Metinė prenumerata tik 7,99 Eur! Karūnuokite savaitgalį kokybišku turiniu.
Išbandyti
2021 05 23 /18:32

S.Cichanouskaja: „Pareiškimų laikas praėjo“

Baltarusijos opozicijos lyderė Sviatlana Cichanouskaja sako, kad Minske nutupdžius į Lietuvą skridusį lėktuvą sulaikyto žurnalisto Romano Protasevičiaus gyvybei gresia pavojus. Anot jos, politinio kalinio Vytoldo Ašuroko mirtis, vieno didžiausių nepriklausomų portalų Tut.by sunaikinimas ir lėktuvo užgrobimas yra Baltarusijos režimo nebaudžiamumo rezultatas.

Sekmadienio pavakarę surengtoje spaudos konferencijoje S.Cichanouskaja sakė, kad tokiu pačiu reisu iš Atėnų į Vilnių ji skrido prieš savaitę.

Su R.Protasevičiumi Baltarusijos opozicijos lyderė matėsi būtent Graikijos sostinėje, kur jis fotografavo jos darbinį vizitą.

„Ir praėjus septynioms dienoms režimas pakėlė specialiąsias tarnybas ir naikintuvus ir organizavo viso civilinio lėktuvo užgrobimą tik tam, kad paimtų Romaną įkaitu“, – kalbėjo S.Cichanouskaja.

Ji sakė, kad R.Protasevičius – žinomas Baltarusijos aktyvistas, blogeris, Vaclovo Havelio vardo žurnalistinės premijos stipendininkas.

2019 metais dėl grėsmės savo laisvei, mat bendradarbiavo su nepriklausomu informaciniu kanalu „Nexta“, jis buvo priverstas palikti Baltarusiją.

Pasak S.Cichanouskajos, Baltarusijos jėgos struktūros prieš R.Protasevičių pradėjo keletą baudžiamųjų bylų, šalies KGB įtraukė jį į asmenų, dalyvaujančių teroristinėje veikloje, sąrašą.

„Ir dabar jo gyvybė pavojuje“, – pažymėjo ji.

Svaitlanos Cichanouskajos štabo nuotr./Romanas Protasevičius
Svaitlanos Cichanouskajos štabo nuotr./Romanas Protasevičius

S.Cichanouskaja sakė, kad kreiptasi į kompaniją „Ryanair“, taip pat Tarptautinę civilinės aviacijos organizaciją, prašant pradėti tyrimą dėl įvykio ir imtis veiksmų, tokių, kaip Baltarusijos narystės Tarptautinėje civilinės aviacijos organizacijoje sustabdymas.

„Pareiškimų laikas praėjo. Akivaizdu, baltarusiams dabar reikalingi ryžtingi veiksmai ir tarptautinės bendruomenės pagalba“, – komentavo Baltarusijos opozicijos lyderė.

Pareiškimų laikas praėjo. Akivaizdu, baltarusiams dabar reikalingi ryžtingi veiksmai ir tarptautinės bendruomenės pagalba.

Anot jos, politinio kalinio V.Ašuroko mirtis, vieno didžiausių nepriklausomų Baltarusijos portalų Tut.by sunaikinimas ir lėktuvo užgrobimas yra nebaudžiamumo rezultatas.

S.Cichanouskaja kalbėjo, kad nuo šiol nė vienam žmogui, kuris skrenda virš Baltarusijos teritorijos, negarantuojamas net bazinis saugumas.

„Juk šiandien Aliaksandras Lukašenka asmeniškai sukėlė tarptautinį skandalą ir panaudojo karinę aviaciją prieš taikius Baltarusijos ir Europos šalių piliečius, siekdamas susidoroti su vienu vieninteliu žmogumi“, – pažymėjo ji.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Aliaksandras Lukašenka
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Aliaksandras Lukašenka

S.Cichanouskaja teigė, kad iš Baltarusijos dabar pasiekia daug informacijos, kuri šiuo metu tikrinama.

Kartu ji minėjo, kad iš Atėnų į Vilnių skridęs lėktuvas, prieš pasukdamas Minsko link buvo arčiau Vilniaus, nei Baltarusijos sostinės.

S.Cichanouskajos vyriausiasis patarėjas Franakas Viačorka sakė, kad jiems nekyla abejonių, kad tai Baltarusijos specialiųjų tarnybų operacija, represijos, nukreiptos prieš oponentus, nepriklausomus žurnalistus.

Asmeninio archyvo nuotr./Franakas Viačorka
Asmeninio archyvo nuotr./Franakas Viačorka

Skrido per 170 žmonių

A.Lukašenkos režimas skelbia, kad lėktuvas buvo nutupdytas dėl įtarimų galimu užminavimu, bet baltarusių opozicija sako neabejojanti, kad tai buvo surežisuota operacija, siekiant suimti opozicijos aktyvistą.

Lėktuvu iš Graikijos į Lietuvą skrido per 170 žmonių, daugiau kaip pusė iš jų – Lietuvos piliečiai.

Lietuvos vadovai pareikalavo Baltarusijos nedelsiant paleisti R.Protasevičių ir visus kitus lėktuvo keleivius.

,

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pastatus įdomiais daro ne tik fasadai: kodėl svarbu, kad jie galėtų pasakoti istorijas?
Reklama
Gal pats metas dalyvauti „Saulėlydžio“ sagos maratone? Visos dalys jau „Telia Play“ platformoje
Reklama
Parama gamtai gali būti ir tvaresnė, ir stilinga: „Lidl“ ir Lietuvos jūrų muziejus pristato unikalią suvenyrų kolekciją
Reklama
Išmanūs transporto infrastruktūros sprendimai – naujasis pažangos etapas pasitelkiant 5G
Užsisakykite
15min naujienlaiškius