Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 08 17

S.Skvernelis apie situaciją Baltarusijoje: kol kas nepanašu, kad režimas galvotų apie pokyčius

Premjeras Saulius Skvernelis pirmadienį sakė, kad situacija kaimyninėje Baltarusijoje neramina. Minskui atmetus Lietuvos ir kitų kaimyninių valstybių siūlomą krizės sureguliavimo planą, S.Skvernelio nuomone, to ir buvo galima tikėtis. Jam kol kas nepanašu, kad Aliaksandro Lukašenkos režimas galvotų apie kažkokius pokyčius.
Saulius Skvernelis
Saulius Skvernelis / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

„Dėl to mūsų tikslas dabar yra tiems asmenims, kurie yra tiesiogiai prisidėję prie demokratinio farso Baltarusijoje, ir dar daugiau – kurie davė naudojo ir davė nurodymus naudoti smurtą taikių gyventojų atžvilgiu, būtų įvedamas individualios sankcijos. O kitas mūsų, matyt, pagrindinis dalykas tai – telkti tarptautinę bendruomenę ir visas mūsų kaimynes, kad mes galėtume kuo daugiau padėti pačiai visuomenei Baltarusijos stiprinti jos politines ir kritiškumo galias“, – akcentavo S.Skvernelis.

Taip pat, anot premjero, turime principingai reaguoti į galimus žmogaus teisių pažeidimus Baltarusijoje, jeigu jie toliau tęstųsi.

S.Skvernelis sakė, kad jau pradėtas darbas siekiant nustatyti, kokiems Baltarusijos režimo pareigūnams galėtų būti pritaikytos sankcijos.

Signalų dėl verslo kol kas nėra

Paklaustas, gal turi kokių signalų, kiek Baltarusijos įmonėse vykstantys streikai gali paveikti Lietuvos bendroves, tokias, kaip Klaipėdos jūrų uostas, „Lietuvos geležinkeliai“, S.Skvernelis sakė, kad konkrečių signalų kol kas nėra.

LG nuotr./„Lietuvos geležinkeliai“
LG nuotr./„Lietuvos geležinkeliai“

„Bet, be abejo, bet koks sukrėtimas kaimyninėje valstybėje, kas susiję su ekonomika, gali turėti įtakos. Kaip ir minėjote, tai yra pakankamai svarbus mūsų ekonominis partneris. Kalbant ir apie „Lietuvos geležinkelių“ veiklą, ir Klaipėdos jūrų uostui. Kol kas kažkokių signalų iš tų įmonių mes nesulaukėme. Bet stebime situaciją ir tikrai tai neramina, jeigu toje valstybėje įvyktų kokie nors dar kitokie padėties eskalavimai“, – pažymėjo premjeras.

Įvertino Z.Jedinskio žodžius

Valdančiosios koalicijos partnerės Lietuvos lenkų rinkimų akcijos-Krikščioniškų šeimų sąjungos (LLRA-KŠS) atstovas ir partijos rinkimų į Seimą sąrašo vedlys Zbignevas Jedinskis feisbuke rašė, kad žiauriai su protestuotojais susidorojanti Baltarusijos policija gina konstituciją.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Zbignevas Jedinskis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Zbignevas Jedinskis

Pasak S.Skvernelio, tai yra Seimo nario pareiškimas, kurį reikėtų vertinti kaip individualų Seimo nario pareiškimą.

„Koalicija, partija – LLRA-KŠS neišreiškė kitokios pozicijos, nei valstybės pozicija. O kalbant apie Vyriausybę, tiek Vyriausybė, tiek joje dalyvaujantys visi ministrai laikosi aiškios, labai suprantamos Vyriausybės pozicijos. O Seimo nario pasisakymą reikėtų komentuoti jau pačiai politinei partijai. Aš galiu tik pasakyti, kad tai yra nepriimtas ir visiškai nesuprantamas pareiškimas“, – komentavo premjeras.

Seimo nario pasisakymą reikėtų komentuoti jau pačiai politinei partijai. Aš galiu tik pasakyti, kad tai yra nepriimtas ir visiškai nesuprantamas pareiškimas.

Anot jo, jeigu taip situaciją vertintų politinė partija, koalicijos būtų sunkiai įmanomos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas