Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 10 31

S.Jakeliūnas negavo krizės tyrimui reikalingų konservatorių Vyriausybės pasitarimų įrašų

Seimo Biudžeto ir finansų komiteto, kuriam pavesta atlikti parlamentinį tyrimą dėl ankstesnių vyriausybių sprendimų tvarkant šalies finansus nuo 2005 metų, pirmininkas Stasys Jakeliūnas trečiadienį pranešė negavęs konservatoriaus Andriaus Kubiliaus vadovautos Vyriausybės pasitarimų garso įrašų, kurių prašė.
Stasys Jakeliūnas ir Saulius Skvernelis
Stasys Jakeliūnas ir Saulius Skvernelis / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

„Vyriausybės atsakyme paaiškinama, jog pasitarimų garso įrašų saugojimas nenumatytas nei ankstesnių metų, nei 2018 metų Vyriausybės kanceliarijos dokumentacijos planuose ir jie niekada nebuvo saugomi. Šiuose planuose nurodytas tik Vyriausybės posėdžių garso įrašų saugojimas – 10 metų“, – žiniasklaidai išplatintame pranešime nurodo S.Jakeliūnas.

Atsakyme rašoma, kad 2010–2018 metų Vyriausybės kanceliarijos reglamentų nuostatos, susijusios su Vyriausybės posėdžių ir pasitarimų garso įrašų darymu ir saugojimu, patvirtintos skirtingų Vyriausybės kanceliarijos vadovų, buvo vienodos ir jų įgyvendinimas niekuo nesiskyrė.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Andrius Kubilius
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Andrius Kubilius

„Todėl kanceliarijos archyvuose nesaugomi nei 2008 m. gruodžio 9 d.–2012 m. gruodžio 13 d. laikotarpio Vyriausybės, kuriai vadovavo Andrius Kubilius, nei 2012 m. gruodžio 13 d.–2016 m. gruodžio 13 d. laikotarpio Vyriausybės, kuriai vadovavo Algirdas Butkevičius, nei kitų Vyriausybių laikotarpių pasitarimų garso įrašai“, – nurodo Vyriausybė, kurios atsakymą išplatino Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga (LVŽS).

Spalio 9 dieną buvęs premjeras A.Kubilius socialinio tinklo „Facebook“ paskyroje paskelbė, kad „grubiausias melas“ yra tai, kad „prie Kubiliaus, ir prie Butkevičiaus“ Vyriausybės pasitarimų garso įrašai buvo naikinami.

S.Jakeliūnas teigia, kad A.Kubiliaus žodžius paneigia iš Vyriausybės gauta medžiaga.

„Kaip konstatuoja atsakymą pateikęs Vyriausybės kancleris Algirdas Stončaitis, Vyriausybės pasitarimų garso įrašai Vyriausybės kanceliarijos archyve nesaugomi, o tokia tvarka galioja nuo pat 2004 metų, kai Vyriausybės įstatyme buvo įteisinti Vyriausybės pasitarimai“, – pažymi valdančiųjų „valstiečių“ atstovas ir ragina A.Kubilių „pateikti tyrimui jam žinomu būdu išsaugotus jo vadovautos Vyriausybės pasitarimų įrašus, kurie sudarytų galimybę objektyviai ir išsamiai įvertinti to laikotarpio Vyriausybės sprendimų tikruosius motyvus ir aplinkybes“.

Buvęs krašto apsaugos ministras Juozas Olekas 15min yra sakęs, kad Vyriausybės pasitarimų įrašai anksčiau buvo saugomi ir jų buvo galima pasiklausyti bet kuriam Ministrų kabineto nariui.

Ekspremjeras A.Butkevičius yra pažymėjęs, kad jo vadovavimo laikais pasitarimų įrašai buvo arba saugomi, arba trinami – priklausomai nuo konkrečios situacijos.

Apie tai daugiau – čia.

Vyriausybės kanceliarijos darbo reglamentas numato, kad Vyriausybės posėdžių ir pasitarimų skaitmeniniai įrašai turi būti laikomi duomenų saugyklos kataloguose, o pasibaigus kalendoriniam mėnesiui – perkeliami ir saugomi Vyriausybės kanceliarijos archyve.

Vyriausybės BNS atsiųstame dokumentacijos plane nurodyta, kad Vyriausybės posėdžių įrašai Dokumentų valdymo skyriuje saugomi 10 metų. Apie pasitarimo įrašus jame neužsimenama.

Trečiadienį Seimo Biudžeto ir finansų komitete, analizuojančiame 2008–2009 metų krizės aplinkybes, liudijo Lietuvos banko valdybos pirmininkas Vitas Vasiliauskas. Daugiau skaitykite čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento