Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2015 10 20 /11:48

Rimantas Šadžius: 2016 metų biudžeto pajamos – konservatyvios

2016 metų valstybės biudžeto pajamos prognozuojamos konservatyviai, sako finansų ministras. Rimantras Šadžius tikisi, kad dabar numatytos įplaukos, pirmiausia pridėtinės vertės mokestis, dar bus koreguojamos.
Seime pradėta svarstyti 2016 metų biudžetas
Seime pradėta svarstyti 2016 metų biudžetas / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

„Biudžeto pajamos yra suprognozuotos labai konservatyviai. Tikrai matau galimybių, įvertinus spalio mėnesio įplaukas, šiek tiek peržiūrėti ir kitų metų mokesčių, ypač pridėtinės vertės mokesčio, įplaukų prognozes“, – antradienį Seime pristatydamas 2016 metų valstybės biudžetą kalbėjo R.Šadžius.   

Numatoma, kad 2016 metų valstybės biudžeto pajamos sieks 8,004 mlrd. eurų – 0,2 proc. daugiau šiemet , o išlaidos – 8,655 mlrd. eurų – 3,1 proc. daugiau, o deficitas – 651,5 mln. eurų – 59,6 proc. daugiau.

BVP augimas šiemet gali siekti 2 proc.

Finansų ministras prognozuoja, kad bendrasis vidaus produktas (BVP) šiemet augs kiek daugiau nei manyta anksčiau – daugiau nei 2 proc. Rimantas Šadžius sako, kad tokia prognozė remiasi augančia vidaus paklausa ir mažmenine prekyba.

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Finansų ministras Rimantas Šadžius
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Finansų ministras Rimantas Šadžius

„Įvertinę visas tendencijas, manome, kad realistinis BVP augimas, kurio galėtume šiemet laukti, yra 1,9 proc. Žiūrėdamas į dabartinius ekonominius įvykius Lietuvoje, pavyzdžiui, neslopstančią vidaus paklausą, mažmeninės prekybos dinamiką, manau, kad turime šansų iššokti aukščiau 2 proc. kartelės, bet labai neaukštai“, – antradienį Seimui pristatydamas 2016 metų valstybės biudžeto projektą, sakė R.Šadžius.

Pasak ministro, 2016 metais BVP augimas turėtų siekti 3,2 proc.

„2016 metai, kaip jie matomi dabar, yra prastesni, negu 2016 metai, kurie buvo matomi praėjusį rudenį“, – teigė R.Šadžius.

2016 metų valstybės biudžetas bus paskutinis, kurį priims dabartinė valdžia.

2016 metų valstybės biudžetas bus paskutinis, kurį priims dabartinė valdžia, – po Seimo rinkimų 2016 metų spalį 2017-ųjų valstybės pajamų ir išlaidų planą galutinai priims jau naujas Seimas.

Valdančiųjų teigimu, kitų metų biudžeto projektas parengtas taip, kad paskatintų sulėtėjusį šalies ekonomikos augimą – tikimasi, kad didinamas minimalus atlyginimas, gyventojų neapmokestinamų pajamų dydis, darbo užmokestis biudžetininkams bei lėšos žvyrkelių asfaltavimui padidins vidaus vartojimą.

Verslas turi labiau orientuotis į Vakarus

Lietuvos įmonės ir verslininkai turi mažinti eksportą į Rusiją, kurios rinka tampa vis labiau rizikinga, ir labiau orientuotis į Vakarus, pabrėžė finansų ministras.

„Rizikinga Rusijos rinka, kurioje ne tik geopolitinės įtampos, ne tik sankcijos, kurios yra skelbiamos atsakant į Vakarų paskelbtas sankcijas, tačiau ir bendras ekonomikos nuosmukis. Matyt, be 3 proc. BVP sumažėjimo šiemet Rusija neapsieis. Rublio susilpnėjimas... Visi tie faktoriai sako ir turi sakyti mūsų verslui, kad turėtume peržiūrėti santykius su Rusija, kad tai pernelyg rizikinga rinka ir sumažėjusi jos perkamoji galia, todėl turime perorientuoti savo eksportą į kitas puses“, – antradienį Seime pristatydamas 2016 metų valstybės biudžeto projektą, teigė R.Šadžius.

R.Šadžius pripažino, kad pasitraukimo iš Rusijos procesas vyksta, tačiau ne tokiais tempais, kokių norėtųsI: „Deja, ne 100 procentų“.

Ministras informavo, kad Lietuvos eksportas į Rusiją smuko nuo 21 proc. pernai iki 13 proc. šiemet, o eksportas į Europos Sąjungą išaugo nuo 58 iki 63 proc.

„Nekompensavo tai, ką praradome su Rusija, bet tam tikras pozityvus žingsnis į priekį“, – teigė R.Šadžius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas