Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 06 02

„Rinktinės NT“: bus atliekama studija dėl galimybės perkelti virš nuotekų vamzdyno augantį kaštoną

Suprasdami visuomenės susirūpinimą ir dėdami maksimalias pastangas išsaugoti kuo daugiau Ceikinių g. 2 privačiame komerciniame sklype augančių medžių, ketiname investuoti į papildomus arboristinius tyrimus, siekiant nustatyti, ar galimas kaštono, augančio virš remontuotino nuotekų vamzdyno, perkėlimas. Apie šį savo ketinimą šiandien raštu informavome ir Vilniaus miesto savivaldybę, taip pat kviesdami jų ekspertus dalyvauti tyrimo procese, rašoma „Rinktinės NT“ pranešime spaudai.
Raudonuoja klevai
Raudonuoja klevai / S.Paltanavičiaus nuotr.

Savivaldybė anksčiau dėl šio Ceikinių gatvėje augančio kaštono nėra savo pozicijos išsakiusi – šis medis niekada nebuvo tapęs diskusijų objektu, o detalusis planas numatė jo šalinimą.

Kaštono klausimas taip pat yra aktualus ir dėl planuojamų komunikacijų infrastruktūros remonto darbų. Esant tokioms aplinkybėms teisiškai papildomi leidimai medžio šalinimui nėra reikalingi.

Mes prašome suspenduoti savo gegužės 19 d. pranešimą savivaldybei, kuriuo buvo suplanuota kaštoną šalinti. Suprantame, koks šis medis tapo svarbus pastarosiomis dienomis bendruomenei, todėl įsiklausę į jos lūkesčius imamės šios iniciatyvos ir esame pasiryžę į kaštono išsaugojimą papildomai investuoti.

Arboristų išvados dėl kaštono perkėlimo yra būtinos, nes anksčiau tokie tyrimai nebuvo atlikti. Jiems sutarus, kad perkelto kaštono tikimybė išgyventi yra labai didelė – kreipsimės į tą pačią JAV bendrovę dėl medžio perkėlimo projekto parengimo. Mūsų preliminariomis žiniomis, tokios brandos medžio perkėlimo pasiruošimui ir pačiam perkėlimui reikėtų bent 9-18 mėnesių.

Dėl tyrimo grupės sudarymo pirmadienį taip pat kreipsimės į Lietuvos arboristų asociaciją. Kaip minėta, jau pakvietėme ir savivaldybės ekspertus, taip pat ieškome tarptautinių arboristų, turinčių tokiuose projektuose patirties. Projekto ekspertų komandoje planuojame, kad bus medžio šaknų ekspertas, lajos, šakų bei lapijos ekspertas, taip pat biologas vabzdžių ekosistemos tyrimui ir ornitologas. Planuojama, kad sudarytos ekspertų grupės tyrimas turėtų užtrukti apie keletą savaičių. Sulaukę jų išvadų – nedelsiant pasidalinsime su visuomene.

Tikimės, kad arboristų išvados bus palankios, o savivaldybė linkusi suvokti realią situaciją, įsiklausyti į specialistų išvadas bei dėti pastangas rasti šiam medžiui tinkamą vietą mūsų mieste.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas