Metinė prenumerata tik 7,99 Eur! Karūnuokite savaitgalį kokybišku turiniu.
Išbandyti
2021 05 24 /16:14

S.Cichanouskaja: nežinome, kur yra R.Protasevičius, jis greičiausiai kankinamas

Baltarusijos opozicijos lyderė Sviatlana Cichanouskaja pirmadienį paskelbė, kad žinių apie tai, kur tiksliai Baltarusijoje laikomas žurnalistas Romanas Protasevičius ir kokia jo būklė, iki šiol nėra. Opozicijos lyderės duomenimis, Rusijos konsulas atsisakė teikti pagalbą su žurnalistu sulaikytai jo draugei Sofijai Sapegai, kuri yra Rusijos pilietė.

Baltarusijos režimas sekmadienį surengė specialią operaciją, per kurią nutupdė į Vilnių iš Atėnų skridusį lėktuvą ir suėmė jame buvusį žurnalistą Romaną Protasevičių.

„Iki šiol nežinome, kur jis ir kokios būklės. Yra labai didelė tikimybė, kad šiuo metu jis yra kankinamas specialiųjų tarnybų darbuotojų“, – spaudos konferencijoje pirmadienį kalbėjo S.Cichanouskaja.

Ji žurnalistams teigė antrą parą bendraujanti su R.Protasevičiaus tėvais. Jie, anot opozicijos lyderės, savo sūnų laiko didvyriu ir yra pasirengę kautis už jo laisvę.

„Jis turi advokatą, tačiau kol kas yra neaiški jo buvimo vieta. Baltarusijoje tai labai sunku – kartais žmonės negali rasti savo artimųjų ir keletą dienų, neaišku, kur jie randasi. Tokia pat situacija su Romanu“, – sakė S.Cichanouskaja.

Paklausta, kas žurnalistui gresia, ji patikino, kad tai pasakyti sunku, bet priminė, kad jis yra terorizmu kaltinamų asmenų sąraše – kaip ir ji pati.

Bet tai nieko nereiškia. Jie ką norės, tą ir nupieš.

„Bet tai nieko nereiškia. Jie ką norės, tą ir nupieš“, – pabrėžė ji.

Žurnalisto draugei konsulas atsisakė teikti pagalbą

Kartu su juo Minske sulaikyta R.Protasevičiaus draugė, studentė Sofia Sapega.

Anot S.Cichanouskajos, S.Sapegai, kuri yra Rusijos pilietė, šios šalies konsulas atsisakė teikti pagalbą. Tokia informacija gauta iš žmogaus teisių gynėjų.

Iš merginos artimųjų žinoma, kad ji laikoma Minsko Okrestino sulaikymo izoliatoriuje, tačiau neturima duomenų, kokie kaltinimai jai reiškiami.

S.Cichanouskaja teigė palaikanti ryšį su Baltarusijos opozicionieriumi Pavelu Latuška, su Airijos ir Lenkijos ministrais, Lietuvos Vyriausybe.

Pirmadienio vakarą S.Cichanouskaja ketina telefonu kalbėti su JAV prezidento Joe Bideno administracijos atstovu.

Ir pats Romanas anksčiau sakęs, kad yra sekamas.

„Mano komanda Graikijos Vyriausybės paprašė informacijos apie tai, kas vyko Atėnų oro uoste. Nes „Ryanair“ vadovybė paskelbė, jog lėktuve galėjo būti spectarnybų atstovų. Ir pats Romanas anksčiau sakęs, kad yra sekamas“, – pabrėžė ji.

Baltarusijos opozicijos lyderė teigė reikalaujanti naujų sankcijų Baltarusijai, šios šalies pašalinimo iš Tarptautinės civilinės aviacijos organizacijos ir tyrimo, kad visi, kalti dėl šio atveju, būtų nubausti.

Ji ragino persvarstyti Baltarusjos dalyvavimą Interpolo organizacijoje, nes režimas tai išnaudoja politiniams dalykams.

S.Cichanouskaja teigė, kad situaciją gali pakeisti tik nauji prezidento rinkimai, kurie turėtų būti surengti šiais metais.

„Režimas mūsų šalį pavertė Šiaurės Korėja Europos centre“

„Baisu ir pagalvoti, ką vakar turėjo pergyventi ir iki šiol pergyvena Romanas ir Sofia. Lėktuvo keleiviai, kuriems pavyko atskristi į Vilnių, pasakojo, kad kai lėktuvas buvo nukreiptas į Minską, Romanas ėmė drebėti ir prieš sulaikymą spėjo pasakyti: manęs ten laukia mirties bausmė“, – pasakojo ji.

S.Cichanouskaja pabrėžė, kad R.Protasevičiui – 26 metai, lygiai tiek, kiek Baltarusijoje gyvuoja režimas.

„Vakarykščiai įvykiai ir ES reakcija į juos parodė, kad dabar visi supranta pavojų, ne tik baltarusiai. Įvyko valstybinio terorizmo aktas. Dabar grėsmė pakibo virš kiekvieno lėktuvo, skrendančio virš Baltarusijos. Režimas mūsų šalį pavertė Šiaurės Korėja Europos centre“, – pabrėžė ji.

Valdo Kopūsto / 15min nuotr./Protestas prie Baltarusijos ambasados Vilniuje
Valdo Kopūsto / 15min nuotr./Protestas prie Baltarusijos ambasados Vilniuje

Minskietis R.Protasevičius yra Baltarusijos žurnalistas, fotografas, tinklaraštininkas ir aktyvistas.

Jis yra dalyvavęs Vaclavo Havelo žurnalistikos programoje. 2019 metais vyras paliko Baltarusiją ir tapo opozicijos kanalo „Nexta“ redaktoriumi.

Baltarusių pareigūnai pirmadienį pareiškė, kad elgėsi teisėtai ir apkaltino Vakarus „nepagrįstų“ pretenzijų reiškimu dėl politinių priežasčių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pastatus įdomiais daro ne tik fasadai: kodėl svarbu, kad jie galėtų pasakoti istorijas?
Reklama
Gal pats metas dalyvauti „Saulėlydžio“ sagos maratone? Visos dalys jau „Telia Play“ platformoje
Reklama
Parama gamtai gali būti ir tvaresnė, ir stilinga: „Lidl“ ir Lietuvos jūrų muziejus pristato unikalią suvenyrų kolekciją
Reklama
Išmanūs transporto infrastruktūros sprendimai – naujasis pažangos etapas pasitelkiant 5G
Užsisakykite
15min naujienlaiškius