Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2021 11 10 /16:13

Ruoškimės: medžiaginės kaukės netiks, kai kuriems paskiepytiems reikės izoliuotis po kontakto

Trečiadienį ministrų kabinetas apsvarstė, kokie COVID-19 pandemijos ribojimai galėtų atsirasti artimiausiu metu. Tarp tokių – prievolė visiems gyventojams, o vėliau – darbuotojams ir vaikams mokyklose dėvėti medicinines kaukes arba respiratorius, prievolė izoliuotis net ir pilnai pasiskiepijusiems po kontakto su užsikrėtusiuoju COVID-19. Tiesa, kai kam galiotų izoliacijos išimtys.
Karantinas Vilniuje
Karantinas Vilniuje / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Vyriausybei pritarus, nuo gruodžio 28 dienos galimybių pasas būtų reikalingas vaikams nuo 12 metų. Dabar jis reikalingas gyventojams nuo 16 metų.

Norint gauti pasą, nebegaliotų greitieji testai

Vėlesnė tokios nuostatos įsigaliojimo data, pasak sveikatos apsaugos viceministrės Aušros Bilotienės-Motiejūnienės, numatoma tam, kad nepilnamečiai gyventojai, dar nepasiskiepiję nuo koronaviruso, galėtų tai padaryti.

Siūloma, kad galimybių pasą nuo gruodžio 1-osios galėtų išsiimti tik pasidariusieji PGR testą. Pasas su tokiu testu galiotų 72 val. Dabar galimybių pasą gali išsiimti ir tie, kurie pasidaro greitąjį antigenų testą.

Taip pat siūloma, kad nuo gruodžio 1-osios pilnai pasiskiepijusiems gyventojams, išsiėmusiems galimybių pasą, jis galiotų ne ilgiau kaip 7 mėnesius.

Dėl viso to Vyriausybė ketina apsispręsti kitą savaitę, pirmadienį.

Izoliacijos išimtys mokiniams, besitestuojantiems

Savo ruožtu Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) planuoja inicijuoti tokius keitimus:

  • nuo lapkričio 17 dienos nustatyti, jog po rizikos sąlyčio su sergančiaisiais izoliuotųsi net ir skiepyti asmenys – iki tol, kol gaus neigiamą tyrimo atsakymą. Izoliuotis nereikėtų vakcinuotiems sustiprinančiąja doze, tiems, kurie pagal pilną vakcinacijos schemą buvo paskiepyti ne seniau nei prieš 4 mėnesius. Taip pat – testus pasidariusiems mokiniams, ugdymo įstaigų darbuotojams, medikams, socialinių globos įstaigų darbuotojams ir kitoms atskiroms grupėms.

SAM inf./Izoliacija po kontakto
SAM inf./Izoliacija po kontakto
  • nuo lapkričio 15 dienos įpareigoti gyventojus dėvėti tik medicinines kaukes ar respiratorius. Medžiaginės kaukės netiktų;

  • nuo gruodžio 1-osios įpareigoti mokinius ir ugdymo įstaigų darbuotojus kaukes dėvėti privalomai;

  • nuo lapkričio 17 dienos leisti sustiprinančiąja vakcinos doze po pilnos vakcinacijos pasiskiepyti praėjus ne šešiems mėnesiams, o keturiems. Galimybę pasiskiepyti sustiprinančiąja doze turėtų ir tie, kuriems nesusidarė imunitetas (antikūnai) po pilnos vakcinacijos.

  • nuo lapkričio 17 dienos, šeimos gydytojui rekomendavus, leisti žmonėms nuo COVID-19 revakcinuotis po 28 dienų.

Taip pat siūloma, jog vietoje galimybių paso būtų galima naudoti tik ES ar kitos šalies skaitmeninio pažymėjimo persirgimo/vakcinacijos dalį.

Išrašai iš e-sveikatos ar sveikatos priežiūros įstaigos išduoti dokumentai nebetiktų.

Kaukės vaikams bus dalijamos

Premjerė Ingrida Šimonytė paragino pasvarstyti, ar įpareigojimo dėvėti medicinines kaukes ar respiratorius nereikėtų įvesti anksčiau.

„Vaikai grįžo į mokyklas. Ar tikrai mes turime prabangą dėl to visuotinio kaukių dėvėjimo iki gruodžio 1 dienos? <...> Man atrodo, tai nėra toks sudėtingas sprendimas, kurį būtų taip sudėtinga įgyvendinti“, – kalbėjo ministrė pirmininkė.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Aušra Motiejūnienė Bilotienė
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Aušra Motiejūnienė Bilotienė

Sveikatos apsaugos viceministrė A.Bilotienė-Motiejūnienė pažymėjo, jog visuotinis įpareigojimas dėvėti medicinines kaukes ar respiratorius turėtų įsigalioti kitą savaitę, pirmadienį.

Ugdymo įstaigų darbuotojams ir mokiniams – vėliau, nes jiems esą reikia nupirkti pakankamai mažesnio dydžio kaukių.

„Buvo nuspręsta, ir ekspertai siūlė, kad būtų atitinkamo dydžio kaukės. Kaukes perka savivaldybė. Tai jeigu tiktų bendrosios, standartinio dydžio kaukės, būtų galima [įsigaliojimo] datą ankstinti kad ir nuo pirmadienio, tačiau buvo priimtas sprendimas nuo gruodžio 1-osios vien tik todėl, kad turėtumėm atitinkamo dydžio kaukes, dalintumėm mokyklose, kad teisingai būtų dėvima“, – kalbėjo viceministrė.

Pasak SAM, sergamumo COVID-19 rodiklis Lietuvoje beveik 5 kartus viršija Europos vidurkį, esame priskiriami prie didelį susirūpinimą keliančių Europos valstybių, beveik kas penktam testą atlikusiam Lietuvos gyventojui nustatoma COVID-19 liga, tarp simptomus turinčių – kas antram.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas