Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2021 06 15 /10:28

S.Skvernelio gatvę aprašęs vyras: savo kaltės nepripažįstu

Buvusio premjero Sauliaus Skvernelio gyvenamąją gatvę aprašinėjęs Gediminas Vaitkevičius teisme pareiškė kaltės nepripažįstantis. Duodamas parodymus jis pasakojo, kad dirbdamas Susisiekimo ministerijoje jautė premjero susidomėjimą gatvės asfaltavimu. Sprendimas kloti asfaltą jį papiktinęs, o ant gatvės palikti užrašai – pilietinė pozicija. „Tai požiūris į politiką, kad jis elgiasi kaip vagis“, – teisme kalbėjo G.Vaitkevičius.
Gediminas Vaitkevičius
Gediminas Vaitkevičius / Asmeninio archyvo nuotr.

Byloje G.Vaitkevičius kaltinamas pagal du Baudžiamojo kodekso straipsnius: ne tik dėl viešosios tvarkos pažeidimo, bet ir dėl šmeižimo.

„Savo kaltės nepripažįstu ir tuoj paaiškinsiu kodėl“, – posėdyje pareiškė G.Vaitkevičius.

Jis teigė apie Zujūnų seniūnijoje esančią Upės gatvę sužinojęs 2017 metais dirbdamas susisiekimo ministro Roko Masiulio patarėju.

„Mane pasikvietė R.Masiulis į savo kabinetą, kas būdavo ne taip dažnai. Ypač vienintelis atvejis buvo, kai dėl vienos gatvės pasikvietė“, – teisme pasakojo jis. Pirmiausia buvęs patarėjas teigė pagalvojęs, kad kalbama apie Vilniuje, o ne rajone esančią Upės gatvę.

„Man pasakė, kad ten premjeras gyvena, supratau, kad tikrai gali būti (...) Sako, kad premjeras teiraujasi, kada bus asfaltuojama šita gatvė“, – apie pokalbį su tuomečiu ministru pasakojo jis.

R.Vaitkevičiaus teigimu, kad jam buvo keista tai, jog apie šią gatvę kalbama ministerijoje, nes tai nėra valstybinis kelias, kuriais rūpinasi automobilių kelių direkcija, o gatvė, priklausanti Vilniaus rajono savivaldybei.

G.Vaitkevičius pasakojo surinkęs informaciją apie gatvę ir su šia informacija grįžęs pas ministrą ir jam pasakęs, kad Vilniaus rajono savivaldybė nėra pateikusi paraiškos dėl jos finansavimo.

Aš iškart pasakiau ministrui, kad šio klausimo dar nežiūrėsiu ir kad kreipimųsi tokių būti negali.

„Antrą kartą, jau 2018 m. pirma pusė buvo, likau aš ir ministras. Sako, vėl klausia manęs S.Skvernelis dėl tos Upės gatvės, sako, kad Vadovybės apsaugos departamentas (dabar – Vadovybės apsaugos tarnyba – aut. past.) skundžiasi dulkėtumu. Aš iškart pasakiau ministrui, kad šio klausimo dar nežiūrėsiu ir kad kreipimųsi tokių būti negali ir jie neteisėti ir jei kas nors vyks, čia bus skandalas ir panašiai“, – kalbėjo jis.

„Sistemingai bandė prastumti savo gatvę“

G.Vaitkevičius teisme kalbėjo, kad jam susidarė įspūdis, jog R.Masiulis su S.Skverneliu apie gatvę kalbėjosi ne kartą.

„S.Skvernelis sistemingai bandė prastumti savo gatvę“, – kalbėjo jis, paminėjęs vieną pasitarimą Vyriausybėje, kuriame tuometis premjeras esą pareiškė, kad reikia panaikinti balus, kuriais vertinami savivaldybių teikiami projektai.

Arno Strumilos / 15min nuotr./Saulius Skvernelis
Arno Strumilos / 15min nuotr./Saulius Skvernelis

Jis svarstė, kad balai tuometį premjerą galėjo piktinti dėl to, kad jo gatvė pagal juos į prioritetinių sąrašą esą nepateko.

Po kurio laiko paaiškėjo, kad Smiglių gyventojai 2018 metais 200 metrų gatvės išasfaltavo perpus su Vilniaus rajono savivaldybe.

„Netenkino, matyt, šitas trumpo ruožo paasfaltavimas ir prasidėjo intensyvūs veiksmai jau pasikeitus ministrui, kai ministru buvo Jaroslavas Narkevičius“, – kalbėjo jis.

Esą tuo metu Vilniaus rajono savivaldybė dar rašė raštus, kad nieko asfaltuoti neketina, bet situacija pasikeitė žaibiškai – 2019 metais savivaldybė jau panoro tą daryti.

Jis priminė, kad VAT vadovas Rymantas Mockevičius kreipėsi į savivaldybę prašydamas asfaltuoti gatvę.

G.Vaitkevičius svarstė, kad šie prašymai nebuvo paties R.Mockevičiaus iniciatyva. Esą S.Skvernelis neliko už tai skolingas – pakeitus VAT pavadinimą, vadovo kadencijos imtos skaičiuoti iš naujo, tai sudarė galimybes R.Mockevičiui likti institucijos vadovu.

Mintis kilo spontaniškai

G.Vaitkevičius teismo posėdyje pasakojo po šių įvykių pernai vasarą važiavęs tiesiog pasižiūrėti Upės gatvės asfalto.

„Tada spontaniškai kilo pasipiktinimas, norėjau išreikšti pilietinę poziciją, norėdamas pasipiktinti tada užrašiau užrašą tokį“, – kalbėjo jis.

Teisėjos paklaustas, iš kur jis turėjo dažų flakoną, jei mintis kilo spontaniškai, G.Vaitkevičius sakė jį pirkęs anksčiau ir vežiojęsis kuprinėje.

Jis pasakojo kitą naktį grįžęs pasižiūrėti, ar lietus nenuplovė užrašų – jei jie būtų buvę nuplauti, vyras norėjo juos paryškinti.

Tada susitikome su pareigūnais.

„Tada susitikome su pareigūnais“, – prisiminė jis.

Kalbėdamas apie sulaikymą jis teigė pats priėjęs prie sustojusių pareigūnų.

Užrašus vyras sakė parašęs pernai birželio 10 dienos naktį.

Paklaustas, kodėl pasirinko tokį paros metą, jis priminė, kad tomis dienomis buvo labai karšta.

„Neturėjau kitą dieną eiti į darbą, geras oras buvo“, – prisiminė jis.

„Jis buvo skirtas protestuoti prieš korupciją klojant asfaltą. Aišku, tai įtraukė ir buvusį premjerą S.Skvernelį. Jei ne jis, ne jo elgesys, gatvė nebūtų buvusi asfaltuota galbūt iki šiol, nes jos eilė nebūtų atėjusi“, – paklaustas, kam skirtas užrašas, teisme kalbėjo jis.

Frazė, kurią jis užrašė ant asfalto, jam esą kilo spontaniškai, tačiau G.Vaitkevičius pabrėžė, kad užrašo nereikėtų laikyti šmeižimu.

Tai požiūris į politiką, kad jis elgiasi kaip vagis.

„Tai požiūris į politiką, kad jis elgiasi kaip vagis“, – pridūrė jis.

Citavo žurnalistų knygą

Vilniaus apygardos prokuroras Jonas Selilionis klausė, ar kaltinamasis turi duomenų, kad S.Skvernelis yra ką nors pavogęs.

„Taip, turiu“, – atsakė jam G.Vaitkevičius, pradėjęs cituoti Dovydo Pancerovo ir Birutės Davidonytės knygos „Kabinetas 339“ ištrauką.

Mokesčių mokėtojų pinigai nebuvo panaudoti taip, kaip turėjo būti.

„Mokesčių mokėtojų pinigai nebuvo panaudoti taip, kaip turėjo būti“, – paprašytas kalbėti konkrečiau, kalbėjo kaltinamasis.

Prokuroras klausė, ar buvo kur nors duomenų, jog S.Skvernelis prašė asfaltuoti jo gatvę, G.Vaitkevičius atsakė, kad dėl to į jį kreipėsi R.Masiulis net du kartus.

Reiškė pilietinę poziciją

G.Vaitkevičius teigė, kad jeigu tai būtų vykę Didžiojoje Britanijoje, ta gatvė būtų buvusi aprašinėta skersai išilgai, o greičiausiai tokio asfaltavimo esą nebūtų apskritai buvę. Vyriškis teigė reiškęs pilietinę poziciją ir pabrėžė turintis tam teisę.

„Jūsų teisė gadinti kelią?“ – klausė prokuroras.

J.Selilionis domėjosi, kodėl vyras protestą darė slėpdamasis.

„Dieną galėjot užrašyt ir dar su plakatu pastovėt“, – svarstė prokuroras.

„Aš renkuosi, ką man daryti, mano teisė. Aš neplanavau, kad kažką čia. Kita vertus, mažiau kam sutrukdysi, kai vakare esi“, – atsakė jis.

S.Selilionis domėjosi, kodėl kaltinamasis į Upės gatvę nepasiėmė telefono.

Šis teigė telefono nepasiėmęs, nes bijojęs jį pamesti.

S.Skvernelio advokatas Dominykas Vanhara klausė, ar užrašai nebuvo kerštas už tai, kad S.Skvernelis patraukė R.Masiulį iš susisiekimo ministro posto, o tuo pačiu G.Vaitkevičius, kaip politinio pasitikėjimo pareigūnas, neteko darbo.

Tačiau G.Vaitkevičius teigė, kad tai nesusiję dalykai.

Areštinėje G.Vaitkevičius pasakojo prabuvęs ilgai – iki 8 dienos ryto.

„Kas keistoka. Keistoka ar nekeistoka, bet mane laikyti įsakė Renatas Požėla. Gal ir pats gavo nurodymus nuo kai ko“, – svarstė jis.

G.Vaitkevičius teigė ketinantis atlyginti žalą. Anksčiau buvo teigta, kad gatvės nuvalymas kainavo per pusšimtį eurų.

Neigiamo emocijų nepatyrė

Keli Smiglių kaimo gyventojai į teismą neatvyko, nes jų nepavyko surasti. Teismas nusprendė šių žmonių nebeieškoti – tik pagarsinti jų ikiteisminio tyrimo metu duotus parodymus.

Viena Vilniaus rajone esančių Smiglių kaimo gyventojų pareigūnams teigė, kad perskaičiusi užrašą pasijuto nemaloniai. Kitas kaimo gyventojas sakė nepastebėjęs užrašų, nes ant gatvės yra ir kitokių užrašų.

„Jokių neigiamų emocijų, pergyvenimų nekilo dėl to, kas parašyta, daugiau neturiu ką nurodyti“, – apklausoje teigė liudytojas.

„Tai yra pažeminimas“

Praėjusiųjų metų birželio 11 dieną vyras prie premjero namų parašė „Skvernelis 1 KM vagies namai“

Jį vietoje sulaikė Vadovybės apsaugos departamento pareigūnai ir perdavė policijai.

Dėl užrašo įsižeidęs premjeras parašė pareiškimą policijai, esą užrašas yra šmeižtas.

„Tai yra pažeminimas mano, kaip vyro, kaip tėvo. Niekam nesinori tai patirti, sukelia dvasinius išgyvenimus“, – teisme anksčiau yra kalbėjęs S.Skvernelis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas