Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 04 24 /12:28

Rusijoje sunaikintas paminklas tremtiniams iš Lietuvos: griauta slapčia, bijant vietinių pykčio

Rusijos Permės krašte nugriautas lietuviams ir lenkams tremtiniams pastatytas paminklas. Kaip teigia Rusijos istorinių tyrimų organizacijos „Memorialas“ atstovai, Galiašoro gyvenvietėje 2016 m. pastatytą paminklą griovė slapta, nes bijota vietinių gyventojų pykčio. Kaip sako vienas iš šio paminklo statytojų, žinia apie nugriovimą skaudi, tačiau yra vilties, kad kada nors paminklą pavyks atstatyti. Su ta pačia lietuviška saule, kurią pavyko išsaugoti.
Paminklas žuvusiems lietuvių ir lenkų tremtiniams Galiašore
Paminklas žuvusiems lietuvių ir lenkų tremtiniams Galiašore / „Memorialo“ feisbuko nuotr.
Temos: 2 Sibiras Tremtiniai

Važiavo aplenkdami gyvenvietes

Organizacija socialiniuose tinkluose paskelbė tokią žinutę:

„Tapo žinoma, kad sunaikintas paminklas žuvusiems lietuvių ir lenkų tremtiniams Galiašore. Taip apie tai rašo Aleksejus Kamenskichas iš Permės „Memorialo“:

„Tik ką pranešė, kad sunaikintas paminklas žuvusiems lenkų ir lietuvių tremtiniams Galiašore, Permės krašto šiaurėje. Techniką varė bekele, apvažiuodami gyvenvietes, kad vietiniai gyventojai, prižiūrintys kapines, neimtų piktintis. Paminklas buvo pastatytas 2016 metais buvusios specialiosios Galiašoro gyvenvietės, egzistavusios nuo 1939 iki 1970 metų, kapinėse.“

Kaip teigiama socialiniuose tinkluose, tai, kad paminklas dingo, pastebėjo vietiniai gyventojai, atėję tvarkyti kapinių.

Vietiniai lietuvius gerbė

Vienas iš šio paminklo sumanytojų ir statytojų Vladas Ulinskas 15min patvirtino irgi žinąs apie paminklo nugriovimą, tačiau esą informacijos nėra daug – iš esmės tik iš socialinių tinklų.

Jis teigė, kad kapines ir paminklo aplinką prižiūrėjo vietiniai žmonės, tad jų neigiamos reakcijos, matyt, ir bijojo griovėjai.

„Dabar ten likę nebent tremtinių palikuonių – jau antra karta žmonių, kurie jau irgi metuose. Yra žmonių, bet jie tuose pačiuose kaimuose, kur gyveno tremtiniai, nebegyvena, išsikėlė į didesnius miestus.

„Ekspedicija – paminklas Galiašoro tremtiniams“ feisbuko nuotr./Paminklas Galiašore ir jo statytojai
„Ekspedicija – paminklas Galiašoro tremtiniams“ feisbuko nuotr./Paminklas Galiašore ir jo statytojai

Bet su vietiniais ten visada buvo geras ryšys ir kontaktas. Žinoma, daug ten tų niuansų. Iš pačių pradžių, kai tik buvo ten ištremti žmonės, tai buvo pats pirmas trėmimas po karo, 1945 metų, tai valdžia pasirūpino, kad neturėtų tremtiniai gero vardo. Prikalbėjo, pripasakojo, kad atveža kriminalinius nusikaltėlius iš Lietuvos ir Lenkijos, įspėjo saugotis, niekuo nepadėti. Atvežė juos vėlų rudenį, niekas nebuvo įrengta, neparuošta, reikėjo miške pasistatyti barakus.

Kaip ir 1941 metų tremties – tas pats scenarijus, daug žmonių mirė nuo bado, ligų pirmais metais. Paskui vietiniai pamatė, kad čia iš tikrųjų inteligentus atvežė, išsilavinusius žmones, ūkininkus, mokytojus ir pan. Prasidėjo geras, gražus bendravimas ir lietuviai daug ko rusus išmokė. Kaip gerai ūkininkauti, kaip auginti, galvijus prižiūrėti. Tai tikrai gerą vardą ten lietuviai turi“, – pasakojo V.Ulinskas, buvęs tose vietovėse dukart po dvi savaites.

Kaip tik dėl to V.Ulinsko ir nestebina, jog griauti važiuota paslapčia, apvažiuojant gyvenvietes: „Tokiais metodais jie veikia... Vietiniai tikrai atsimena. Buvo įdomūs dalykai, kai ten buvome.“

Paminklas buvo pastatytas 2016 metais. Jį statė lietuviai, bet kaip pasakojo V.Ulinskas, jame įrašyta ir apie čia žuvusius lenkus – pastarieji į šią vietovę buvo tremiami dar anksčiau nei lietuviai.

Įteisinti neleido

Organizacijos „Memorialas“ „Telegram“ kanale rašoma, kad gandai apie galimą paminklo griovimą Galiašore pasklido dar šių metų sausį. Taip teigia Permės „Memorialo“ vadovas Robertas Latypovas.

„Nuo 2018 metų aktyvistai siekė įregistruoti paminklą. Tada gubernatoriaus administracija paprašė „Memorialo“ Permės skyrių pateikti prašymą dėl monumento legalizavimo.

Vietinė valdžia, kaip teigia R.Latypovas, atvirai pareiškė aktyvistams, kad nepadės įregistruojant paminklą.

Likvidavus „Memorialą“ paminklo įteisinimu rūpinosi Permės istorinės atminties centro darbuotojai. Jie ir gavo atsisakymą iš krašto Kultūros ministeriją atsisakymą registruoti likus nedaug laiko iki paminklo nugriovimo“, – rašė „7x7“ telegrame.

R.Latypovas nugriovimą pavadino vandalizmu: „Tai bandymas atsikratyti nepatogia praeitimi. Pradėjusi nuo organizacijų, kurios užsiėmė atminties išsaugojimu, naikinimo valdžia perėjo prie atminties paminklų pavidalu naikinimo. Tai labai pavojingas precedentas, kuriuo demonstruojama, kad visi tokie paminklai Rusijoje atsidūrė pavojuje.“

Paminklas Galiašore buvo pirmasis toks Permės krašte – gelžbetoninis, su lietuviška saule. Nerūdijančio plieno plokštėse įrašytos 90-ies politinių represijų aukų pavardės. Saulė, beje, išsaugota ir, kaip sako V.Ulinskas, yra vilties, nors kol kas tik teorinės, kad kada nors pavyks paminklą atstatyti su tuo pačiu simboliu.

Į Permės sritį Sibire 1945 metais buvo ištremta apie 4,5 tūkst. žmonių iš Lietuvos. Galiašoras – tik viena iš tų vietų, kur lietuviams teko atšiauriomis sąlygomis kurtis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas