Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 03 06 /18:13

Rytas po rinkimų: partijos įvertino rezultatus – vienus pradžiugino, kiti liko nusivylę, A.Paulauskas sensacija vadina rezultatus Klaipėdoje

Pirmasis merų rinkimų turas baigėsi. Pirmadienio rytą aiškėja rezultatai.
Vilija Blinkevičiūtė, Mindaugas Sinkevičius
Vilija Blinkevičiūtė, Mindaugas Sinkevičius / Lukas Balandis / BNS nuotr.

VISAS NAUJIENAS APIE SAVIVALDOS IR MERŲ RINKIMUS RASITE PASPAUDĘ ČIA

Savivaldos rinkimuose merą per pirmąjį turą išsirinko 26-iose savivaldybėse, likusiose 34-iose po dviejų savaičių antrajame ture susikaus du daugiausiai balsų surinkę kandidatai.

Daugiau skaitykite: Rinkėjai nusprendė: kas tapo merais, o kas rungsis antrajame ture?

Daugiausiai balsų savivaldybių tarybų rinkimuose surinko socialdemokratai ir konservatoriai, rodo Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) skelbiami duomenys.

Pirmadienio rytą suskaičiavus balsus 1925 iš 1927 apylinkių, Lietuvos socialdemokratų partija (LSDP) surinko 17,48 proc. dalyvavusių rinkėjų balsų, Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai – 16,18 proc. balsų.

Daugiau skaitykite: Daugiausiai balsų savivaldos rinkimuose surinko socialdemokratai ir konservatoriai

Naujausias žinias iš partijų spaudos konferencijų sekite žemiau:

Rūšiavimas
Naujausi viršuje
Naujausi apačioje

V.Benkunskas: koalicijos Vilniuje branduolį gali sudaryti TS-LKD, „laisviečiai“ ir LSDP

18:13

Konservatorių kandidatas į Vilniaus merus Valdas Benkunskas sako, kad valdančiosios koalicijos sostinės taryboje branduolį gali sudaryti jo atstovaujama politinė jėga, Laisvės partija ir socialdemokratai.

V.Benkunskas naujienų portalui „Delfi“ pirmadienį teigė, kad šią savaitę pratęs pokalbius su „laisviečiais“, taip pat jau susisiekė su socialdemokratais, po pertraukos turėsiančiais frakciją taryboje.

„Bent jau gavome žinią, kad tikrai pokalbiai domina. Aišku, pirmiausia reikia pabaigti antrąjį turą, pabaigti rinkimus, bet aš matyčiau, kad tai galėtų būti būsimos koalicijos branduolys“, – sakė politikas.

Lukas Balandis / BNS nuotr./Valdas Benkunskas
Lukas Balandis / BNS nuotr./Valdas Benkunskas

Tėvynės sąjunga – Lietuvos krikščionys demokratai (TS-LKD) sekmadienį vykusiuose rinkimuose iškovojo 19 mandatų Vilniaus taryboje, Laisvės partija gavo devynis mandatus, Lietuvos socialdemokratų partija (LSDP) – keturis.

Tokia koalicija turėtų 32 iš 51 balso taryboje.

V.Benkunskas sekmadienį pateko į antrąjį Vilniaus mero rinkimų turą, kur susirungs su „Laisvės ir teisingumo“ kandidatu Artūru Zuoku.

Antrasis tiesioginių merų rinkimų turas vyks kovo 19 dieną.

R.Grinevičių Šeimų sąjūdžio rezultatai tenkina: nepriimtinų oponentų tarybose mažiau

15:59

Savivaldos rinkimų rezultatai Šeimų sąjūdį tenkina, savivaldybių tarybose sumažėjo sąjūdžiui nepriimtinų partijų, sako jo vadovas Raimondas Grinevičius.

„Daugiau mandatų gavo tos partijos, kurios atitinka sąjūdžio programą. (...) Jeigu tos partijos, kurios atitinka programą, gavo daugiau, nors vieną ar dvi vietas, negu turėjo 2019 metais, tai yra pliusai ir tos partijos, kurios prarado vietas, irgi yra pliusas ir šitas dalykas padėtas ant svarstyklių“, – pirmadienį BNS sakė jis.

Savivaldos rinkimuose Šeimų sąjūdžio kandidatai gavo keturis mandatus savivaldybių tarybose visoje Lietuvoje.

Kauno rajone su Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga (LVŽS) į merus kandidatavęs Šeimų sąjūdžio narys Artūras Orlauskas po pirmojo turo liko ketvirtas, tačiau pateko į tarybą. Kiti penki kandidatai liko be vietos joje.

Marijampolėje Krikščionių sąjungos sąraše Šeimų sąjūdžio narys Gediminas Akelaitis gavo mandatą taryboje, tuo metu pats savivaldybėje kandidatavęs R. Grinevičius ir dar penki kandidatai liko be postų.

Visą tekstą skaitykite čia.

G.Landsbergis: vaizdas po pirmojo savivaldos rinkimų turo – tikrai neblogas

15:14

Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) lyderis, užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis savivaldos rinkimų rezultatus partijai vadina neblogais.

„Vaizdas po pirmojo rinkimų turo – tikrai neblogas“, – teigiama pirmadienį BNS perduotame politiko komentare.

Šiuo metu G.Landsbergis su darbo vizitu lankosi JAV.

Konservatorių lyderis kaip itin sėkmingus partijai išskyrė rinkimus Vilniuje, kaip gerus – Klaipėdoje.

„Puikūs rezultatai Vilniuje, kur istoriškai pasiektas rezultatas kokio dar nesame turėję, geri rezultatai Klaipėdoje bei atskiruose regionuose“, – teigė jis.

Sostinėje konservatoriai iškovojo daugiausia – 19 – mandatų, o jų kandidatas į merus Valdas Benkunskas gavo 30,79 proc. balsų ir pateko į antrąjį rinkimų turą. Prieš ketverius metus rezultatai buvo gerokai kuklesni: tuomet iškovoti devyni mandatai, o partijos kandidatas į merus liko ketvirtas.

Šiemet Klaipėdoje TS-LKD laimėjo septynis mandatus, partijos kandidatas Audrius Petrošius su 20,45 proc. rinkėjų palaikymu pateko į antrą turą.

„Analizuosime, kur galime ateity sustiprėti, kur reikalingi pokyčiai ar padarytos klaidos. Laukia nelengvos kovos, bet tikimės, kad rinkėjai įvertins mūsų kandidatų patirtį, profesionalumą ir patikimumą“, – tvirtino G.Landsbergis.

Pirminiais Vyriausiosios rinkimų komisijos duomenimis, TS-LKD šiemet per savivaldos rinkimus surinko 16,20 proc. rinkėjų balsų ir užėmė antrą vietą tarp partijų.

Tokį patį palaikymą partija turėjo ir prieš ketverius metus.

Prezidentas: rinkimų komitetai savivaldoje išlaikė savo įtaką

14:41

Nepaisant Rinkimų kodekse numatytų sugriežtinimų politiniai komitetai išlaikė savo įtaką, sako prezidentas Gitanas Nausėda, komentuodamas savivaldos rinkimų rezultatus.

Jis atkreipė dėmesį, kad iš penkių didžiųjų miestų keturiuose pergalę pasiekė būtent jie.

„Tai, prezidento manymu, yra svarbus demokratijos vystymosi Lietuvoje bruožas“, – teigiama BNS perduotame G. Nausėdos komentare.

Politinių komitetų atstovai pirmajame ture laimėjo mero rinkimus Kaune, Šiauliuose ir Panevėžyje, o Klaipėdoje pateko į antrą rinkimų turą. Šiose savivaldybėse politinių komitetų kelti sąrašai sulaukė didžiausio rinkėjų palaikymo.

Vyriausiosios rinkimų komisijos duomenimis, politiniai komitetai šiemet bendrai surinko 13,84 proc. rinkėjų balsų. Prieš ketverius metus šis rezultatas buvo dvigubai didesnis ir siekė 26,76 procento. Tačiau tuomet savivaldos rinkimuose dalyvavo 87 visuomeniniai komitetai, iškėlę 2,6 tūkst. kandidatų. Šiemet – 32 politiniai komitetai su 1 tūkst. kandidatų.

Visą tekstą skaitykite čia.

W.Tomaszewskis teigiamai vertina rinkimų rezultatus, neabejoja sėkme Vilniaus rajone

13:20

Lietuvos lenkų rinkimų akcijos-Krikščioniškų šeimų sąjungos (LLRA-KŠS) lyderis europarlamentaras Waldemaras Tomaszewskis teigiamai vertina savivaldos rinkimų rezultatus ir sako neabejojantis, kad partijos kandidatas Waldemaras Urbanas bus išrinktas Vilniaus rajono meru.

Lukas Balandis / BNS nuotr./Valdemaras Tomaševskis
Lukas Balandis / BNS nuotr./Valdemaras Tomaševskis

„Waldemaras Urbanas užsitikrino laimėjimą antrame rate, kadangi visi supranta, kad turint tokį didelį palaikymą, pakeitimų realiai negali būti“, – pirmadienį per spaudos konferenciją sakė W.Tomaszewskis.

Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) duomenimis, W. Urbanas pirmajame mero rinkimų ture surinko 46,63 proc. rinkėjų balsų, antroje vietoje liko socialdemokratų partijos kandidatas Robertas Duchnevičius su 24,84 proc. balsų.

VIDEO: Waldemaras Tomaszewskis: neabejoju, kad partijos kandidatas Waldemaras Urbanas bus išrinktas Vilniaus rajono meru

Visą tekstą skaitykite čia.

R.Žemaitaitis: „Būčiau linkęs likti Klaipėdoje“

12:45

Seimo narys Remigijus Žemaitaitis savo komandos „Laisvė ir teisingumas“ rezultatus, pasiektus Klaipėdoje, vadina stulbinančiais.

Tačiau kartu jis pritarė minčiai, kad esant tokiam nedideliam skirtumui, būtų tikslinga perskaičiuoti bent penkių apylinkių balsus.

R.Žemaitaitis Klaipėdos mero rinkimuose liko trečias, o jo vedama partija užsitikrino 7 vietas taryboje

„Per savo patirtį VRK galiu sakyti, kad tiek balsavimų pašte, tiek banderolių negali būti“, - teigė jis.

Seimo narys dar sekmadienio vakarą žurnalistams sakė, kad ketina likti ir dirbti Klaipėdoje, net jei nebus meru.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Remigijaus Žemaitaičio štabas
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Remigijaus Žemaitaičio štabas

Ir pirmadienį jis tai pakartojo, tačiau nebe taip užtikrintai.

„Vakar ir užvakar, ir prieš pusę metų sakiau, kad liksiu Klaipėdoje. Tačiau kalbėjau su prezidiumu, jie – griežtai prieš. Aš turiu savo argumentų, ir dėl šeimyninių dalykų. Tačiau suprantu ir atsakomybę partijai, kad galime prarasti vietą parlamente“, - teigė R.Žemaitaitis.

Jis tikino svarstąs užsiimti teisininko darbu. Tačiau sprendimą priims po diskusijų su kolegomis partijoje.

Laisvės partija Vilniuje su konservatoriais kalbėsis dėl koalicijos, kvietimo dar negavo

12:23

Laisvės partija yra pasiruošusi kalbėtis dėl potencialios koalicijos Vilniaus miesto taryboje su konservatoriais, teigia partijos atstovai.

Kaip pirmadienį žurnalistams sakė kadenciją baigiantis sostinės savivaldybės meras, į tarybą išrinktas Remigijus Šimašius, kvietimo pokalbiui iš Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) atstovo Valdo Benkunsko „laisviečiai“ dar negavo.

VIDEO: Liberalų sąjūdis džiaugiasi rinkimų rezultatais, tikisi turėti dešimt merų

„Kol kas savo kolegą V.Benkunską tik pasveikinau su geru rezultatu. Sutarėme, kad kalbėsimės, bet partija dar turės apsispręsti ką įgaliojame deryboms jeigu būsime pakviesti į derybas, nes kol kas tokio kvietimo nebuvo“, – sakė R.Šimašius.

Visą tekstą skaitykite čia.

L.Girskienė po rinkimų liks Seime

12:17

Klaipėdos mero posto siekusi Ligita Girskienė teigė, kad po nelaimėtų rinkimų toliau dirbs Seime.

„Sąraše manęs nebuvo. Galbūt tai buvo klaida. Dabar sunku pasakyti. Iškovojome tris mandatus. Greičiausiai dirbsime opozicijoje. Nebent Arvydas Vaitkus burs koaliciją ir pakvies dirbti kartu“, - teigė L.Girskienė.

Pirmadienio rytą jos komanda planavo susitikimą ir rezultatų aptarimą. „Nenusimename per daug. Tai pakankamai geras rezultatas“, - sakė politike.

„Antrame ture greičiausiai palaikysime Vaitkų. Nežinia, kaip galiu palaikyti Petrošių, nepalaikydama jo politikos“, - teigė Seimo narė.

Anot jos, rezultatai Klaipėdoje buvo gana tikėtini. Ji pati tik nustebo matydama Remigijaus Žemaitaičio pavardę tarp lyderių.

Trečias Vilniaus mero rinkimuose likęs M.Majauskas vadina tai solidžiu rezultatu

12:15

Trečias Vilniaus miesto mero rinkimuose likęs kaip nepriklausomas kandidatas juose dalyvavęs Seimo narys Mykolas Majauskas sako esąs patenkintas rezultatu ir vadina jį solidžiu.

„Gerbiu vilniečių pasirinkimą, bet tuo pačiu manau, kad pasiekėme tikrai gerą rezultatą, esu juo patenkintas“, – pirmadienį per BNS spaudos konferenciją sakė M.Majauskas.

Pasak Seimo nario, kampaniją jis prieš kelis mėnesius pradėjo „nuo balto lapo“, o per tą laiką pavyko suformuoti komandą, sutelkti savanorius, parengti programą ir pritraukti finansavimą.

Lukas Balandis / BNS nuotr./Mykolas Majauskas
Lukas Balandis / BNS nuotr./Mykolas Majauskas

„Pradėjus rinkimų kampaniją, kai kiti kandidatai, kitos bendruomenės, politinės partijos jau turėjo visus reikiamus resursus, instrumentus ir įrankius ir na, užėmėme trečią vietą. Aš manau, kad tai yra soldus rezultatas, aš esu juo patenkintas“, – sakė politikas.

M. Majauskas rinkimuose pelnė 10,7 proc. balsų. Į antrąjį turą patekęs konservatorius Valdas Benkunskas ir partijos „Laisvė ir teisingumas“ kandidatas Artūras Zuokas atitinkamai 30,8 proc. ir 21,4 procento.

Pasak M. Majausko, rinkimų kovoje jam „pritrūko laiko“.

VIDEO: Mykolas Majauskas savo rezultatus laiko solidžiais: „Prieš kelis mėnesius pradėjome nuo balto lapo“

Daugiau skaitykite čia.

A.Armonaitė: tikėjomės geresnių rezultatų, bet jų nedramatizuojame

11:46

Laisvės partijos lyderė Aušrinė Armonaitė, jog buvo tikimasi geresnių savivaldos rinkimų rezultatų, tačiau jų partija nedramatizuoja.

VIDEO: R.Šimašius: „Kol kas savo kolegą V.Benkunską tik pasveikinau su geru rezultatu“

„Tikėjomės geresnių rezultatų. Natūralu, kad dabar grįšime ir analizuosime tas detales ką galėjome daryti kitaip, tačiau to nedramatizuojame, priimame tai kaip signalą, jog turime dirbti daugiau“, – kalbėjo ekonomikos ir inovacijų ministrė.

„Mums, kaip pirmą kartą dalyvavusiai partijai, buvo svarbus naujos lyderystės augimas“, – pabrėžė ji.

Daugiau skaitykite čia.

A.Zuokas antrame ture tikisi didesnio vilniečių aktyvumo

11:31

Buvęs sostinės meras, partijos „Laisvė ir teisingumas“ kandidatas Artūras Zuokas antrajame rinkimų ture tikisi didesnio vilniečių aktyvumo. 

„Kažkiek liūdina, kad šiuose rinkimuose aktyvumas vilniečių buvo mažesnis nei praėjusiuose rinkimuose, tai kažkiek  veikia ir rezultatus skirtingų partijų. Rezultatai labai panašūs į 2019 metų, šiandien svarbiausia antrasis turas, telksiu ir skatinsiu, kad vilniečiai aktyviau dalyvautų antro turo rinkimuose“, – spaudos konferencijoje sakė A.Zuokas. 

VIDEO: A.Zuokas: „Kažkiek liūdina, kad šiuose rinkimuose aktyvumas vilniečių buvo mažesnis nei praėjusiuose rinkimuose“

Anot jo, su skirtingomis politinėmis organizacijomis ir jų atstovais, kurie nepateko į antrąjį turą, vyksta diskusijos, pasak A.Zuoko, Liberalų sąjūdžio kandidatė Eglė Radvilė svarsto galimybę prisijungti prie jo komandos.

„Turime per šią rinkimų kampaniją gražių kontaktų ir bendravimų iš debatų patirties, tenka maloniai bendrauti su Egle Radvile, kuri svarsto galimybę prisijungti prie komandos sėkmės atveju“, – sakė A.Zuokas.

Daugiau skaitykite čia.

„Laisvės ir teisingumo“ pirmininkas A.Paulauskas sensacija vadina rezultatus Klaipėdoje

11:19

Partijos „Laisvės ir teisingumo“ pirmininkas Artūras Paulauskas sako, kad savivaldos rinkimai per pirmąjį turą partijai buvo sėkmingi, o rezultatus Klaipėdoje vadino sensacija.

„Vertiname, kad rinkimai buvo mums sėkmingi, buvome išstatę 20 sąrašų įvairiose savivaldybės teritorijose, miestuose, rajonuose ir 11 iš jų laimėjo mandatus tarybose“, – spaudos konferencijoje sakė A.Paulauskas.

Lukas Balandis / BNS nuotr./Artūras Paulauskas, Artūras Zuokas
Lukas Balandis / BNS nuotr./Artūras Paulauskas, Artūras Zuokas

„Taip pat pirmame ture išrinktas Švenčionių meras ir trys mūsų partijos kandidatai pateko į antrą turą. Tai Artūras Zuokas Vilniuje, taip pat nedaug pritrūko 0,3 proc. Kelmės dabartiniam merui pirmame ture laimėti ir Dalia Štraupaitė Visagine su geru rezultatu pateko į antrą turą“, – pridūrė jis. 

A.Paulauskas sensacija pavadino rezultatus Klaipėdos mieste, kur partijos kandidatas Remigijus Žemaitaitis nedidele persvara liko trečioje vietoje. 

„Didžiulė jo energija, darbo našumas leido mums turėti septynių narių Klaipėdoje frakciją“, – sakė A. Paulauskas. 

Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) duomenimis, partija „Laivės ir teisingumas“ sekmadienį vykusiuose savivaldos rinkimuose gavo 5,21 proc. balsų.

Daugiau skaitykite čia.

I.Kačinskaitė-Urbonienė: Darbo partijai pritrūko laiko parodyti savo atsinaujinimą

10:52

Dviejose savivaldybėse antrajame ture kovosiančiai Darbo partijai geresniems rezultatams pasiekti pritrūko laiko, kad įrodytų rinkėjams, jog atsinaujino, sako parlamentarė, buvusi šios partijos kandidate į meres sostinėje Ieva Kačinskaitė-Urbonienė.

Lukas Balandis / BNS nuotr./Ieva Kačinskaitė-Urbonienė, Viktoras Fiodorovas
Lukas Balandis / BNS nuotr./Ieva Kačinskaitė-Urbonienė, Viktoras Fiodorovas

„Neabejotinai tikėjomės išlaikyti tą patį, truputėlį tikėjomės, kad pavyks geriau pasirodyti. Tačiau vertinant visas aplinkybes, tiek ir partijos pirmininko pasikeitimą, tiek ir komandos atsinaujinimą, natūralu, kad galbūt šiek tiek pritrūko laiko rinkėjams parodyti tą atsinaujinimą ir šiek tiek įtikinti, kad mūsų atstovai gali būti patys geriausi savivaldybių tarybose“, – BNS spaudos konferencijoje pirmadienį sakė politikė.

„Tačiau viskas dar prieš akis, su tuo atsinaujinimu, aš manau, kad mes kituose rinkimuose pasirodysime kur kas geriau“, – pridūrė ji.

VIDEO: I.Kačinskaitė-Urbonienė: geresniems rezultatams pasiekti pritrūko laiko

Daugiau skaitykite čia.

R.Karbauskis Klaipėdoje žada paramą A.Vaitkui, Vilniuje palaikytų A.Zuoką

10:33

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos lyderis Ramūnas Karbauskis Klaipėdos miesto mero rinkimuose žada paramą buvusiam Klaipėdos uosto vadovui Arvydui Vaitkui, Vilniuje partija, anot jo, palaikytų Artūrą Zuoką.

„Jei ponas Vaitkus kreipsis į mane, aš tikrai jį paremsiu“, – spaudos konferencijoje pirmadienį sakė R.Karbauskis.

„Jam reikės paramos antrame ture, ta parama turbūt bus reikalinga ir Valstiečių ir žaliųjų sąjungos kandidatės, ir mūsų tarybos narių po to formuojant daugumą Klaipėdos taryboje“, – kalbėjo jis.

VIDEO: R.Karbauskis: „Jei ponas Vaitkus kreipsis į mane, aš tikrai jį paremsiu“

Politinio komiteto „Ištikimi Klaipėdai“ lyderis A.Vaitkus surinko beveik 24 proc. balsų, jo konkurentas antrajame ture konservatorius Audrius Petrošius – 20,43 proc. balsų.

Tuo metu Vilniuje R.Karbauskis sakė, kad svarstytų dėl paramos „Laisvės ir teisingumo“ kandidatui Artūrui Zuokui, susikausiančiam antrajame ture su konservatoriumi Valdu Benkunsku.

Daugiau skaitykite čia.

Liberalų sąjūdis džiaugiasi rinkimų rezultatais, tikisi turėti dešimt merų

10:16

Liberalų sąjūdžio atstovai džiaugiasi rinkimų rezultatais, tikisi turėti dešimt merų.

„Rezultatais džiaugėmės (...) Liberalų sąjūdžio skaičiai auga. Turime net 12 savivaldybių kur yra pirma arba antra vieta“, – pirmadienį žurnalistams sakė partijos pirmininkės pirmoji pavaduotoja, Seimo narė Edita Rudelienė.

Lukas Balandis / BNS nuotr./Gediminas Ratkevičius, Edita Rudelienė, Andrius Šatevičius
Lukas Balandis / BNS nuotr./Gediminas Ratkevičius, Edita Rudelienė, Andrius Šatevičius

Pasak jos, pasibaigus rinkimams tikimasi turėti dešimt merų ir pagerinti 2019-aisiais pasiektą rezultatą.

Vyriausiosios rinkimų komisijos duomenimis, suskaičiavus balsus 1925 iš 1927 apylinkių, Liberalų sąjūdis surinko 6,96 proc. balsų.

Daugiau skaitykite čia.

V.Čmilytė-Nielsen: turime visas galimybes pagerinti praėjusių rinkimų rezultatą

09:57

Liberalų sąjūdžio lyderė Viktorija Čmilytė-Nielsen sako, kad partija turi visas galimybes ne tik pakartoti 2019 metų rezultatą savivaldos rinkimuose, bet ir jį pagerinti.

„2019 metais po pirmojo turo buvo išrinkti du merai, šį kartą – keturi merai. Po pirmojo turo per praėjusius rinkimus dar aštuoni mūsų kandidatai varžėsi dėl antrojo turo, galų gale turėjome šešis merus. Dabar dar šeši merai varžysis antrajame ture, tai turime visas galimybes ne tik pakartoti 2019 metų rezultatą, bet manau jį ir pagerinti“, – pirmadienį BNS sakė V.Čmilytė-Nielsen.

VRK duomenimis, suskaičiavus balsus iš apylinkių, Liberalų sąjūdis surinko beveik 7 proc. rinkėjų balsų. 2019 metais šis skaičius siekė beveik 6 proc.

Dėl mero posto antrajame rinkimų ture varžysis šeši Liberalų sąjūdžio atstovai. Tuo metu Joniškio rajone, Plungėje, Rietave ir Tauragėje merai Liberalų sąjūdžio kandidatai išrinkti iš pirmojo turo.

Daugiau skaitykite čia.

R.Karbauskis LVŽS pasirodymą rinkimuose vertina „pakankamai neblogai“

09:41

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos lyderis Ramūnas Karbauskis sako, kad savivaldos rinkimuose partija pasirodė „pakankamai neblogai“ nepaisant sumažėjusio gautų mandatų tarybose skaičiaus.

Lukas Balandis / BNS nuotr./Ramūnas Karbauskis, Aurelijus Veryga
Lukas Balandis / BNS nuotr./Ramūnas Karbauskis, Aurelijus Veryga

„Kaip partija, kurią ilgą laiką bandė palaidoti, mes pakankamai neblogai pasirodėme. Mandatų šiek tiek sumažėjo, bet jų sumažėjo ir Lietuvoje. Jeigu šnekėti apie merus antruose turuose, turime dešimt kandidatų, manau, kad panašų skaičių išlaikysime, gal ir geresnį turėsime, nei turėjome anksčiau“, – spaudos konferencijoje pirmadienį sakė R.Karbauskis.

VIDEO: R.Karbauskis: „Jei ponas Vaitkus kreipsis į mane, aš tikrai jį paremsiu“

Daugiau skaitykite čia.

Į antrą turą Vilniuje nepatekęs M.Majauskas kitų kandidatų nerems

09:33

Rinkimų vakarą tylėjęs Mykolas Majauskas pirmadienio rytą pasisakė socialiniame tinkle „Facebook“, dėkodamas jį rėmusiems žmonėms ir komandai. Jis atskleidė, kad antrame ture nė vienam iš dviejų kandidatų Vilniuje savo paramos neišsakys.

Pirmoje vietoje užtikrintai įsitvirtino Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų kandidatas Valdas Benkunskas, surinkęs 30,71 proc. balsų. Antras – Artūras Zuokas („Laisvė ir teisingumas“), surinkęs 21,43 proc. balsų.

Be į antrą turą patekusių kandidatų, trečias pagal surinktų balsų skaičių liko pats išsikėlęs M.Majauskas – 10,63 proc., jis aplenkė ganėtinai ilgai šioje vietoje buvusį W.Tomaszewskį, kuris, ryto duomenimis, surinko 8,56 proc. ir smuktelėjo į penktą vietą, užleisdamas į priekį dar ir T.V.Raskevičių su 9,88 proc. balsų.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Mykolas Majauskas
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Mykolas Majauskas

M.Majauskas buvo tas kandidatas iš favoritų, kuris rinkimų vakarą niekur rezultatų viešai nelaukė ir jų nekomentavo.

Pirmadienio rytą jis pasisakė feisbuke: „Pirmiausia, dėkoju mane parėmusiems žmonėms ir savo komandai. Didžiuojuosi prie mūsų kampanijos prisidėjusių žmonių drąsa ir darbštumu. Pradėję nuo tuščio lapo per tris mėnesius visi kartu pasiekėme solidų rezultatą ir tai patvirtina pasitikėjimą parodžiusių vilniečių skaičiai.“

Nors jau sekmadienio vakarą svarstyta, ką jis galėtų paremti antrajame ture – A.Zuoką ar V.Benkunską, tačiau pats M.Majauskas pareiškė niekam paramos išsakyti neketinąs.

VIDEO: Mykolas Majauskas savo rezultatus laiko solidžiais: „Prieš kelis mėnesius pradėjome nuo balto lapo“

„Dėkoju rinkėjams, kad savo balsą skyrėte principingumui, permainoms ir laisvei nuo partinių linijų. Esate kritiškai mąstantys, savo gyvenimą kuriantys žmonės, jums nereikia nurodymų, kuo sekti antrajame ture.

Manimi pasitikėjęs rinkėjas sprendžia savarankiškai ir tai yra milžiniškas šių žmonių privalumas, kurį nepaprastai gerbiu. Svarbiausia – ateikite balsuoti!“ – rašė Seimo narys.

Rinkimuose savo kandidatūrą jis iškėlė pats, o per rinkiminę kampaniją kėlė nuostabą dėl itin gausiai renkamų rėmėjų aukų, kurių suplaukė per 150 tūkst. eurų.

S.Skvernelis: rezultatai pranoko prognozes, tačiau nuvylė didieji miestai

09:16

Pirmą kartą savivaldos rinkimuose dalyvavusios Demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“ rezultatai pranoko prognozes, tačiau nuvylė pasirodymas didžiuosiuose miestuose, sako partijos lyderis, parlamentaras Saulius Skvernelis.

„Tikrai nesitikėjome galbūt, kad pavyks net 36-iose savivaldybėse turėti savo atstovus tarybose, nors, aišku, turėjome maksimalų siekį, kad visur, kur dalyvaujame, tarybos nariai būtų“, – BNS spaudos konferencijoje sakė S.Skvernelis.

Lukas Balandis / BNS nuotr./Arnoldas Pikžirnis, Saulius Skvernelis
Lukas Balandis / BNS nuotr./Arnoldas Pikžirnis, Saulius Skvernelis

„Merų rinkimų rezultatai taip pat pranoko ir prognozes: turime šiandien išrinktą tiesiogiai vieną merą, Neringos merą, ir turime šešis realius kandidatus antrame ture, kur tikrai gali pasivaržyti ir nugalėti“, – kalbėjo jis.

VIDEO: S.Skvernelis: rezultatai pranoko prognozes, tačiau nuvylė didieji miestai

Daugiau skaitykite čia.

Vilniuje TS-LKD koaliciją taryboje mato su Laisvės partija bei socialdemokratais

09:04

Tėvynės sąjungai-Lietuvos krikščionims demokratams Vilniuje iškovojus didžiausią skaičių mandatų taryboje, partijos atstovas bei kandidatas į merus Valdas Benkunskas teigia, jog potencialią koaliciją mato su dabartiniais partneriais Laisvės partija bei į Vilnių grįžusiais socialdemokratais.

Lukas Balandis / BNS nuotr./Valdas Benkunskas
Lukas Balandis / BNS nuotr./Valdas Benkunskas

„Bent jau pokalbį su ta pačia Rasa Bubergyte, su kuria konkuravome  (...), tikrai norėčiau pasišnekėti ir pakalbėti dėl bendro darbo. Didesnės, platesnės koalicijos tam, kad turėt plačią daugumą (...) aš tikrai nematau poreikio. Tai, matyt, tos dvi jėgos bus pirmiausia, su kuriomis sušnekėsime dėl valdančiosios daugumos“, – pažymėjo politikas.

Vilniuje antrajame mero rinkimų ture su V.Benkunsku varžysis „Laisvės ir teisingumo“ kandidatas Artūras Zuokas. Konservatoriams pavyko iškovoti 19 mandatų taryboje, tai yra didžiausia frakcija Vilniaus savivaldybėje. Laisvės partija bei partija „Laisvė ir teisingumas“ iškovojo po devynis mandatus, Lietuvos lenkų rinkimų akcija-Krikščioniškų šeimų sąjunga – septynis, socialdemokratai – keturis, Nacionalinis susivienijimas – tris.

Daugiau skaitykite čia.

Konservatoriai džiaugiasi sėkme Vilniuje ir Klaipėdoje

08:40

VIDEO: R.Morkūnaitė-Mikulėnienė: rezultatus vertiname gerai, tikrai išlaikome pozicijas

Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionys demokratai (TS-LKD) rinkimus vertina gerai, džiaugiasi pasiekimais Vilniuje bei Klaipėdoje.

„Rezultatus bendrai vertiname gerai ta prasme, kad tikrai išlaikome pozicijas“, – pirmadienį žurnalistams teigė konservatorių frakcijos seniūnė Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė.

Lukas Balandis / BNS nuotr./Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė ir Valdas Benkunskas
Lukas Balandis / BNS nuotr./Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė ir Valdas Benkunskas

„Labiausiai džiugina didžiųjų miestų rezultatai, tai yra Vilniaus ir Klaipėdos, laukia antri turai“, – pažymėjo ji.

Vyriausiosios rinkimų komisijos duomenimis, suskaičiavus balsus 1925 iš 1927 apylinkių, Tėvynės sąjunga – Lietuvos krikščionys demokratai (TS-LKD) surinko 16,18 proc. balsų. 

Pirmajame ture išrinkti du TS-LKD merai, dėl posto antrajame ture varžysis 11 konservatorių.

Antrasis merų rinkimų turas vyks kovo 19 dieną.

Daugiau skaitykite čia.

M.Jastramskis įvardijo rinkimų laimėtojus ir pralaimėtojus

08:33

Politikos mokslų daktaras, Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto (TSPMI) dėstytojas Mažvydas Jastramskis savo paskyroje „Facebook“ įvardijo sekmadienį įvykusių merų ir savivaldybių tarybų rinkimų laimėtojus bei pralaimėtojus.

Savivaldos rinkimų laimėtojai:

Lietuvos socialdemokratų partija. 10 socialdemokratų merų išrinkti pirmame ture, dar 20 bus antrame. Vilniuje partija pateko į tarybą po pertraukos.

Benkunskas. Niekam nežinomas, neryškus, Zuokas laimės. Nope. Vilnius yra dešiniųjų, kažką rinktis reikėjo, dešinieji pasirinko Benkunską.

Matijošaitis. Nors prarado nemažai balsų, laimėjo pirmame ture, "Vieningas Kaunas" turės daugumą taryboje. Kaunas yra Kaunas. Tiksliau, Vilnius yra Kaunas dabar pagal tai, kaip balsuoja už konservatorius.

Vilniaus rajonas. Pagaliau šioje savivaldybėje bus antras turas. Įdomu bus žiūrėt, kaip dešinieji balsuos už socialdemokratų kandidatą.

Partinė sistema. Partijos susigrąžino dalį pozicijų prieš nepriklausomus kandidatus ir komitetus.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Mažvydas Jastramskis
Luko Balandžio / 15min nuotr./Mažvydas Jastramskis

Pralaimėtojai:

Apklausos (tiksliau, jų interpretacijos). Visos apklausos rodė, kad Zuokas bus pirmas. Visos. Eilinį kartą pamatom, kad tokios prognozės nieko vertos, kai turim 1) kosmines paklaidas; 2) neatsižvelgiam į respondentų nusiteikimą balsuoti.

Laisvė ir teisingumas. Zuokas antras Vilniuje, Žemaitaitis už borto Klaipėdoje, bet užtat Švenčionyse meras bus.

Konkurencija. Tiesioginiai mero rinkimai dalyje Lietuvos užuot įpylę į valdžią šviežio kraujo, stiprina seną: šį kartą net 26 merai buvo išrinkti pirmame ture. Tai rekordas, anksčiau daugiausiai buvo 20 (2015 metais).

Komitetai. Natūralu, kai rinkimuose jų dalyvavo dvigubai mažiau, nei praėjusiuose rinkimuose, visgi reikia paminėti: balsų komitetai gavo mažiau, nei aną kartą, kai apskritai pirmavo pagal mandatus prieš bet kurią partiją.

Artūras Orlauskas. Bet čia ne vien šitų rinkimų dalykas, aišku.

 

M.Sinkevičius: V.Benkunskas skambino Vilniuje kviesti į valdančiąją koaliciją

08:30

Socialdemokratai turi ambicijų Vilniuje ir Klaipėdoje dalyvauti valdančiojoje koalicijoje, teigia socialdemokratas Jonavos meras Mindaugas Sinkevičius.

Lukas Balandis / BNS nuotr./Mindaugas Sinkevičius
Lukas Balandis / BNS nuotr./Mindaugas Sinkevičius

„Nenorime vežimo statyti prieš arklį ir dar laiko yra, kalbėti apie koalicijas, bet vakar vakare ganėtinai po vidurnakčio man paskambino Valdas Benkunskas ir klausė, su kuo reiktų jam pradėti šnekėtis dėl koalicijos Vilniuje, sakė turįs ką pasiūlyti Vilniuje išrinktiems socialdemokratams ir tai buvo jo kaip vieno iš rinkimų favorito žingsnis“, – spaudos konferencijoje sakė M.Sinkevičius.

„Reikia pripažinti, nenorime būti tik pakeleiviai ir Klaipėdoje ir Vilniuje, turėsime ambicijų ir kalbėsime“, – kalbėjo jis.

V.Blinkevičiūtė: laimėjome savivaldos rinkimus

08:20

Socialdemokratų lyderė Vilija Blinkevičiūtė teigia, kad partija gali tvirtinti laimėjusi savivaldos rinkimus.

Lukas Balandis / BNS nuotr./Vilija Blinkevičiūtė, Mindaugas Sinkevičius
Lukas Balandis / BNS nuotr./Vilija Blinkevičiūtė, Mindaugas Sinkevičius

„Mes, socialdemokratai, savivaldos rinkimus tikrai galiu pasakyti, kad laimėjome, nes turime iš pirmo turo išrinktus net dešimt merų, jei lyginsime su praeitais 2019 rinkimais, tai dvigubai geresnis rezultatas“, – spaudos konferencijoje pirmadienį sakė V.Blinkevičiūtė.

„Taip pat turime daugiausiai tarybos narių, 357 tarybos narius socialdemokratus visose 60 savivaldybių yra mūsų tarybos nariai išrinkti ir tai 100 manatų daugiau nei buvo praeituose rinkimuose“, – pridūrė ji.

VIDEO: V.Blinkevičiūtė: laimėjome savivaldos rinkimus, turime daugiausiai tarybos narių

Daugiau skaitykite čia.

Paskutinis atnaujinimas 2023-03-06 08:20

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas