintis dalykas yra pagaliau leisti mokiniams ir mokytojams naudotis mokykloje turima įranga, kuri tiesiog dūla užrakinta. O raktų ji neturi.

„Tai labai aktualu, nes Nacionalinės švietimo agentūra atliko vertinimą gegužės mėnesį ir vienas iš tokių labai pavojingų signalų yra tas, kad tik 20 proc. visų pamokų yra pravedamos naudojant šiuolaikiškus, modernius metodus ar priemones. Ir tų priemonių yra mokykloje, bet jos neduodamos, neva mokytojai nemoka naudotis ir mokiniai jas laužo. Kaip mokytojai išmoks naudotis?

Gali būti, kad nemoka, tam reikalingi kiti vadybiniai sprendimai, reikalinga organizuoti mokymus, seminarus, kviesti specialistus. Mes galime išmokti. Dar problema tokia, kad dalies tų priemonių, nuo 2018, 2019, 2020 metų dulka, jau pakrauti nebeįmanoma. Planšetės, išmaniosios lentos, kurių ir garantija jau baigiasi, net nepakabintos“, – nuostabos neslėpė gimnazijos vadovė.

Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Prie Riešės gimnazijos įvyko direktorės palaikymo mitingas
Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Prie Riešės gimnazijos įvyko direktorės palaikymo mitingas

Direktoriaus pareigas ji užima tik nuo birželio pabaigos ir sakė maniusi, kad vasarą galės skirti darbui, tuomet būtų pavykę visa tai pakeisti. Tačiau paaiškėjo, kad su pavaduotoju darbas nesiklosto.

Ministerija: direktore pasitikime

E.Urbanavičienė sako nesitikėjusi sulaukti tokios mokyklos ir visos Riešės bendruomenės paramos. Dabar ieškoma būdų, kaip mokyklos turimą įrangą pagaliau pradėti naudoti. Direktorė sakė, kad tarsis su teisininkais, kaip įeiti į užrakintus kabinetus ir nesulaukti kaltinimų kažką pavogus ar sugadinus.

ŠMSM tvirtina, kad direktore pasitiki ir žada jai visokeriopą paramą.

„Girdime mokyklos bendruomenę, šiuo metu tiriame įvardintas problemas, kad kuo greičiau padėtume mokyklos administracijai rasti išeitį iš susidariusios situacijos ir grįžti prie ramaus darbo. Kaip ir mokyklos bendruomenė, pasitikime mokyklos vadove, kuri pradėjo dirbti vos prieš kelis mėnesius.

Teiksime jai teisinę konsultacinę pagalbą darbo santykių klausimais, esant poreikiui, pasitelksime kitas atsakingas institucijas“, – taip situaciją pakomentavo ministerijos atstovai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas