Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

S.Malinauskas privertė A.Tapiną aiškintis dėl kažkada pervestos solidžios sumos

Po tinklaraštininko Skirmanto Malinausko paskelbto buvusio laidos „Pinigų karta“ darbuotojo liudijimo visuomenininkui ir „Laisvės TV“ įkūrėjui Andriui Tapinui tenka aiškintis dėl keturiolikos metų senumo istorijos, kai jam buvo pervesta solidi suma. A.Tapinas teigia pats kreipęsis į Valstybinę mokesčių inspekciją išaiškinimo. Jis nepamena, už ką jam buvo pervesta minėta suma.
Andrius Tapinas ir Skirmantas Malinauskas
Andrius Tapinas ir Skirmantas Malinauskas / 15min nuotr.

Mįslingas solidus pervedimas

S.Malinauskas savo tinklalaidėje paskelbė buvusio „Pinigų kartos“ žurnalisto Tomo Marcinkevičiaus prieš metus įrašyto podkasto ištraukas.

T,Marcinkevičius teigė, kad tik pradėjęs dirbti iš „Pinigų kartos“ gavo gerokai didesnę sumą pinigų, nei buvo sutarta. Buhalteris jam esą nurodė 3000 litų pervesti Andriui Tapinui, 1500 litų, kaip ir sutarta, pasilikti sau.

„T.Marcinkevičius teigė taip ir padaręs, bet kitą dieną nuėjęs pas buhalterį ir pasakęs, kad to nebedarys. Asmuo kalba neslėpdamas savo tapatybės ir mini gana nesunkiai patikrinamus faktus. Tai pasakiau savo epizode.

A.Tapinas išplatino savo substack prenumeratoriams laišką, kuriame paaiškino, kad T.Marcinkevičius jam pervedė ne 3000, o 2000 litų. Patikino, kad tik vieną kartą ir tai niekaip nesusiję su mokesčių slėpimu, kaip teigė buvęs jo darbuotojas.

Lukas Balandis / BNS nuotr./Skirmantas Malinauskas
Lukas Balandis / BNS nuotr./Skirmantas Malinauskas

Man keisti keli dalykai. Pirmiausia, taip ir nepaaiškinta, kodėl T.Marcinkevičius iš viso turėjo tūkstantines sumas A.Tapinui pervedinėti? Tai skola? Dovana? Mokėjo už kokį pirkinį? Kas su ta suma daryta? Grąžinta? Išleista kažkur?

A.Tapinas tai paaiškina taip: „Bet lieka klausimas – kodėl Marcinkevičius man tą vieną kartą pervedė 580 eurų pažymėjęs „Buhalterija“? Nuoširdžiai sakau – nežinau. Tikrai neįsivaizduoju, kas ten galėjo nutikti prieš 14 metų ir kodėl galėjo atsirasti toks pavedimas.“

Švelniai tariant neįtikina, nes kai tau įkrenta tokia suma ir dar su tokiu prierašu, tu net ir nežinodamas, privalai tai išsaiškinti“, – rašo savo paskyroje „Facebook“ S.Malinauskas.

Kaip tai paaiškino A.Tapinas?

A.Tapinas apie šią situaciją parašė ilgą įrašą „Substack“ platformoje.

Jis teigia dėl galutinio aiškumo kreipęsis į VMI, „jeigu jie matytų poreikį išsiaiškinti, kas vyko prieš 14 metų su 580 eurų pavedimu“.

Jis paaiškina, kodėl T.Marcinkevičius jam galėjo padaryti tą pervedimą: „Mintis yra ta, kad Marcinkevičius dirbo pas mane, gavo pirmą atlyginimą ir tada jam paskambino buhalterė, kuri nurodė, jog dalį jo turi pervesti man ir paaiškino, kad taip yra dėl to, jog neviršyčiau sumos, nuo kurios prasideda prievolė mokėti PVM“.

A.Tapinas teigia per dieną radęs tą pervedimą ir aptikęs netikslumų buvusio darbuotojo pasakojime.

Tomo Marcinkevičiaus pervedimas
Tomo Marcinkevičiaus pervedimas

„Tomas podcaste teigia, kad jam buvo padarytas 5000 litų pavedimas ir jis man pervedė 3500 litų, bet turbūt pats neprisimena, nes tai buvo 2010 metai ir vienintelis toks pavedimas už 2000 litų arba maždaug 580 eurų.

Tai čia yra tiesa. Tačiau visa kita prasilenkia su logika“, – rašo A.Tapinas.

Gretos Skaraitienės / BNS nuotr./Andrius Tapinas
Gretos Skaraitienės / BNS nuotr./Andrius Tapinas

Jis tikina pasitikrinęs VMI archyvus ir atradęs, kad tais laikais prievolė fiziniam asmeniui mokėti PVM atsirasdavo nuo 100 000 litų pajamų neįskaitant pajamų iš darbo santykių. Dabar ji yra nuo 45 000 eurų.

A.Tapinas teigia tuomet tiek neuždirbęs ir kaip įrodymus, pateikia savo 2009 m., 2010 m. ir 2011 m. pajamų deklaracijas.

„Mano atlyginimas geriausiu atveju siekė 3000-4000 litų per mėnesį ir dar tris vasaros mėnesius laida nebūdavo rodoma, niekas pinigų negaudavo ir reikėdavo suktis ieškant kokių nors vertimų ar trumpalaikių projektų“, – sunkius 2010-uosius prisimena A.Tapinas.

„Bet lieka klausimas – kodėl Marcinkevičius man tą vieną kartą pervedė 580 eurų pažymėjęs „Buhalterija“? Nuoširdžiai sakau – nežinau. Tikrai neįsivaizduoju, kas ten galėjo nutikti prieš 14 metų ir kodėl galėjo atsirasti toks pavedimas.

Kaip ir rašiau pradžioje – pats kreipiausi į VMI, paaiškinau situaciją ir paprašiau esant galimybei atlikti tyrimą ir įvertinti, ar tie 580 eurų yra bandymas slėpti mokesčius“, – rašo jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas