Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2019 01 07

Rinkimų ringas: Šiauliuose kandidatai į merus vienas kitam grasina STT vėzdais

Šiaulių mero Artūro Visocko nušalintas administracijos direktoriaus pavaduotojas Marijus Velička išplatino kreipimąsi, kuris skirtas ir Specialiųjų tyrimų tarnybai (STT). A.Visockas atkerta, kad jis mielai laukia susitikimo su STT ir yra pasirengęs su ja bendradarbiauti. A.Visocko ir M.Veličkos dvikova gali būti sprendžiama ne tik teisininkų – jie abu yra kandidatai į metus rinkiminiame kare.
Kalėdų eglės įžiebimas Šiauliuose
Šiauliai / Alvydo Januševičiaus / 15min nuotr.

Darbo partijos kandidatas į Šiaulių merus M.Velička savo veiksmus aiškina paprastai, tačiau viską užbaigia ultimatumu merui: „Prašau mero sugrąžinti mane į pareigas, kuriose galėčiau surinkti iki galo medžiagą apie mero veiksmus. Duodu merui laiko pagalvoti.“

M.Velička teigia planuojantis merui duoti laiko iki penktadienio – pamąstymui. Jau pirmadienio vakarą jis parašė prašymą būti atstatytas į savo ankstesnes pareigas, kur jis planuoja užbaigti rinkti medžiagą, kuri gali būti nepalanki ir pačiam merui.

„Tik tak – laikas eina. Duodu laiko iki penktadienio“, – šaržuodamas savo ankstesnį konfliktą su meru teigė M.Velička, pabrėždamas – jei meras jo į pareigas negrąžins, jis to sieks teismo keliu.

Byla buvo perspektyvi?

Savo rašte jis klausia: „Kada žmogus gali atsisakyti kone šimtaprocentinės galimybės susigrąžinti iš jo paimtus pinigus? Abejonių nekyla, kad taip elgtis gali priversti tik dar geresnis pasiūlymas arba kokia nors iškilusi grėsmė.“

Asmeninio archyvo nuotr./Marijus Velička
Asmeninio archyvo nuotr./Marijus Velička

Jis primena, kad Šiaulių miesto vadovai staiga nutarė atsisakyti galimybės iš Šiaulių arenos valdytojo sugrąžinti į biudžetą beveik 215 tūkstančių eurų koncesijos mokesčio permoką, beveik 43 tūkstančius eurų palūkanų ir bylinėjimosi išlaidų.

Taip pat buvęs direktoriaus pavaduotojas dėstė iškalbingus faktus. Viena advokatų kontora buvo paprašyta pateikti teisinę išvadą, kokios galimybės laimėti šią bylą prieš areną. Byla įvertinta kaip perspektyvi – prognozuojamas teigiamas rezultatas.

Kreipimesi teigiama, kad tuo pat metu vyko derybos dėl koncesijos sutarties pakeitimo. Iš areną valdančios įmonės pareikalauta kasmet sumokėti į Savivaldybės biudžetą po 120 tūkstančių eurų koncesijos mokesčio.

„Staiga vieną rugsėjo pirmadienį, meras Artūras Visockas kartu su administracijos direktoriumi Antanu Bartuliu, pareiškia, kad jie su Šiaulių arenos valdytoju susitarė. Susitarimas – Savivaldybė atsisako pusės gautinų skolos pinigų, plius visų delspinigių, palūkanų bei bylinėjimosi išlaidų – apie 43 tūkstančius eurų, o likusius 107 tūkstančius leidžia išmokėti per trejus metus. Iš reikalavimo, kad Šiaulių arenos valdytojas, už išskirtinę galimybę naudoti miestui priklausančia arena, mokės Savivaldybei 120 tūkstančių koncesijos mokesčio per metus lieka šnipštas. Meras su direktoriumi „susitaria“, kad Savivaldybė ir toliau mokės koncesijos mokestį, tik mažesnį 19 tūkstančių“, – teigia M.Velička.

Taika – žeminančiomis sąlygomis?

M.Velička skelbia, kad administracijos direktoriaus Antano Bartulio, mero Artūro Visocko ir vicemero Domo Griškevičiaus pastangomis viskas pavirto į taikos sutartį žeminančiomis sąlygomis, kuomet Savivaldybė atsisako pusės reikalautos sumos, palūkanų ir pati sumoka advokatams.

M.Velička punktais išdėlioja, kaip vyko visas procesas, sukėlęs jam daug įtarimų, o taip pat kainavęs direktoriaus pavaduotojo kėdę: „Šiaulių areną valdanti įmonė kasmet po 19 tūkstančių eurų sumažina koncesijos mokestį, bet įgyja teisę net neberengti finansinių ataskaitų.

Prieš teikiant sprendimą Šiaulių miesto Tarybai sušaukiamas Šiaulių arenos koncesijos sutarties priežiūros komisijos posėdis. Į jį kviečiama tik dalis komisijos narių, todėl pasiekiamas norimas rezultatas: pakviestieji, tarp jų – ir arenos valdytojas Gintaras Radavičius, sutartinai balsuoja „už“. Posėdyje dalyvavo tik 4 iš 7 narių.

Esu atšaukiamas iš pareigų, kad nebepasiekčiau su šia istorija susijusių dokumentų

Toks Komisijos sprendimas pateikiamas Tarybos nariams, kurie nieko blogo neįtardami pritaria Koncesijos sutarties pakeitimams. Kad nekiltų klausimų, neatliekamas net privalomas antikorupcinis vertinimas.

Neviešinama mano parašyta neigiama išvada ir nepritarimas, o Tarybai teikiamas sprendimo projektas net nederinamas su Savivaldybės teisininkais.

Gavus tarybos narių daugumos pritarimą, pasirašoma taikos sutartis, kuri užkerta ateityje galimybę net pabandyti išieškoti koncesijos mokesčio permoką už 2016 m.

Tik tak – laikas eina. Duodu laiko iki penktadienio.

Už domėjimąsi arenos reikalais ir viešą nepritarimą padarytam sprendimui sulaukiu Šiaulių mero Artūro Visocko asmeninio keršto. Mane dukart pabandoma atstatydinti. Nepavykus šiam planui, skubiai imasi antrojo: esu atšaukiamas iš pareigų, kad nebepasiekčiau su šia istorija susijusių dokumentų.“

Meras: „Savivaldybė suinteresuota STT tyrimu“

Šiaulių meras A.Visockas teigia, kad jis tik ir laukia, kada šių reikalų imsis STT ir yra pasirengęs jiems talkininkauti. Jis tikina, kad M.Veličkos teiginiai kai kur prasilenkia su faktais, o kitoks veiksmų scenarijus atneštų nemenką nuostolį, o ne naudą miestui.

Alvydo Januševičiaus nuotr./Artūras Visockas
Alvydo Januševičiaus nuotr./Artūras Visockas

„Marijaus Veličkos išsakyta nuomonė neatitinka faktinių aplinkybių. Šiaulių arenos koncesijos sutarties pakeitimas Šiaulių miestui atneš apie 200 tūkstančių eurų tiesioginę naudą.

Už šį sprendimą balsavo 22 iš 25 Šiaulių miesto tarybos narių. Akivaizdu, kad patvirtintas koncesijos sutarties pakeitimas netinka ne Šiaulių miesto tarybai, o Darbo partijai ir jos atstovams.

Savivaldybės dokumentai yra vieši, todėl yra prieinami kiekvienam gyventojui. Savivaldybė yra suinteresuota STT tyrimu ir pasiruošusi bendradarbiauti su visomis suinteresuotomis institucijomis.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas