Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2010 04 16

Rusų sąjungos planuojamos eitynės Klaipėdoje kelia nerimą

Lietuvos rusų sąjunga Klaipėdos savivaldybės prašo išduoti leidimą eitynėms, kuriomis gegužės 9 -ąją būtų paminėta Antrojo pasauliniokaro aukų atminimo diena. Savivaldybės atstovai baiminasi, kad eitynių metu gali kilti įvairių nesusipratimų, muštynių ir prašo sutrumpinti eitynių maršrutą.
Klaipėdoje gyvenančių karo veteranų gretos sparčiai retėja.
Eitynes, pavadintas Taikos maršu, norima surengti Antrojo pasaulinio karo pabaigos 65-osioms metinėms paminėti. Ši diena Klaipėdoje tradiciškai minima Skulptūrų parke. / A.Kripaitės nuotr.

Pasak savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojo Viačesliavo Karmanovo, neišduoti leidimo nėra jokio juridinio pagrindo, tad jis greičiausiai bus išduotas, tačiau suderinus maršrutą.

„Teisinio pagrindo leidimo neduoti mes neturime. Tačiau net jei leidimą duotume, tai dar nereiškia, kad renginys įvyks. Jeigu iki gegužės 9-osios sulauktume informacijos apie galimas provokacijas, galime ir pakeisti sprendimą“, – sakė savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas Viačeslavas Karmanovas. 

Keli šimtai dalyvių

„Teisinio pagrindo leidimo neduoti mes neturime. Tačiau net jei leidimą duotume, tai dar nereiškia, kad renginys įvyks. Jeigu iki gegužės 9-osios sulauktume informacijos apie galimas provokacijas, galime ir pakeisti sprendimą“, - sakė V.Karmanovas.

Šiuo metu Lietuvos rusų sąjungos atstovai Klaipėdos miesto savivaldybės taryboje Viačeslavas Titovas ir Jurijus Šeršniovas pateikė prašymą leisti organizuoti eitynes 11-12 val. nuo Senojo turgaus iki memorialo Skulptūrų parke. Jose dalyvautų apie 200 žmonių. Tačiau Klaipėdos apskrities vyriausiojo policijos komisariato (VPK) atstovai patarė rinktis trumpesnį maršrutą. Taip esą būtų paprasčiau užtikrinti saugumą. Tokiam siūlymui pritarė ir Savivaldybės vadovai. Meras Rimantas Taraškevičius pasiūlė eitynes rengti nuo Atgimimo aikštės Liepų, K.Donelaičio gatvėmis iki Skulptūrų parko.

Eitynes, pavadintas Taikos maršu, norima surengti Antrojo pasaulinio karo pabaigos 65-osioms metinėms paminėti. Ši diena Klaipėdoje tradiciškai minima Skulptūrų parke, prie paminklo žuvusiems kariams. Čia ir šiemet rinksis karo veteranai.

Karo organizacijos tarybos pirmininkas Bronislavas Satkauskas teigė, kad veteranai eitynėse nedalyvaus. Jis taip pat baiminosi, kad jų metu gali kilti įvairių provokacijų. „Karo veteranų amžiaus vidurkis 85 metai, mes įpratę minėti be jokių demonstracijų”, - sakė jis.

Bandė atkalbėti

J.Andriejauskaitės nuotr./Penktadienį dėl eitynių savivaldybėje vyko pasitarimas.
J.Andriejauskaitės nuotr./Penktadienį dėl eitynių savivaldybėje vyko pasitarimas.

Klaipėdos apskrities VPK viršininko pavaduotojas Vytautas Kazlauskas organizatorių klausė, ar jie tikrai pasiryžę rengti tokias eitynes ir prašymą įvardijo keistu. Jis priminė, kad rengiant tokias eitynes atsakomybė tenka organizatoriams.

V.Kazlauskas priminė, kad 2006 metais Lietuvos rusų sąjungos V.Titovas organizavo susibūrimą, kuriame buvo protestuojama prieš mokyklų reorganizaciją. „Tuomet jaunimo masėje buvo kitų politinių pažiūrų dalyvių, tad ar sugebėsite užtikrinti, kad vėl nepasikartotų istorija su netinkamomis vėliavomis ir raiščiais?”, - klausė jis. Tarybos narys V.Titovas teigė, kad organizatoriai jau turi patirties ir galės užtikrinti tvarką.

Organizatoriams su savivaldybe ir pareigūnais dar teks suderinti konkretų maršrutą ir tik tuomet bus išduotas leidimas.
 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas