Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
09 11

S.Malinauskas: „Visi politikai ir žurnalistai jau yra nulaužti“

Vaizdo tinklaraštininkas Skirmantas Malinauskas paskelbė, kad internete nelegaliai yra pardavinėjami daugybės žmonių asmeniniai duomenys, pradedant elektroninio pašto slaptažodžiais ir baigiant informacija apie sveikatą. Piktavaliai juos renka įsilaužę į įmonių ir įstaigų duomenų bazes. S.Malinausko tyrime minimi tokie vardai kaip „Maxima“, „Unipark“, Kardiolitos klinikos, varle.lt, TAMO dienynas.

S.Malinauskas 15min sakė, kad dėl problemos masto įsitikino, kai į jį kreipęsi šaltiniai pateikė jo paso duomenis, sveikatos informaciją, automobilių numerius ir net informaciją apie vaikus.

Pasak tinklaraštininko, tokius duomenis galima gauti beveik apie kiekvieną dominantį Lietuvos gyventoją.

„Ypač politikai, žurnalistai – tie žmonės, kurie turi jautrius duomenis – turėkite galvoje, kad jūs ne tai, kad galite būti nulaužti, jūs esate nulaužti, tik tiek, kad šiuo metu jūsų duomenų galbūt niekam nereikia“, – kalbėjo S.Malinauskas.

Valstybinės duomenų apsaugos inspekcijos direktorė Dijana Šinkūnienė teigia, kad pažeidimų būna, tačiau padėtis Lietuvoje nėra kritinė. Esamą situaciją ji palygino su gėrio ir blogio kova, kur piktavaliai dažnai atsiduria žingsniu priekyje.

– Ar Lietuvoje asmens duomenų apsauga yra kritinėje padėtyje?

D.Šinkūnienė: Manau, kad ne.

S.Malinauskas: Tai yra kaip kabliukas ant durų. Kas nors atėjęs ir truputį pajudinęs tas duris galbūt pasakys – užrakinta, nesilaušiu. Bet jeigu bent šiek tiek stipriau pajudinsi, tai viskas atsidarys iš karto.

Aš sužinojau iš visiškai man nepažįstamų žmonių savo paso duomenis, asmens kodą, vaikų asmens kodą, įstaigas, kur mokosi mano vaikai, mano sveikatos duomenis – nuo kraujo grupės iki ligų ir darytų biologinių tyrimų, mano augintinių biografiją, vardą, savo automobilių numerį, aikšteles, kur aš tuos automobilius statau.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas