Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2021 07 27

S.Skvernelis ir R.Karbauskis susikirto dėl nepaprastosios padėties įvedimo

Migrantų krizė kaitina įtampą ne tik valdžioje, bet ir opozicijoje. Buvę Seimo Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) frakcijos bendražygiai ekspremjeras Saulius Skvernelis ir šios partijos lyderis Ramūnas Karbauskis antradienį apsikeitė kandžiomis replikomis dėl galimybės skelbti nepaprastąją padėtį.
Saulius Skvernelis ir Ramūnas Karbauskis
Saulius Skvernelis ir Ramūnas Karbauskis / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

S.Skvernelis idėją skelbti nepaprastąją padėtį atskiruose šalies ruožuose paskelbė Seime surengtoje spaudos konferencijoje.

Praėjus kelioms valandoms R.Karbauskis griežtai sukritikavo šią idėją – jo teigimu, taip gali būti siekiama „užčiaupti protestuotojus“.

Interviu BNS R.Karbauskis taip pat pabrėžė, kad S.Skvernelis nederino šios pozicijos nei su savo, nei su kitomis opozicinėmis frakcijomis.

„Nesuprantu, kodėl Saulius Skvernelis apie tai šnekėjo, kaip opozicijos lyderis, nes nė su viena frakcija nėra apie tai šnekėta iš opozicijos. Ir iš viso, tai jo asmeninė nuomonė, tai turi būti labai aiškiai apibrėžta.

O kad sutampa Vyriausybės ir Sauliaus Skvernelio pozicija – ji vis dažniau sutampa, aš negaliu paaiškinti. Gal čia tai yra, gal Saulius nori paremti Vyriausybę“, – svarstė R. Karbauskis.

Nepaprastosios padėties įvedimą sukritikavo ir Lietuvos savivaldybių asociacijos prezidentas socialdemokratas Mindaugas Sinkevičius.

Anot portalo Delfi, jis sakė, kad „gąsdinant aštuonių pasienio savivaldybių merus nuimti nuo pareigų tiesiogine to žodžio prasme, reiškia nubraukti iš esmės visą savivaldybių indėlį“.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Ramūnas Karbauskis
Luko Balandžio / 15min nuotr./Ramūnas Karbauskis

S.Skvernelis: arba nežino, arba piktybiškai

S.Skvernelis neliko skolingas – tokias kalbas jis pavadino nesąmonėmis.

Jis teigė, kad toks režimas leistų mobilizuoti būtinus išteklius, o protestai nebūtinai turėtų būti ribojami.

„Žmonės, kurie komentuoja, kas yra nepaprastoji padėtis ir jos įvedimo aplinkybės, turėtų bent jau nesąmonių nešnekėt. Suprantu, kai nesąmones šneka žmogus, nesantis parlamente, bet matosi, kad įstatymų neskaitė ir kai kurių savivaldybių merai“, – antradienio vakarą 15min sakė S.Skvernelis.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Saulius Skvernelis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Saulius Skvernelis

„Nepaprastosios padėties įvedimas Seime būtų diskutuojamas dėl pasienio ruožo. Nereikia tam nei tiesioginio valdymo, nei komendantūrų, nei teisių kažkokių riboti. Įstatymas numato tik galimybę, o patį režimą nustato Seimas.

Šiuo atveju pasienio ruože nepaprastosios padėties įvedimas būtų susijęs su galimybe panaudoti kariuomenę, resursus, mobilizacinį rezervą, priedangą sienos apsaugai sustiprinti, užsieniečių judėjimą per valstybės sieną ir toje teritorijoje, esantiems be dokumentų.

Arba neišmano, arba piktybiškai šneka nesąmones.

Tai atvertų galimybę naudoti tam tikrą infrastruktūrą, pasitelkti įmones, nustatyti ūkinę veiklą. Tie, kurie pasakoja, kad bus uždraustos galimybės protestuoti ar įvestas tiesioginis valdymas – tai arba neišmano, arba piktybiškai šneka nesąmones“, – kalbėjo S.Skvernelis.

S.Skvernelį 2016 metais į premjerus delegavo LVŽS, kuriai daugelį metų vadovauja R.Karbauskis.

Tačiau jų santykiuose ne kartą buvo įtampos židinių, o pastaruoju metu takoskyra vis ryškėja.

S.Skvernelis neprisijungė prie R.Karbauskio vadovaujamos „valstiečių“ šešėlinės Vyriausybės.

Nepaprastosios padėties perspektyva skirtingai vertinama ir valdančiųjų konservatorių gretose – vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė siūlo svarstyti tokią galimybę, o krašto apsaugos ministras Arvydas Anušauskas nemato tam pagrindo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas