Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2018 10 23

S.Jakeliūnas krizės tyrimui prašo konservatorių Vyriausybės pasitarimų įrašų

Seimo Biudžeto ir finansų komiteto, kuriam pavesta atlikti parlamentinį tyrimą dėl ankstesnių vyriausybių sprendimų tvarkant šalies finansus nuo 2005 metų, pirmininkas Stasys Jakeliūnas antradienį pranešė kreipęsis į Vyriausybę su prašymu pateikti 2008–2012 metais dirbusios, konservatoriaus Andriaus Kubiliaus vadovautos Vyriausybės pasitarimų garso įrašus.
Stasys Jakeliūnas
Stasys Jakeliūnas / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

„Viešoje erdvėje ekspremjeras Andrius Kubilius deklaruoja, neva jo kadencijos metu vykę Vyriausybės pasitarimai buvo įrašinėjami ir garso įrašai saugomi. Jeigu tai tiesa, tai šių uždarų pasitarimų informacija yra nepakeičiamos vertės, vertinant ir analizuojant tuo metu dirbusios Vyriausybės motyvus ir argumentus dėl sprendimų, susijusių su 2009–2010 metų krize Lietuvoje“, – pranešime žiniasklaidai cituojamas valdančiųjų „valstiečių“ frakcijos Seime narys Stasys Jakeliūnas.

Spalio 9 dieną buvęs premjeras A.Kubilius socialinio tinklo „Facebook“ paskyroje paskelbė, kad „grubiausias melas“ yra tai, kad „prie Kubiliaus, ir prie Butkevičiaus“ Vyriausybės pasitarimų garso įrašai buvo naikinami.

Anot S.Jakeliūno, tai reiškia, kad „itin svarbias 2008–2012 metų Vyriausybės kadencijos darbo aplinkybes galintys patvirtinti duomenys gali būti atkurti“.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Andrius Kubilius
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Andrius Kubilius

Parlamentinį tyrimą atliekantis komitetas, kaip teigiama „valstiečių“ frakcijos žiniasklaidai išplatintame pranešime, rašte Vyriausybei nurodo laikotarpį nuo 2008 metų lapkričio 1 dienos iki 2012 metų lapkričio 1 dienos, kada A.Kubiliaus Vyriausybė svarstė senatvės pensijų ir darbo užmokesčio bei asignavimų mažinimo, mokesčių įstatymų pakeitimo, skolinimosi valstybės vardu iš komercinių bankų ir vertybinių popierių platinimo, skolinimo „Sodrai“ už palūkanas klausimus.

„Tikimasi, kad Vyriausybė atsakymą dėl galimybių suteikti garso įrašus pateiks dar spalio mėnesį“, – pažymi „valstiečiai“.

Seimas pavasarį įpareigojo Biudžeto ir finansų komitetą ištirti, kaip ankstesnės vyriausybės tvarkė šalies finansus nuo 2005 metų. Komitetas analizuoja dešiniųjų ir kairiųjų politinių jėgų veiklą valdant šalies finansus. Tyrimą planuojama baigti iki 2019 metų balandžio 15 dieną.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Saulius Skvernelis
Luko Balandžio / 15min nuotr./Saulius Skvernelis

Antradienį, opozicijos atstovams surinkus parašus, šaukiamas nenumatytas Seimo posėdis. Vienas iš jame svarstomų klausimų – rezoliucija, kuria siūloma įvertinti premjero Sauliaus Skvernelio vaidmenį istorijoje dėl sunaikinto Vyriausybės pasitarimo įrašo.

Rezoliucija dėl ministro pirmininko būtų reikalaujama, kad premjeras duotų nurodymą atkurti sunaikintą Vyriausybės pasitarimo įrašą ir sudarytų galimybę su juo susipažinti visuomenei ir žiniasklaidai. Šiame pasitarime svarstytas klausimas dėl neatlygintino registrų duomenų teikimo žiniasklaidai.

Antradienį socialinio tinklo „Facebook“ paskyroje ministras pirmininkas pareiškė, kad neeiliniame posėdyje nedalyvaus, nes lankysis Marijampolėje. Apie tai daugiau – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas