Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2021 12 15

Rolanda Lingienė: tebuvo laiko klausimas, kada turėsime omikron

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) Vilniaus regiono vadovė Rolanda Lingienė sako, kad turėtume žiūrėti tiesai į akis – tik laiko klausimas buvo, kad Lietuvoje turėsime omikron atmainą. Apie tai, kad du tokie atvejai jau nustatyti, trečiadienį pranešė sveikatos apsaugos viceministrė Aušra Bilotienė Motiejūnienė.
Rolanda Lingienė
Rolanda Lingienė / Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr.

Praeitą ketvirtadienį keturi įtartini mėginiai atkeliavo pirmiausia į Nacionalinę visuomenės sveikatos priežiūros laboratoriją, o vėliau ir į Santaros klinikas, kur buvo nustatyti du omikron atvejai – pirmieji Lietuvoje.

Plačiau skaitykite čia: Lietuvoje užfiksuoti pirmieji omikron atmainos atvejai – abu atvejai iš Vilniaus apskrities.

VIDEO: SAM komentaras dėl omikron atmainos Lietuvoje

„Ar galėjome Lietuvoje išvengti omikron atmainos? Kaip visuomet sakau, realybei reikia žiūrėti tiesiai į akis – tebuvo laiko klausimas, kada. Čia kaip tos situacijos krepšinyje, kai, nors gynyba, atrodytų, ir blizga, žinai, kad nuo visų metimų vis tiek neapsisaugosi, ypač jei žaidi prieš stiprią komandą.

VIDEO: Omikron atmaina: kas apie ją žinoma ir kodėl ji kelia susirūpinimą?

Taip buvo ir su visomis atmainomis, ir su pačia COVID-19 liga 2020-ųjų žiemą, kuomet patvirtinome pirmąjį atvejį.

Šiandien Lietuvoje jau turime 2 sekoskaitos būdu patvirtintus omikron atvejus, kurie abu yra Vilniaus apskrityje. Jie yra susiję su kelionėmis iš užsienio. Įtarimų yra ir daugiau, bet kol nepatvirtinta, tol dirbame kaip su įtariamais atvejais. Laimei, šios atmainos plitimo visuomenėje šiandien dar nestebime. Bet tai tik laiko klausimas“, – feisbuke rašė R.Lingienė.

Ji taip pat teigė, kad kadangi ši atmaina jau aptikta pas mus, saugotis turime DAR labiau nei anksčiau: „Matome apklausų duomenis, kad vis rečiau žmonės pastaruoju metu dezinfekuoja rankas, laikosi atstumų – sakyčiau, tai prabanga, kurios leisti sau jokiu būdu negalime.

Ar galėjome Lietuvoje išvengti omikron atmainos? Kaip visuomet sakau, realybei reikia žiūrėti tiesiai į akis – tebuvo laiko klausimas, kada.

Kas padaryta prevenciškai? Prieš kelias dienas, tik gavę informaciją apie įtariamus omikron atvejus, nedelsdami atlikome retrospektyvius, pagilintus epidemiologinius tyrimus kiekvienu atveju. Savaitgalis buvo darbingas – dėkoju Vilniaus departamento kolegoms ir ypač Miglei Šoblickaitei.

Izoliaciją be galimybės susitrumpinti paskyrėme daugiau nei 70-čiai žmonių, turėjusių sąlytį su užsikrėtusiaisiais. Summa summarum – šimtai skambučių, ilgos valandos pokalbių, siekiant užsitikrinti, kad jokia, net menkiausia detalė, neprasprūstų.“

Ši atmaina, kaip teigia R.Lingienė, ypatinga visų pirma tuo, kad apie ją mažai duomenų. „Juk sakoma, kad pavojingiausios tos situacijos, iš kurių nežinai, ko tikėtis. Nors gauname viską, ką pavyksta mokslui išsiaiškinti, tačiau dalis svarbių klausimų dar lieka neatsakyti, informacijos apie šią atmainą visas pasaulis dar turi gerokai per mažai.

Ankstyvieji duomenys rodo, kad:

  • omikron plinta keletą kartų greičiau nei delta;
  • šia atmaina pakartotinai užsikrečiama dažniau;
  • omikron sumažina vakcinos teikiamos apsaugos nuo užsikrėtimo koronavirusu ir jo perdavimo veiksmingumą, tačiau skiepai išlieka pagrindine ir esmine apsaugos priemone;
  • stiprinančioji vakcinos dozė apsaugo efektyviai;
  • dauguma užsikrėtusių serga lengvai arba simptomų nejaučia, tačiau klinikiniam vaizdui susidaryti duomenų dar nepakanka.

Ką galime padaryti kiekvienas? SKIEPYKITĖS stiprinančiąja vakcinos doze, nelaukime“, – ragino R.Lingienė.

Izoliaciją be galimybės susitrumpinti paskyrėme daugiau nei 70-čiai žmonių, turėjusių sąlytį su užsikrėtusiaisiais.

Ji taip pat priminė, kad būtina nepamiršti viso komplekso prevencinių priemonių – stebėti savo ir artimųjų sveikatą, jaučiant peršalimo simptomus likti namuose, iš kelionių grįžtant į Lietuvą pildyti NVSC anketą, turėjusieji kontaktą su užsikrėtusiuoju omikron atmaina primygtinai raginami atlikti PGR testą.

„P. S. nepamirškime, kad ši atmaina kovoja už išlikimą labiau nei delta. Tad tikrai turime naują iššūkį. Jis mūsų visų“, – teigė epidemiologė.

Pirmąkart apie šią atmainą pranešta lapkričio 24 dieną, ji pirmiausiai aptikta Afrikoje, Bostvanoje, netrukus – Pietų Afrikos Respublikoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas