Paskutinė akcijos diena! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2019 03 03 /2019 03 04

Rinkimuose Šiauliuose laimėjęs A.Visockas: „Žmonės atskiria pelus nuo grūdų“

Šiauliuose daugybę aistrų kėlusiuose merų rinkimuose, panašu, viskas aišku – pirminiais duomenimis, ryškia balsų persvara laimi dabartinis meras Artūras Visockas.
Artūras Visockas
Artūras Visockas / Alvydo Januševičiaus / 15min nuotr.

Triuškinančiai rinkimuose žengiantis ir su gausia komanda rezultatus skaičiuojantis dabartinis meras Artūras Visockas, pirmadienį po vidurnakčio kalbėjo trumpai: „Žmonės pasirinko. Žmonės atskiria pelus nuo grūdų. Ar padariau klaidų? Žinoma, bet nekeisciau nė vienos dienos. Manau, kad klaidos leido išryškėti daugeliui politikų – konservatoriui Jonui Bartkui, liberalui Aurimui Lankui. Gal žengiame į atstovaujamąją demokratiją?“, – svarstė A.Visockas.

Suskaičiavus visų 34-ių apylinkių duomenis aišku, kad A.Visocką palaikė 52,98 proc. rinkėjų, antroje vietoje liko V.Simulik su 10,45 proc. balsų. Miesto taryboje daugiausiai mandatų turės kadenciją pratęsiančio mero A.Visocko rinkimų komitetas – 15. „Valstiečiai“, konservatoriai ir V.Simulik rinkimų komitetas – po 3. Po 2 mandatus gavo LSDP, Darbo partija ir Lietuvos Respublikos liberalų sąjūdis.

VIDEO: Domas Griškevičius: jei bijai atsakomybės, tada nereikia eiti į rinkimus

Mato loginę seką

Konservatorių lyderis Jonas Bartkus, pagal dabartinius rezultatus esantis trečioje vietoje, teigia, kad mato gana aiškią loginę seką – didelė dalis dabartinių merų vadovaus ir kitą kadenciją.

„Tiesioginiai rinkimai ir didelės tiesioginės investicijos sudarė sąlygas puoselėti savo asmeninį įvaizdį. Tai buvo gana dėsningas procesas. Bet dabar, jei A.Visockas vėl taps meru – bus proga parodyti savo darbus ir gebėjimus su visa atsakomybe. Praėjusioje kadencijoje daugelis projektų jau buvo pradėti. Liko tik juos tęsti. Laikas parodys“, – sakė jis.

VIDEO: Konservatorių lyderis J.Bartkus mato aiškią loginę seką: didelė dalis dabartinių merų vadovaus ir kitą kadenciją

Lygino su teatru

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) Šiaulių skyriaus kandidatas į merus Aurimas Žvinys tikino, kad po rinkimų nuspręs, su kuo kartu dirbs: „Mes esame patikimi partneriai. Nemanau, kad galime sutarti tik su A.Visocko sąrašo žmonėmis. Turime įvairių sričių atstovų.“
Beje, įdomus sutapimas – A.Žvinys vadovauja Šiaulių dramos teatrui. Jame – kartu su vadovu – 31 aktorius. Lygiai tiek pat, kiek yra Šiaulių tarybos narių – kartu su meru.

„Vadovauti teatrui yra kažkuo panašu į vadovavimą visam miestui. Juk mes turime ir savo šaltkalvius ir grimerius. Taip pat kartu turi sutarti 31 temperamentinga asmenybė“, – šypsojosi A.Žvinys, jau žinodamas, kad tą minutę iš visų kandidatų užima ketvirtą vietą.

Liberalas Aurimas Lankas teigia, kad turi praeiti nemažai laiko, kol vieno žmogaus poelgį visuomenė užmirš.

„Žmonės turėtų suvokti, kad čia, miestų ir miestelių skyriuose, svarbiausia yra asmenybės, o ne tas žmogus, kuris vienas sugadino gal aštuonių tūkstančių žmonių autoritetą. Matyt, reikia laiko atsitiesti“, – kalbėjo A.Lankas.

Šiaulių socialdemokratų lyderis Edvardas Žakaris akcentavo, jog skyriui pastaraisiais metais labai pakenkė vidiniai nesutarimai: „Dabar viskas yra tvarkoje. Belieka tik dirbti."

VIDEO: Šiauliuose socialdemokratai pristatė jaunąjį talismaną Uogą
VIDEO: LVŽS Šiaulių skyriaus kandidatas į merus A.Žvinys tikino, kad po rinkimų nuspręs, su kuo kartu dirbs

Tikisi rimtų pokyčių

Judėjimo „Už Šiaulius“ vadovas Valerijus Simulikas sekmadienį, laukdamas rinkimų rezultatų, sakė, kad tikisi rimtų pokyčių: „Bet demokratija yra žavi. Jei tapčiau meru, kalbėčiau su visais. Su Artūro Visocko žmonėmis – taip pat. Su juo pačiu – kaip su tarybos nariu.“

Vilius Puronas, ilgametis Šiaulių miesto dizaineris, rinkimų rezultatų laukė šio judėjimo būstinėje. Jis aštriai prabilo bendrai apie demokratiją: „Mus demokratija pastatė į keistą laiptelinę būsena – atiduodama mūsų ateitį ne profesionalams, o demokratijai, kurios mes nemokame skirti nei nuo anarchijos, nei nuo populizmo. Santvarka, kuri kelia man vadovus – kvepia karikatūra. Dievas taip išdalino protus, kad niekas nesiskundžia jo trūkumu. Neapkaltinsi Dievo dėl kvailų įstatymų. Vidutinybės valdžioje taip pat reiškia asmenybių trūkumą. Bet tai – mano Lietuva. Ir vakar, ir šiandien, ir rytoj.“

Prognozavo antrą turą

Į Šiaulių miesto tarybą kandidatuojančios politinės jėgos bei jų iškelti kandidatai į merus prognozavo antrą rinkimų turą.

Šiaulių mero regalijas pretendavo pasimatuoti Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) atstovas Jonas Bartkus, liberalų sąjungos kandidatas Aurimas Lankas, Lietuvos centro partijos atstovas Laisvūnas Neimanas, socialdemokratų iškeltas Gintautas Sitnikas, „darbietis“ Marijus Velička, Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) kandidatas Aurimas Žvinys, „ŠNVOK – čia ir dabar“ judėjimo kandidatė Vida Pociuvienė, Valerijaus Simulik judėjimo „Už Šiaulius“ komiteto lyderis Valerijus Simulikas, komiteto „Kviečiu aš tautą“ atstovė Jūratė Šivickienė ir „Dirbame miestui“ komiteto atstovas, dabartinis meras Artūras Visockas.

Žemėlapiai sukurti UAB "HNIT-BALTIC" naudojant Esri ArcGIS Online technologiją.

Šiaulių tarybą sudaro 31 tarybos narys.

Praėjusioje kadencijoje net kelis kartus susidarė tokia politinė situacija, kai valdantieji su meru priešakyje tapo mažuma.

Gruodžio viduryje, jau prasidėjus rinkiminėms kovoms, 19 tarybos narių – be mero ir jį palaikančiųjų – surengė neeilinį posėdį, kuriame vienbalsiai nušalino administracijos direktorių Antaną Bartulį ir vicemerą Domą Griškevičių. Opozicijos branduolį šiuo metu sudaro liberalai, „darbiečiai“ ir socialdemokratai. Kitas jėgas galima vadinti neutraliomis, kurios balsuoja, atsižvelgdamos į esamą situaciją.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas