Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

G.Landsbergis su pergale pasveikino socialdemokratus, pripažino ir savo pralaimėjimą: tai mano atsakomybė

Gabrielius Landsbergis pripažino savo vadovaujamų konservatorių pralaimėjimą Seimo rinkimuose socialdemokratams pergalę linkėdamas šiems suformuoti „atsakingą vyriausybę“.

Pasveikino socialdemokratus

„Lietuva išlaikė švytuoklės egzaminą ir panašu, kad kolegos socialdemokratai pretenduoja turėti panašų balsų skaičių, kaip ir mes šioje kadencijoje. Būtų teisinga pasveikinti socialdemokratus – iš tikrųjų, stiprus pasirodymas, linkiu atsakingos Vyriausybės, atsakingo požiūrio. Neabejoju, kad jo netrūksta“, – partijos štabe sekmadienio vakarą pareiškė jis.

G.Landsbergis lakoniškai pripažino, kad prasti partijos rezultatai rinkimuose yra jo asmeninė atsakomybė: „Vienareikšmiškai“.

G.Landsbergis taip pat pripažino savo paties pralaimėjimą Kauno Centro-Žaliakalnio apygardoje bei su pergale pasveikino savo oponentą liberalą Simoną Kairį.

„Galbūt irgi galima buvo tokio (rezultato–15min) tikėtis. Dėl to labai didelės traumos kažkokios nėra, sveikinu kolegą Vyriausybės narį – graži pergalė, graži, garbinga dvikova. Galiu tik pasidžiaugti už jį“, – kolegai linkėjimus siuntė G.Landsbergis.

Partija turi per pusmetį surengti ir naujojo pirmininko rinkimus. Dabartinis TS-LKD lyderis kol kas neatvirauja, ar jie gali būti ir ankstinami.

„Pirmiausiai partijoje aptarsime tą. Todėl ir noriu, kad neatidėliotumėme kai kurių aptarimų“, – akcentavo konservatorių vedlys.

Anot jo, „vieno atsakymo nėra“, kodėl rezultatas toks, tačiau kartojo, jog šiai Vyriausybei teko kovoti su net keliomis krizėmis – COVID, migrantais, Rusijos karo Ukrainoje sukeltais iššūkiais, kurių „dar nė vienai Vyriausybei neteko patirti“.

Pasak jo, partija turės pasidaryti išvadas – netrukus bus šaukiamas prezidiumo posėdis, kuris ir aptars rezultatas.

„Manau, jog jau šiomis dienomis reikia vertinti rezultatus, pradėti vertinti išmoktas pamokas, ką galime. Bus, aišku, tam šiek tiek daugiau laiko, galbūt šiek tiek vėliau bus galima ir paplėtoti

Kiek anksčiau jis tvirtino, jog partijos strateginiai tikslai po rinkimų yra tai, kad šių valdančiųjų darbai būtų tęsiami ir kad „Lietuva galėtų tikėtis turėti Vyriausybę, kurioje nėra radikalių jėgų“.

TS-LKD lyderis kol kas sako nedrįstantis spėti rezultatų, kadangi nebuvo matyti rinkėjų poslinkio „į vieną ar kitą pusę“, tad balsai, jo manymu, „turi potencialą daug dalintis“.

G.Landsbergis taip pat nedetalizuoja, ar turi vilties, jog sąlygas formuojant valdančiąją daugumą galėtų diktuoti jo vadovaujami konservatoriai, ar būtų įgyvendinta jų pačių kelta idėja dėl „vaivorykštinės koalicijos“ su socialdemokratais.

„Man atrodo, apskritai tas sąlygų diktavimas mūsų demokratija besidžiaugiančioje valstybėje nėra ta forma, kuri džiugintų rinkėjus ir žmones, man rodosi, reikia ieškoti sutarimo, nesidžiaugti per anksti, neliūdėti, žiūrėti, kaip galima būtų padaryti, įgyvendinti geriausiu įmanomu būdu tiek, kiek bus suteikta pasitikėjimo iš žmonių“, – žurnalistams sekmadienį kalbėjo G.Landsbergis.

„Palaukite – dabar tik prasidės viskas (...). Gal tiesiog lukterkime, pažiūrėsime, kaip dėliosis visas laukas, bus matyti – kai kurie dalykai greitai, kai kurie – šiek tiek vėliau, kai kurie – dar vėliau“, – pridūrė jis.

Kalbėdamas apie aktyvumą, G.Landsbergis sako matantis, jog jis didesnis nei per buvusius rinkimus miestuose, tačiau nedrįsi spėti, ar tai bus naudinga TS-LKD.

„Labai aiškaus, kaip būdavo anksčiau, kad didesnis aktyvumas (naudingas – 15min) vienai partijai, mažesnis – kitai partijai, taip tiesiogiai pasakyti jau nebeišeina“, – tikino jis.

G.Landsbergis ne kartą sulaukė oponentų kritikos, jog buvo mažai matomas viešojoje erdvėje, dalyvavo vos keliuose debatuose. Klausiamas, ar ar tai buvo rinkimų strategija, G.Landsbergis tai kaip ir anksčiau pateisino užimtumu užsienio reikalų ministro pareigose.

„Savo darbus pagrindinius mačiau būtent tame lauke – teko daug keliauti, netgi rinkimų kampanijos metu. Jaučiu, kad šiam darbui esu davęs priesaiką ir tai yra mano pagrindinė atsakomybė“, – kalbėjo G.Landsbergis.

Jis sako, kad tai kompensavo TS-LKD komanda, premjerė Ingrida Šimonytė, štabo vadovas Mindaugas Lingė ir kiti.

G.Landsbergis pasisakė ir apie Monikos Navickienės istoriją – ministrės vyras figūruoja su „Foxpay“ susijusiame teisėsaugos tyrime, jam pareikšti įtarimai.

TS-LKD vadovas tikina, kad tai, ar tai paveikė konservatorių rinkėjus, paaiškės netrukus.

„Rinkimų laikotarpiu lengva prikabinti etiketes, kartoti tam tikrus dalykus. Viską parodys netrukus suskaičiuoti balsai, kaip tai atrodė. Man atrodo, visi klausimai bent jau iš partijos buvo atsakyti, situacija maksimaliai skaidriai, tiek, kiek mes ją sugebėjome išskaidrinti savo pastangomis, man atrodo tą padarėme“, – tikino G.Landsbergis.

V.Landsbergis: tikiuosi, kad Lietuva nesugrius

Į rinkimų štabą prieš 22 val. užsuko ir partijos garbės pirmininkas Vytautas Landsbergis.

Jis nebuvo itin kalbus, tačiau pareiškė, jog kaip besibaigtų rinkimai, tikisi, kad „Lietuva nesugrius“, net jei ją valdys dabar įvardijama galima socialdemokratų, „valstiečių“ ir demokratų koalicija.

„Visuomet tikiuosi, kad Lietuva nesugrius. Ką padarysi –gal reikia praeiti ir tokią pamoką, jei neužteko“, – teigė V.Landsbergis.

Jis taip pat tikino neturintis atsakymo, kodėl konservatoriams dar nė karto nepavyko išbūti valdžioje dvi kadencijas iš eilės: „aš nežinau – paklauskite rinkėjų“.

M.Lingė: gali prireikti ir fotofinišo

Atėjus pirmiesiems balsams, nemaža dalis konservatorių, ypač didmiesčiuose, atsilieka nuo savo oponentų.

Dėl to džiugių nuotaikų kol kas nedemonstruoja ir TS-LKD štabo vadovas Mindaugas Lingė – anot jo, šie rinkimai nuo 2020-ųjų skiriasi ir tuo, jog didžioji dalis partijų susivienijo prieš konservatorius, o nemažoje dalyje vienmandačių apygardų nebėra didžiulio ideologinio skirtumo tarp „kairės ir dešinės“, koks buvo prieš ketverius metus.

Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Mindaugas Lingė
Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Mindaugas Lingė

Jis pripažino, jog tai nebuvo naudinga TS-LKD.

„Turbūt laukime tų galutinių rezultatų. Matydami ir daugiamandatės skaičiavimo tendencijas, prezidento rinkimų pirmuosius balsus, visada pirmiausia suskaičiuojamos tos apylinkės, kurios Tėvynės sąjungai nėra palankios.

Aišku, negali atmesti nieko, kad tas vaizdas skirtis, pavyzdžiui, Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė jau yra pirmoje pozicijoje. Tai tikrai ta svarstyklių kintamoji yra trapi ir nedaug tų miligramų gali prireikti nusverti į vieną ar kitą pusę. Ką jau kalbėdavome iš anksti, kad šie rinkimai gali būti ir fotofinišo – jei ne nacionaliniu mastu, bendru mandatu skaičiumi, bet vienmandatėse apygardose tikrai tokių situacijų gali būti“, – kalbėjo jis.

Konservatoriai antrojo turo rinkimų rezultatų laukia Antakalnyje, Sapiegų parke esančiame „Vilnius Tech Park“. Be G.Landsbergio ir M. Lingės – būrys konservatorių, tarp jų – sostinės Lazdynų ir Naujamiesčio-Vilkpėdės vienmandatėse apygardose pergalės besitikintys krašto apsaugos ministras Laurynas Kasčiūnas bei Seimo vicepirmininkas Žygimantas Pavilionis, Pilaitės-Karoliniškių apygardoje kandidatuojanti švietimo ministrė Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė, Žirmūnų apygardoje iškelta Paulė Kuzmickienė, Radviliškyje renkamas Antanas Čepononis ir kiti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai