Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2020 05 05 /10:38

S.Skvernelis: A.Veryga karantiną siūlo tęsti, parengta strategija, kaip gyvensime artimiausius kelerius metus

Premjeras Saulius Skvernelis sakė, kad sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga karantiną siūlo tęsti dar dvi savaites po gegužės 11 dienos. Dėl to trečiadienį apsispręs Vyriausybė. Taip pat rytoj ministrų kabinetas turėtų svarstyti koronaviruso krizės valdymo strategiją, numatančią, kaip gyvensime sekančius dvejus metus.
Saulius Skvernelis
Saulius Skvernelis / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

S.Skvernelis Seime žurnalistams sakė, kad Vyriausybė tikrai priiminės sprendimus dėl tolesnio gyvenimo suvaržymų švelninimo karantino metu.

Tai susiję su judėjimu tarp kaimyninių valstybių, palengvinimais verslui atskirose srityse.

„Mes matome, šiandien turime daug siūlymų dėl renginių organizavimo. Taip pat turime ieškoti sprendimų su švietimo sistema, ką darysime artimiausiu metu su darželiais ir mokyklomis. Tai žiūrėsime, kokie bus sprendimai rytoj“, – komentavo premjeras.

Taip pat turime ieškoti sprendimų su švietimo sistema, ką darysime artimiausiu metu su darželiais ir mokyklomis. Tai žiūrėsime, kokie bus sprendimai rytoj.

S.Skvernelio teigimu, realu, kad darželiai atsidarys dar šių mokslo metų laikotarpiu.

Dėl mokyklų esą vyksta diskusija.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Kauno Šančių mokykla
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Kauno Šančių mokykla

„Galbūt dėl pradinių mokyklų, bet nebėkime į priekį, kol kas yra tikrai kalbamasi ir su socialiniais partneriais, profesinėmis sąjungomis. Ir vakar turėjome susitikimą su švietimiečiais. Nes yra ir tam tikros grėsmės, ir baimės, ir turime pasiruošti tinkamai viena vertus apsaugoti žmones, kita vertus tikrai tai yra svarbu, kad galėtų žmonės sugrįžti į darbo rinką“, – sakė Vyriausybės vadovas.

S.Skvernelis tikisi, kad rytoj ministrų kabinetas priims naują koronaviruso krizės valdymo strategiją.

Joje, pasak premjero, greičiausiai bus atspindėtas dviejų metų laikotarpis: kaip turėsime elgtis ir pagal kokius kriterijus gyventojus suskirstysime į rizikos grupes.

„Tai didžiausios rizikos grupės žmonėms reikės ypatingai saugotis. Juos ir mes turėsime saugoti. Tai formų galima surasti įvairių: nuo apsaugos priemonių dėvėjimo iki iš tikrųjų minimalizacijos kontakto. Tai dalis švietimo darbuotojų irgi patenka į tą grupę, kur turės tų rekomendacijų greičiausiai laikytis“, – nurodė jis.

Formų galima surasti įvairių: nuo apsaugos priemonių dėvėjimo iki iš tikrųjų minimalizacijos kontakto.

S.Skvernelis aiškino, kad turėsime naują realybę, kurioje turėsime gyventi ne kelis mėnesius, o metus. Anot jo, vėl užsiverti, net ir atsiradus vienam kitam židiniui, taip, kaip buvo užsivėrę visos valstybės pandemijos pradžioje, tikrai mes negalime.

„Tos priemonės, kurios pritaikytos yra veiksmingos, bet tikrai atsipalaiduoti, visų prašau, negalime“, – pabrėžė Vyriausybės vadovas.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Šiltas vakaras Vilniuje
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Šiltas vakaras Vilniuje

Dėl karantino atšaukimo bus sprendžiama pagal medikų, mokslininkų, epidemiologų rekomendacijas.

„Bet netgi atšaukus karantiną, vėlgi tam tikras mūsų gyvenimo pokytis įvyks, bus ir rekomendacijos, ir nurodymai, kaip mes turime saugotis ir saugoti kitus“, – dėstė S.Skvernelis.

Be išmokų didėtų skurdas

Paklaustas, kaip vertina tai, kad Vyriausybės priimtą sprendimą, dėl kurio galutinį žodį dar turi tarti Seimas, išmokėti vienkartines 200 eurų išmokas pensininkas ir šalpos pensijų gavėjams opozicija, kai kurie politologai vadina politiniais žaidimais prieš rinkimus, S.Skvernelis aiškino, jog tas, kas nori surasti politinių poteksčių, galėtų pradėti sakyti, kad ir koronavirusas atsirado tam, jog kažkam sustiprintų pozicijas prieš Seimo rinkimus.

Premjeras tikino, kad būta įvairiausių svarstymų, kaip panaudoti valstybės sukauptus rezervus mažinant skurdą.

Netaikant Vyriausybės numatytų priemonių, pasak S.Skvernelio, absoliutaus skurdo rodiklis šalyje augs.

„Arba mes taikome ir jis bus tikrai mažesnis negu buvo planuotas 2020 metais. Dėl to šita vienkartinė išmoka yra tikrai labai svarbi. Ji liečia ne tik senatvės pensijos gavėjus, bet ir visas grupes – tai yra nuo neįgaliųjų iki įvairias šalpos pensijas gaunančių asmenų“, – teigė premjeras.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Ramūnas Karbauskis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Ramūnas Karbauskis

Valdančiųjų „valstiečių“ lyderis Ramūnas Karbauskis užsiminė, kad minėtos 200 eurų išmokos gali būti nevienkartinės. S.Skvernelis sakė, kad tai – kol kas tik galimybės diskusijai.

„Vėlgi, kokios bus galimybės, bus galima vertinti, ar tai tikrai prisidės ir prie skurdo mažinimo ir prie šiek tiek papildomų lėšų įliejimo į vartojimą“, – kalbėjo jis.

Numatyta, kad minėtos vienkartinės išmokos žmones pasieks rugpjūčio mėnesį. Esą toks terminas numatytas pagal „Sodros“ galimybes.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Trečioji karantino savaitė Vilniuje
Luko Balandžio / 15min nuotr./Trečioji karantino savaitė Vilniuje

„Taip, aš irgi norėčiau, kad kuo anksčiau būtų. Jeigu tik techniškai bus įmanoma tą padaryti kuo anksčiau, tai interesas, kad ta pinigų suma pasiektų kuo anksčiau. Bet tai jau priklauso nuo IT sprendimų“, – komentavo S.Skvernelis.

Jo teigimu, labai svarbi priemonė ir dėl papildomų „vaiko pinigų“.

„Ta papildoma 40 eurų išmoka paliestų, kaip minėjau, man atrodo, iki 30 tūkstančių vaikų – papildomai galėtų gauti“, – nurodė S.Skvernelis.

Ta papildoma 40 eurų išmoka paliestų, kaip minėjau, man atrodo, iki 30 tūkstančių vaikų – papildomai galėtų gauti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas