Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2020 04 22 /17:01

Saulius Skvernelis: „Masinio šventimo dar reikės palaukti“

Trečiadienį po Vyriausybės posėdžio, kurio metu buvo sušvelnintas karantino režimas dėl COVID-19, premjeras Saulius Skvernelis surengė nuotolinę spaudos konferenciją. Jos metu paaiškino, kodėl režimą nutarta švelninti, detaliau nupasakojo, kaip nuo kitos savaitės galės pradėti veikti lauko kavinės. Per Motinos dieną S.Skvernelis paragino saugotis ir mamas, močiutes sveikinti nuotoliniu būdu.
Saulius Skvernelis
Saulius Skvernelis / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Spaudos konferencija iš Vyriausybės:

Rūšiavimas
Naujausi viršuje
Naujausi apačioje

Diskutuojama dėl grįžimo į darželius ir mokyklas

16:59

Vertindama koronaviruso plitimo apimtis Vyriausybė diskutuoja, kada darbą galėtų atnaujinti vaikų darželiai ir mokyklos, tačiau suaugusieji, kiek tik įmanoma, turėtų dirbti nuotoliniu būdu, teigė premjeras.

„Diskusijos vyksta pirmiausia dėl darželių darbo atstatymo, lygiai taip pat kalbame apie švietimo sistemą. Tie pokyčiai gali būti ir gali būti sprendimai padaryti anksčiau, ir nebūtinai iki birželio 1 dienos tas nuotolinis mokymas vyks“, – komentavo S.Skvernelis.

Anot jo, birželio 1-oji šiuo metu pasirinkta kaip „blogiausias“ terminas, kada mokiniai nuotoliniu būdu baigtų mokslo metus.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Karantinas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Karantinas

„Mes užsibrėžę galbūt blogiausiu atveju tą terminą, bet jis gali būti ankstesnis“, – sakė premjeras.

Kita vertus, Vyriausybės vadovas pabrėžė, kad nebus skubama rekomenduoti šiuo metu iš namų dirbantiems ar vaikus prižiūrintiems suaugusiems grįžti į darbovietes.

Dėl išėjimo į darbo rinką savo rekomendacijų tikrai nekeičiame.

„Dėl išėjimo į darbo rinką savo rekomendacijų tikrai nekeičiame. Jeigu tik įmanoma tęsti darbą nuotoliniu būdu, siūlome tą daryti. To prašome ir biudžetinio, ir nebiudžetinio sektoriaus – jeigu tik įmanoma, palikime nuotolinį darbą“, – kalbėjo S.Skvernelis.

Darželiai ir mokyklos šalyje uždarytos nuo kovo 16 dienos, kai paskelbtas visuotinis karantinas.

Teigia, kad medikai masiniam testavimui pasiruošę

16:55

Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga trečiadienį pranešė, jog siekiant nustatyti koronaviruso paplitimą Lietuvoje, bus tiriama populiacija – apie 7,5 tūkst. gyventojų. Tyrimui, pasak S.Skvernelio, medikai yra pasiruošę.

„Mūsų medikai yra pasiruošę daryti testavimą, kad būtų ištirta visa populiacija ir mes turėsime bendrą vaizdą. Tai prisidės prie daugelio dalykų: galimų grėsmių, esamos situacijos, prognozavimo galbūt tam tikrų mini bangų“, – teigė premjeras.

Svarsto remti stambųjį verslą

16:46

„Jeigu verslui po mėnesio pasidaro tokios išgyvenimo dilemos, ar apskritai bankrutuoti, ar toliau tęsti veiklą, tai galbūt ir su tais verslais ne viskas tvarkoje buvo“, – antradienį Seime pareiškė premjeras S.Skvernelis.

Trečiadienį po Vyriausybės posėdžio jis paaiškino šią mintį.

Keista, kad atskirti, pavieniai žmonės skundžiasi dėl negaunamos valstybės paramos net nesikreipdami.

„Turėjau omenyje, kad su kai kuriais verslais, jeigu yra tokios problemos, pas juos kažkas negerai.

Iš tikrųjų, keista, kad atskirti, pavieniai žmonės skundžiasi dėl negaunamos valstybės paramos net nesikreipdami jos arba neišpildydami tų nedidelių sąlygų, ką reikia pateikti, kad ta parama būtų gaunama. Šiaip pinigų dalybų negali būti“, – aiškino ministras pirmininkas.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Grynieji eurai
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Grynieji eurai

Jis sutiko, kad paramos teikimo greitis – netenkina, bet išreiškė viltį, kad jos apimtys didėja.

„Kalbant apie kitas paramos formas, laukiame [atsakymo] iš Europos Komisijos dėl galimybės suformuoti fondą, skirtą stambiems verslams, nes kol kas visos priemonės yra orientuotos į smulkų ir vidutinį verslą“, – pažymėjo ministras pirmininkas.

Iš opozicijos sako nesulaukęs jokių siūlymų

16:38

Kalbėdamas apie bendradarbiavimą su opozicija, S.Skvernelis teigė nesulaukęs nė vieno jos pasiūlymo dėl situacijos su koronavirusu.

„Aš tikrai pasiryžęs klausyti ir klausau, bet susiduriame su kai kurių atstovų – švelniai tariant – melo sakymu. Girdėjau per tarpininkus ar kitų šaltinių, kad buvo siūloma daryti kažkokį nuotolinį Vyriausybės posėdį ar Vyriausybės valandą Seime. Jis tikrai gali būti, bet turi būti daromas tuomet, kada vyksta plenariniai posėdžiai.

Iš opozicijos, išskyrus galbūt pavienius Seimo narius, negavome jokių pasiūlymų. Absoliučiai jokių pasiūlymų. Net ir garsųjį planą, kurį čia mums siūlė konservatorių pirmininkas, kol kas nieko nesame turėję, nieko negavę“, – dėstė ministras pirmininkas.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Gabrielius Landsbergis ir Saulius Skvernelis
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Gabrielius Landsbergis ir Saulius Skvernelis

Premjeras tikino, kad Seimo darbas, Lietuvoje paskelbus karantiną, nėra sustojęs ar mažiau efektyvus.

„Būtų ypatingai bloga situacija, jeigu tektų izoliuotis Seimui arba Vyriausybei“, – kalbėjo S.Skvernelis, pridurdamas ir apgailestaudamas, kad dalis opozicijos „pradėjo naudoti rinkiminę kortą, daro rinkiminius šou“.

Gyventojų, kurie priklauso rizikos grupei, prašo saugotis

16:29

Vyriausybė, pasak premjero, trečiadienį karantino sąlygas sušvelnino, nes susirgimo atvejų kreivė plokštėja, susirgimų koronavirusu vis mažiau.

Tiesa, net ir dar labiau švelninant karantino dėl koronaviruso sąlygas, gyventojams, kurie priklauso rizikos grupei, saugotis reikės ir toliau, teigė premjeras S.Skvernelis.

Suvokime, kad padidinto pavojaus sąlygos nesibaigs net po mėnesio, po dviejų, greičiausiai ir vėliau.

„Suvokime, kad padidinto pavojaus sąlygos nesibaigs net po mėnesio, po dviejų, greičiausiai ir vėliau. [...] Iš esmės turėsime dvi visuomenės grupes, kurios yra rizikos grupėje, joms tam tikros rekomendacijos ir apribojimai bus taikomi, ir prašymas bus, kad jie saugotųsi, ir kiti visuomenės juos saugotų.

Sąlygos yra švelninamos, tačiau pavojus žmonėms, esantiems rizikos grupėje, išlieka toks pats ir nereikėtų atsipalaiduoti“, – dėstė ministras pirmininkas.

„Bus taip, kad ir atskirose darbovietėse dirbs darbuotojai, kurie nėra rizikos grupės nariai, o kitiems reikės ieškoti kitų sprendimų“, – pridūrė jis.

„Švęsti dar ne laikas“

16:17

Vyriausybė leido nuo balandžio 27-osios atsidaryti lauke veikiančioms kavinėms, barams ir kitoms viešojo maitinimo įstaigoms. Klausiamas, kokiomis sąlygomis, įstaigos galės veikti, premjeras teigė, kad detalesnius sprendimus dėl to priims ekstremaliosios situacijos operacijų vadovas ministras Aurelijus Veryga, bet švęsti esą dar ne laikas.

Lauko kavinėse reikės tik pabendrauti, o masinio šventimo dar reikės palaukti.

„Švęsti dar ne laikas. Lauko kavinėse reikės tik pabendrauti, o masinio šventimo dar reikės palaukti. Operacijų vadovas nustatys režimą, bet manau, tai bus ne daugiau nei 2 žmonės ir su pakankamai dideliais atstumais tarp staliukų lauke“, – svarstė S.Skvernelis.

Mamas ir močiutes paragino sveikinti nuotoliniu būdu

16:09

Premjeras S.Skvernelis per artėjančią Motinos dieną artimuosius paragino sveikinti nuotoliniu būdu.

„Iš tikrųjų – Motinos diena, bet kaip ir Velykų proga, taip ir šiuo atveju, reikėtų laikytis to paties principo – geriausias pasveikinimas yra nuotoliniu būdu, kalbant apie savo mamas, močiutes. Tą darykime, nes pavojus niekur nedingsta“, – kalbėjo jis.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Saulius Skvernelis
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Saulius Skvernelis

Ministras pirmininkas teigė, kad kol kas Motinos dienos savaitgalį neketinama taikyti judėjimo ribojimų visoje šalyje, kokie buvo per Velykas.

„Tokios priemonės, kokia buvo per Velykų savaitgalį, taikyti mes kol kas tikrai nesvarstome. Taip, rekomendacija nevažiuoti bus, bet ar tokia priemonė bus tikslinga naudoti, manau, kad ne, bet kaip teorinė galimybė išlieka“, – dėstė S.Skvernelis.

Motinos diena minima pirmąjį gegužės sekmadienį, šiemet – gegužės 3 dieną. 

Velykų savaitgalį, siekiant riboti gyventojų lankymąsi pas artimuosius, tris dienas buvo draudžiama atvykti į miestus ir miestelius, esančius kitoje savivaldybėje, nei asmens gyvenamoji ar darbo vieta.

Paskutinis atnaujinimas 2020-04-22 16:09

Trečiadienį Vyriausybė karantiną dėl koronaviruso Lietuvoje pratęsė dviem savaitėms – iki gegužės 11-osios, taip pat pratęsė judėjimo ribojimus Nemenčinės miesteliui Vilniaus rajone.

Ministrų kabinetas karantino režimą sušvelnino: nuo balandžio 27-osios galės pradėti veikti bibliotekos, muziejai, zoologijos, botanikos sodai, lauko kavinės, grožio salonai.

Daugiau apie pokyčius skaitykite čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas
Reklama
Skrydžio režimu: atviras „Gurtam“ vadovo interviu su Benediktu Vanagu
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?
Reklama
Daugiau Pliusų sporto entuziastams:„Gym+“ vėl plečiasi