Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2021 01 05 /12:20

Arūnas Dulkys: kiek buvo tirta, Lietuvoje viruso mutacijų nenustatyta

Su prezidentu Gitanu Nausėda antradienį susitikęs sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys teigia, kad sprendimą dėl Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) vadovo jis priims pakalbėjęs su Robertu Petraičiu. Tuo metu prezidento patarėjas Simonas Krėpšta pabrėžė, kad centro vadovo klausimas šiuo atveju nėra pagrindinis. Antradienį ministras patikino, kad kiek laboratorijose buvo bandyta daryti tyrimų, mutavusio viruso atvejų nenustatyta.

Kaip po susitikimo sakė prezidento patarėjas Simonas Krėpšta, prezidentas mano, kad dabar įvesti karantino ribojimai yra adekvatūs padėčiai šalyje. Be to, panašias priemones siūlė ir prezidentui patariantys ekspertai, tačiau, deja, jos priimtos vėliau, nei tikėtasi.

Antradienį prezidentas su ministru kalbėjo apie būtinybę stiprinti NVSC.

„Žinome faktą, kad tam tikros funkcijos, veiklos nevykdomos taip kokybiškai, kaip turėtų. Būtina stiprinti instituciją“, – sakė jis.

Centro vadovas Robertas Petraitis pastaruoju metu sulaukia daug kritikos. Tačiau S.Krėpštos vertinimu, vieno žmogaus klausimas šiuo atveju nėra pagrindinis.

Paklaustas, ar prezidentas kada nors kvietėsi R.Petraitį pokalbio, prezidento patarėjas teigė, kad kontaktus su šia institucija, jos vadovu ir kitais vadovaujančiais asmenimis prezidentūra palaiko.

A.Dulkys antradienį žurnalistams sakė, kad NVSC vadovas jau pateikė jam raštiškus atsakymus į užduotus klausimus, jie bus įvertinti sausio 7 dieną.

„Aš pagal jų įvertinimą priimsiu sprendimą dėl tolimesnių veiksmų – ar mums reikia kokių nors kitų labiau formalizuotų aiškinimųsi... Planuoju turėti pokalbį su centro vadovu. Svarbu suprasti, kaip jis pats mato savo atsakomybę. Taip pat, kaip galėtume judėti šiuo klausimu“, – sakė jis.

Ministras sakė nebuvęs informuotas apie tai, kad traukiasi vienas NVSC vadovų, jam nežinomos ir pasitraukimo priežastys. Apie tai, kad Giedrius Nariūnas traukiasi iš pareigų, pranešė BNS.

Vakcinos tiekimo kiekiai aiškūs iki kovo pabaigos

Kalbėdamas apie skiepijimo procesą, S.Krėpšta teigė, kad SAM antradienį pateiks vakcinavimo planą.

Anot jo, svarbu žinoti skaičius, kiek kiekvienoje grupėje yra asmenų.

„Yra pozityvi žinia, kad turima daugiau aiškumo dėl pirmosios „Pfizer“ ir „BioNTech“ vakcinos tiekimo visam pirmajam šių metų ketvirčiui. Yra aišku dėl tiekimo kiekvieną savaitę, po konkrečią vakcinų dozę, kiekius iki pat pirmojo ketvirčio pabaigos“, – sakė jis.

Ministras A.Dulkys sakė, kad vakcinacijos procesas bus stebimas, o duomenys, susiję su vakcinacija, bus atskleisti visuomenei.

„Tokiu būdu veiksime prevenciškai, kad ateityje būtų mažiau nesklandumų ar abejonių dėl vienokio ar kitokio vakcinų paskirstymo“, – kalbėjo jis.

Paklaustas, ką Lietuva daro, kad situacija dėl skiepų būtų aiškesnė, A.Dulkys teigė, kad nėra nė vienos ES valstybės, kuri būtų patenkinta ir sakytų, kad ją tenkina toks vakcinų grafikas ir kiekiai – visi turi didesnį lūkestį.

„ES vakcinų klausimais koordinatorius yra EK, ji veikia visų šalių atžvilgiu, gina visų interesus“, – sakė ministras ir pabrėžė, kad į klausimus apie vakcinų tiekimą galėtų atsakyti Komisija.

Lietuvoje koronaviruso mutacijų nenustatyta

Kalbėdamas apie keliones iš / į Jungtinę Karalystę, ministras sakė, kad pas mus reikalavimai griežtesni nei Latvijoje ir Estijoje.

„Ekspertų taryboje analizuojami klausimai, kaip Vyriausybė galėtų labiau prisidėti prie mokslinių ir kitų tyrimų dėl įvairių viruso atmainų. Dėl veiksmų naujienų turėsime ateityje“, – teigė ministras.

Anot jo, kiek Lietuvos laboratorijose buvo daryta tyrimų, neturime žinių apie kokias nors viruso mutacijas.

„Nors specialistai mano, kad teoriškai visose šalyse ji gali būti nuo rugsėjo mėnesio, bet mes galime apie ją nežinoti“, – sakė jis.

Arno Strumilos / 15min nuotr./Arūnas Dulkys
Arno Strumilos / 15min nuotr./Arūnas Dulkys

A.Dulkys pirmadienį pranešė, kad jau baigti dėlioti prioritetai, kaip turėtų būti skiepijama nuo COVID-19.

„Mes šiandien jau baigėme su Ekspertų taryba dėlioti prioritetus ir planuojame juos pateikti. Ten matysis visas eiliškumas, pradedant medikų bendruomene ir baigiant visomis kitomis grupėmis“, – 15min.lt studijoje sakė jis.

Anot jo, parengus šį planą, beliks sulaukti vakcinų ir užtikrinti sklandžią logistiką bei organizacines priemones.

BNS primena, kad Lietuvoje pirmieji skiepyti pradėti medikai, dirbantys su COVID-19 pacientais. Anksčiau skelbta, kad toliau planuojama skiepyti visus ligoninių darbuotojus, taip pat greitosios medicinos pagalbos darbuotojus ir didžiausios rizikos pacientus. Vėliau ketinama skiepyti mobiliuose punktuose, karščiavimo klinikose dirbančius medikus, slaugos ir globos įstaigų gyventojus ir darbuotojus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?
Reklama
Daugiau Pliusų sporto entuziastams:„Gym+“ vėl plečiasi
Reklama
„Teleloto“ naujienos ne tik tarp vedėjų: nuo šiol laimės visi studijos žaidėjai
30 metų su ypatingais vaikais dirbanti mokytoja Irutė: neįsivaizduoju, kaip galime skirstyti vaikus