Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 09 29

Rūkantiems draugiška Kėdainių autobusų stotis pykdo nerūkančius

Rūkyti ar nerūkyti? Šis klausimas kankina ne vieną šio žalingo įpročio užvaldytą pilietį. Tačiau, kad ir kaip rūkalių vidinis balsas nuspręstų, šie vis tik privalo nepamiršti, kad Kėdainiuose, kaip ir visoje Lietuvoje egzistuoja vietos, kur atsakymas į šį egzistencinį klausimą privalo būti „nerūkyti“.
Kėdainių autobusų stotis
Kėdainių autobusų stotis / Algimanto Barzdžiaus nuotr.

Neapsikentė

Štai į „Rinkos aikštę“ kreipėsi skaitytoja, pasipiktinusi dėl tabako dūmų tvaiko autobusų stoties prieigose. Kėdainietė neslėpė apmaudo, kad šioje žmonių dienos metu nuolat pilnoje viešoje vietoje nemalonus smilkstančių cigarečių aromatas retai kada išsisklaido.

„Daug kalbama ir rašoma, kokiose Kėdainių miesto vietose draudžiama rūkyti, tačiau labai keista, jog visiškai nekalbama apie Kėdainių autobusų stotį. Atvykstant savo autobuso daug žmonių laukia ne tik laukimo salėje, bet ir lauke. O ten nuolat rūko picerijos darbuotojai, mokiniai, atvykstantys ir išvykstantys keleiviai. Ir tai tęsiasi jau daugybę metų. Tikėjomės, kad pastačius naują autobusų stotį kas nors pasikeis, tačiau ta vienintelė sena rūkymo tradicija viešoje vietoje išliko“, – kartėlį išliejo kraštietė Danguolė.

Prašom, rūkykite!

Situaciją pakomentuoti paprašėme rajono savivaldybės Viešosios tvarkos skyriaus specialistų. Vyriausiasis šio skyriaus specialistas Ričardas Boreiša atkreipia dėmesį, kad remiantis Lietuvos Respublikos tabako, tabako gaminių ir su jais susijusių gaminių kontrolės įstatymu, Kėdainių miesto autobusų stotyje lauke ar stoties prieigose rūkyti nėra draudžiama. Rūkyti draudžiama tik mieste ar rajone esančių autobusų stotelių laukimo paviljonuose.

„Nerūkymo tvarka galioja ir kaimo autobusų stotelėms su laukimo paviljonais. Laukimo paviljonas tai statinys su stogeliu. Jeigu yra tik suoliukas ir šiukšliadėžė, tokioje vietoje rūkyti nedraudžiama. Tokiu atveju žmogaus visada juk galima paprašyti, kad kiek paėjėtų į šoną, o supratingas žmogus ir pats taip pasielgs niekieno neprašomas.

Kas dėl miesto autobusų stoties, lauke taip pat yra įrengtas stogas nuo lietaus keleiviams, laukiantiems autobusų lauke, tačiau yra didelė laukimo salė stoties viduje nerūkantiems.

Kiekvienas turi pasirinkimą, sėdėti šalia rūkančiojo ir bambėti ar tiesiog nueiti ten, kur nėra rūkoma ar draudžiama tai daryti“, – komentuoja R.Boreiša.

Kėdainietė neslėpė apmaudo, kad šioje žmonių dienos metu nuolat pilnoje viešoje vietoje nemalonus smilkstančių cigarečių aromatas retai kada išsisklaido.

Valstybės tarnautojas primena, kad atsakomybė už tabako gaminių vartojimą neleistinose vietose užtraukia įspėjimą arba baudą nuo 20 iki 50 eurų, nusižengimas padarytas pakartotinai užtraukia baudą nuo 50 iki 90 eurų.

Apie asmenis, nesilaikančius su rūkymu nustatytų draudimų galima pranešti Kėdainių rajono savivaldybės administracijos Viešosios tvarkos skyriui nemokamu telefonu 8 800 41 510 arba policijai bendruoju pagalbos telefonu 112.

Tad kol kas panašu, kad autobusų stotyje galima rūkyti į valias. Vis tik gyventojai yra laisvi kreiptis į savivaldybę su prašymu ir šią vietą įtraukti į nerūkymo zoną.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas