Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 01 10 /16:28

Rusijos karą Ukrainoje palaikiusiam kandidatui Panevėžyje rinkimai baigėsi dar neprasidėję

Kartu su politiniu komitetu „Panevėžio labui“ į Panevėžio miesto tarybą ketinęs patekti Petras Mureika kelionę miesto valdžios link baigė dar jai neprasidėjus. Rusijos karą Ukrainoje viešai palaikęs politinės kampanijos dalyvis pašalintas iš komiteto kandidatų sąrašų. Tuo metu pats P.Mureika teigė apgailestaujantis dėl savo žodžių ir atsiprašė komiteto kolegų.
Petras Mureika
Petras Mureika / Socialinių tinklų nuotr.

Skandalingu politinės kampanijos dalyvio įrašu socialiniame tinkle „Twitter“ šią savaitę pasidalino politikos apžvalgininkas ir žurnalistas R.Valatka.

Politinės kampanijos dalyvis socialiniame tinkle „Twitter“ dar 2018 metais dalijosi antiamerikietiško naratyvo žinutėmis, nukreiptomis prieš šios šalies karius Lietuvoje.

P.Mureikos įrašas
P.Mureikos įrašas

O pernai balandį, jau vykstant kraugeriškam Rusijos pradėtam karui Ukrainoje, vyras pasidalino įrašu, kuriame teigia, kad „tik Rusija išvalys Ukrainą nuo nacių ir kito mėšlo“.

Būtent šiuos P.Mureikos įrašus į viešumą iškėlė R.Valatka.

P.Mureikos įrašas
P.Mureikos įrašas

Įrašas ištrintas

Tiesa, pastarojo įrašo P.Mureikos „Twitter“ paskyroje atrasti jau nebegalima – jis ištrintas.

Tačiau įrašų, liudijančių apie kiek kitokias pažiūras, vis dar liko. Vienas jų – P.Mureikos atsakymas į Lietuvos prezidento Gitano Nausėdos įrašą apie holodomorą Ukrainoje.

Tai rašyta visai neseniai – lapkričio pabaigoje.

P.Mureikos įrašas
P.Mureikos įrašas

Taip pat vis dar neištrintas ir P.Mureikos įrašas, raginantis išvesti iš Lietuvos JAV karius.

Apgailestavo dėl savo žodžių

Pats P.Mureika naujienų agentūrai BNS teigė esantis prieš karą, nes yra tarnavęs sovietų kariuomenėje ir patyręs Afganistano karo žiaurumus.

Tuo pačiu vyras apgailestavo, kad dėl jo žodžių nemalonumų patyrė komiteto kolegos.

„Visai nesitikėjau, kad kas nors kapstytis mano kažkokioj praeityje. Tiesiog apie tuos šiukšlinus, ar kaip įvardinti, santykius tarp rinkimų dalyvių užmiršau, kad tarp jų darosi koviniai veiksmai surasti kokią neigiamybę ir pateikti priešininkui, – sakė P. Mureika.

„Apgailestauju, kad taip įvyko. Atsiprašau kolegų, kad dėl patiklaus užmaršumo padariau tai, ko galbūt ir nebūčiau daręs. Tarp draugų būčiau pasikalbėjęs ir tiek“, – pridūrė jis.

Jis teigė savo nuomonę socialiniuose tinkluose išreiškęs apie situaciją Ukrainoje, kuri klostėsi nuo 2014 metų.

„Valdžia 2014 metais pasirašė sutartis, ką vykdys, kad bus rinkimai, bet to neįvykdė. Patraukiama tam tikra karinė jėga, užima prievarta valstybinius pastatus, įveda savo tvarką, bet pagal ją nenori gyventi kiti Ukrainos žmonės. Donecko ir Luhansko gyventojai pasakė, kad pagal jūsų taisykles negyvensime. Pasipriešino, – savo požiūrį dėstė P. Mureika. – Ką darė neteisėta valdžia? Siuntė kariuomenę ir aštuonerius metus apšaudydavo Donecko ir Luhansko Respublikas už tai, kad jie yra nepaklusnūs.“

P. Mureika teigė, kad jo pasipiktinimą sukėlė tūkstančiai žuvusiųjų kare.

„Man pyktis užėjo, žiežirba, plyksnis, kada baigsis karas ir kas sugebės suvaldyti žmonių žudymą ir apšaudymą. Parašiau rusiškai, kad tik Rusija gali sustabdyti“, – sakė panevėžietis, pabrėžęs, kad yra prieš karą ir už taiką pasaulyje.

Rinkimai baigti

Nors apie Rusijos karą Ukrainoje palaikantį politinės kampanijos dalyvį R.Valatka pranešė pirmadienį, politinis komitetas veiksmų ėmėsi anksčiau – sausio 5 dieną, tačiau apie savo veiksmus feisbuke pranešė po R.Valatkos paskelbtos informacijos.

„Nors Politinio komiteto „Panevėžio labui“ pagrindinis politinis tikslas – siekti įgyvendinti piliečių savivaldos teisę dalyvaujant savivaldybių tarybų ir merų rinkimuose, bet komitetas neatsiriboja nuo svarbių nacionalinių valstybės klausimų“, – rašoma pranešime.

„Todėl paaiškėjus, jog Petras Mureika pritaria Rusijos karinei agresijai Ukrainos atžvilgiu, politinio komiteto „Panevėžio labui“ tarybos narių absoliučios daugumos pritarimu buvo kreiptasi į Vyriausiąją rinkimų komisiją dėl Petro Mureikos išbraukimo iš politinio komiteto „Panevėžio labui“ kandidatų į Panevėžio miesto savivaldybės tarybą sąrašo“, – priduriama jame.

Su minėtu komitetu vietos Panevėžio taryboje siekiantis buvęs parlamentaras Povilas Urbšys 15min sakė, kad P.Mureikos požiūris dėl karo Ukrainoje ir Rusijos veiksmų palaikymo komitete „visus šokiravo“.

Jis taip pat sakė, kad komitete yra „nemažai žmonių, kurie savo veikla remia Ukrainą“.

Taip pat P.Urbšys pabrėžė, kad P.Mureikos pažiūros įžeidė komiteto narius.

„Kiekvienas tai priėmėm kaip asmeninį įžeidimą“, – teigė jis.

Apie tai, kad P.Mureika nebus registruojamas kandidatu rinkimuose, 15min informavo ir Vyriausioji rinkimų komisija (VRK).

„Vyriausioji rinkimų komisija gavo politinio komiteto „Panevėžio labui“ prašymą atšaukti p. Petro Mureikos pareiškinius dokumentus. Tuo pagrindu jis nebus registruojamas kandidatu“, – teigė VRK atstovė spaudai Indrė Ramanavičienė.

Jos teigimu, „Panevėžio labui“ dėl P.Mureikos pašalinimo iš kandidatų sąrašų kreipėsi dar prieš apžvalgininko R.Valatkos įrašą feisbuke – sausio 5 dieną.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas