Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2019 03 08 /21:15

Metų kauniete paskelbta medikė O.Gustienė: „Tai visų kardiologų įvertinimas“

Kovo 8-ąją Kauno valstybiniame muzikiniame teatre įvyko iškilminga ceremonija, kurios metu paskelbta ir apdovanota Metų kaunietė 2018. Ja tapo medikė Olivija Gustienė. Renginyje dalyvavęs premjeras Saulius Skvernelis, dar prieš paskelbiant nugalėtoją, ramino demokratija Kaune suabejojusius asmenis: „Nebijokite, V.Matijošaitis šių rinkimų nelaimės“.
Olivija Gustienė
Olivija Gustienė / Mariaus Vizbaro / 15min nuotr.

„Metų virsmo laukiau dėl daugybės priežasčių. Viena iš jų – vėl artėja puiki galimybė papildyti Metų kauniečių būrį dar viena išskirtine moterimi. Man Metų kaunietės metai buvo išskirtiniai, paskatinę dažniau šypsotis ir džiaugtis dėmesiu bei patirti, kiek daug pozityvių žmonių aplink gyvena“, – tokia patirtimi neseniai pasidalijo Metų kaunietės titulą pernai pelniusi mokslininkė, visuomenininkė, alpinistė Ingrida Veliutė.

Aliaus Koroliovo / 15min nuotr./Ingrida Veliutė
Aliaus Koroliovo / 15min nuotr./Ingrida Veliutė

Pernai vykę rinkimai neapsiėjo be aistrų. Visuomenės dėmesio sulaukė antroje pozicijoje likusios verslininkės Ingos Budrienės atkaklus Metų kaunietės titulo siekis. Dar vykstant balsavimui Feisbuke buvo pasirodžiusi žinutės kopija, kurioje ji prašė atiduoti už ją savo balsą Metų kaunietės rinkimuose. Tai sukėlė prieštaringų reakcijų, nes renginių organizatorė pergalės siekė primygtinai ragindama – jei žmogus neatsiųs įrodymo, kad už ją balsavo, išmes iš draugų. Ši strategija nepasiteisino.

Aliaus Koroliovo / 15min nuotr./Inga Budrienė
Aliaus Koroliovo / 15min nuotr./Inga Budrienė

Apdovanota į šešetuką nepatekusi medikė

Sausį ir vasarį dienraštyje „Kauno diena“ ir portale kaunodiena.lt buvo pristatyta kauniečių ir įvairių organizacijų Metų kaunietės projektui pasiūlytų 20-ies moterų, sulaukusių didžiausio palaikymo, veikla.

Iš pradžių kauniečiai balsuodami išrinko projekto dalyvių dešimtuką, vėliau išrinktas finalinis kandidačių šešetukas. Nugalėtoją lėmė balsai, atiduoti balsuojant internete, užpildant specialius kuponus laikraštyje bei siunčiant SMS. Pro kauniečių akis nepraslydo ne tik pasiekimai, bet ir nuoširdi konkursančių kasdienė veikla bei pagalba, moralinė parama visiems, kuriems jos reikia.

„Metų kauniete 2018“ pretendavo tapti Diana Rėklaitienė, Ramunė Baniulienė, Olivija Gustienė, Gabrielė-Aušra Vasiliauskaitė, Inga Mikštaitė bei Vita Liaudanskaitė-Vaitkevičienė. Tačiau vakaro metu laukė staigmena. Į sceną žengęs bendrovės „Diena Media News“ direktorius Tadas Širvinskas pranešė, kad paskelbus kandidačių šešetuką, sulaukta daugybės moterų laiškų, kurios piktinosi, kad į jį nepateko viena kaunietė – gydytoja, medicinos mokslų daktarė Daiva Čepulienė.

„Paskaičius laiškus, atrodo, kad jūs praktiškai šventoji. Jūs suteikiate viltį tiems, kurie ją prarado“, – apie D.Čepulienę teigė organizatorių atstovas, įteikęs lietuvės menininkės darbą.

S.Skvernelis: „Nebijokite, šių rinkimų Matijošaitis nelaimės“

Šventinė programa pradėta Kauno valstybinio muzikinio teatro aktorių pasirodymu. Netrukus į sceną buvo pakviestas penktadienį Kaune viešėjęs premjeras Saulius Skvernelis.

„Būkite mylimos, mylėkite. Vis tiek mes, vyrai, jus mylime. Mes jus gerbiame, vertiname. Šiandien galime parodyti jums išskirtinį dėmesį“, – teigė į sceną žengęs premjeras Saulius Skvernelis, pabrėžęs, kad visos kandidatės – itin skirtingos asmenybės, tikros lyderės.

Ministras pirmininkas netruko ir pajuokauti: „Šiandien yra keliolika žmonių, susirūpinusių demokratija Kaune. Turime jus nuraminti. Metų kaunietės rinkimų tikrai nelaimės Visvaldas Matijošaitis, demokratinė šventė tikrai įvyks“.

Nuo vienuolės iki medikės

Pirmoji pristatyta šeštosios vietos laimėtoja sesuo Gabrielė-Aušra Vasiliauskaitė – teologijos mokslų daktarė, dėstytoja, besirūpinanti miestui ir jo istorijai svarbių Šv.Mikalojaus (benediktinių) bažnyčios ir viso benediktinių vienuolyno ansamblio restauracija, vienuolyno archyvu, dalyvaujanti socialiniuose projektuose. Į sceną moteris žengė ramentų pagalba – neseniai jai atlikta kelio operacija.

Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Gabrielė-Aušra Vasiliauskaitė
Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Gabrielė-Aušra Vasiliauskaitė

„Didžiausia padėka Dievui, už didžiulę staigmeną, kad esu čia. Ačiū, kauniečiai, kad esate. Lydėkite toliau malda mane ir tuos vyrus, kurie yra Žmonės iš didžiosios raidės“, – prašė G.A.Vasiliauskaitė.

Kas užėmė penktąją vietą, paskelbė kandidatas į prezidentus Gitanas Nausėda.

Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Apdovanijimai: „Metų Kaunietė 2018“
Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Apdovanijimai: „Metų Kaunietė 2018“

„Štai žmogus, pagal kilmę – klaipėdietis, atvyko iš Vilniaus pasveikinti kaunietės. Kokia globali Lietuva. Tai parodo, kad jūsų, mielosios kaunietės, darbai yra vertinami visoje Lietuvoje. Žemai lenkiu galvą prieš jus, mielosios moterys.

Mes, vyrai, dažnai paliekame namuose krūvas neatliktų darbų, neįvykdytų pareigų. Visa tai sugebate padaryti jūs. Jūs sugebate padovanoti save ir vaikams, ir sutuoktiniams, ir šeimai, ir kartu dovanoti didelę dalį savęs visuomenei. Tai yra nuostabu. Aš įteikiu apdovanojimą moteriai, kuri savo gyvenimą pašventė muzikai. Ypatingai muzikai. O ir aš pagauna save vis labiau dainuojantį“, – teigė G.Nausėda, apdovanojimą įteikdamas Vitai Liaudanskaitei-Vaitkevičienei.

Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Gitanas Nausėda su žmona
Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Gitanas Nausėda su žmona

Vita – dirigentė, vargonininkė, pedagogė, sakralinės muzikos specialistė, giesmių ir dainų autorė, renginių organizatorė, Kauno Šv. apaštalų Petro ir Povilo arkikatedros bazilikos ir šv.Cecilijos chorų vadovė, Marijos radijo muzikos redaktorė. Ji buvo muzikos meno vadovė ir vyriausia dirigentė per popiežiaus Pranciškaus aukotas šv.Mišias Kauno Santakoje.

Ketvirtąją vietą rinkimuose užėmė Ramunė Baniulienė – Palemono gimnazijos direktorė, biologijos mokytoja, ilgametė folkloro ansamblio „Bitula“ viena iš vadovių, aktyviai burianti Palemono bendruomenę.

Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Apdovanijimai: „Metų Kaunietė 2018“
Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Apdovanijimai: „Metų Kaunietė 2018“

„Norėčiau padėkoti likimui, kad kažkada mane mažą atvedė į šį miestą – Kauną. Kad visuomet suveda su žmonėmis, kurie padeda įgyvendinti didžiausias svajones, beprotiškiausius projektus. Daugiau šypsokimės, pasaulis tuomet bus tikrai gražus, ir bus daug laimingų vaikų“, – teigė nuo vaikystės tik apie mokytojos darbą svajojusi R.Baniulienė.

Trečiąją vietą iškovojo sportininkė Inga Mikštaitė. Tai daugkartinė kiokušin karatė Europos čempionė, pati tebeskinanti laurus tarptautinėse varžybose, kartu randanti laiko mokytojauti bei treniruoti darželinukus ir moksleivius.

„Titulas – tik galutinis pasiekimas. Dar yra įsipareigojimas, atsakomybė. Svarbiausia būti pavyzdžiu vaikams. Nėra taip paprasta juos sudominti. Reikia daug psichologinių žinių. Turime visi dirbti. Nuo mūsų visų priklauso, kokia užaugs karta“, – teigė I.Mikštaitė.

Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Inga Minkštaitė
Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Inga Minkštaitė

Nugalėtoja tapo gydytoja

Didžiausia kova vyko tarp dviejų kandidačių – LSU rektorės ir gydytojos kardiologės.

Diana Rėklaitienė – pirmoji moteris, tapusi Lietuvos aukštosios mokyklos vadove, – Lietuvos sporto universiteto rektorė.

Olivija Gustienė – profesorė, Kauno klinikų gydytoja kardiologė, gydanti širdies ir kraujagyslių ligomis sergančius žmones, iš mirties nagų išplėšusi ne vieną pacientą, kurį ištiko širdies infarktas, padėjusi pastariesiems grįžti į visavertį gyvenimą.

„Be jūsų, moterys, mes absoliutus nulis. Vyrai ilgai be moterų neišbūna. Noriu padėkoti, kad perrinkote, pasitikėjote manimi. Visuose biuleteniuose jaučiau žavių Kauno moterų kvapą“, – teigė antrosios vietos laimėtojos vardą paskelbęs Kauno miesto meras V.Matijošaitis.

Metų kauniete 2018 tapo O.Gustienė. Antra likusi D.Rėklaitienė ragino judėti, nes tik tuomet jaučiamas augimas, tik tuomet pasiekiami rezultatai.

Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Diana Rėklaitienė
Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Diana Rėklaitienė

„Tai, kad aš esu čia – ne mano asmeninis nuopelnas. Šis apdovanojimas – tai visų Kauno klinikų kardiologų įvertinimas. Pasistengsiu pateisinti pasitikėjimą. Širdimi į širdį“, – dėkojo 1970 metais gimusi nugalėtoja.

S.Skvernelis: „Metų kaunietės rinkimų tikrai nelaimės Visvaldas Matijošaitis, demokratinė šventė tikrai įvyks“.

Per metus – daugiau nei 1500 pacientų

Paklausta, kaip jautėsi sužinojusi, kad tapo viena iš kandidačių laimėti Metų kaunietės titulą, O.Gustienė 15min patikino labai nustebusi: „Atrodė, kad tai nerealu. Kad galėčiau pasiekti finalą. Galbūt yra tam tikras žmonių ratas, kurie mane žino, pažįsta. Bet tapti Metų kauniete... Juk žmonės būna labiau informuoti apie kitus, viešame gyvenime dalyvaujančius asmenis. O tie žmonės, kurie dirba kasdienį darbą, būna mažiau pastebėti. Atvirai pasakysiu, didelių vilčių laimėti neturėjau“.

Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Olivija Gustienė su dukra
Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Olivija Gustienė su dukra

Ji prisipažino nežinanti iki šiol, kiek balsų surinko. Tačiau šis laimėjimas – įvertinimas to, kam ji atstovauja.

„Tai įpareigojimas atsakyti į kiekvieną pagalbos prašymą. Ištiesti ranką visiems, kam reikės. Kardiologas juk yra tas žmogus, kuris prisimenamas dažnai. Bet kada. Ar tai būtų savaitgalis, ar nakties metas“, – tikino nuo 2002 m. gydytoja dirbanti moteris.

Kauno klinikose per metus sulaukiame apie 800 infarktą patyrusių žmonių.

Paklausta, kodėl pasirinko būtent šią medicinos sritį, nugalėtoja paaiškino, kad kardiologija susijusi su greitais sprendimais, reikalaujančiais atsakomybės ir iššūkių.

„Tai yra sunki specialybė. Jei pažvelgtume į užsienio šalių ligonines, universitetus, tai didžioji dalis ten studijuojančių yra vyrai. Kardiologais tampa tik patys geriausi. Kiek pacientų pavyko išgelbėti man? Sunku pasakyti. Kauno klinikose per metus sulaukiame apie 800 infarktą patyrusių žmonių. Stabiliąja krūtinės angina besiskundžiančių – apie 1000, priešinfarktine būkle – apie 800“, – teigė O.Gustienė.

Labiausiai, anot jos, nustebina tie pacientai, kurie apsilanko ne tuomet, kai yra kažkas blogai, o kad pasidžiaugtų, jog pasveiko.

„Tai yra didžiausia padėka gydytojui“, – patikino medikė, atskleidusi, kad yra gimusi vasario 14-ąją, tad visas jos gyvenimas sukasi aplink širdis.

Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./„Metų Kaunietė 2018“ finalininkės
Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./„Metų Kaunietė 2018“ finalininkės

Prizas – vardinė statulėlė

Metų kaunietė 2018 apdovanota garsaus Lietuvos karikatūristo ir stiklo dizainerio Edmundo Unguraičio sukurta vardine statulėle. Kitoms finalininkėms įteikta po vardinę E.Unguraičio statulėlę, atspindinčią moterišką švelnumą, grakštumą ir visas kitas moterims priskiriamas savybes.

Visos „Metų kaunietės“ projekto finalo dalyvių statulėlės yra vienetinės. Jos kuriamos kiekviena atskirai laisvo formavimo būdu, tad dviejų identiškų nėra. Kūrinį iš stiklo masės būtina suformuoti per 10–15 sek., tad galimybės pataisyti darbą – menkos. Viską lemia profesionalumas.

Dizaineris statulėles Metų kaunietėms kuria jau ne vienerius metus.

Metų kaunietės 2018 paskelbimo iškilmėse savo talentą dovanojo teatro režisierius Kęstutis Jakštas, dirigentas Jonas Janulevičius, atlikėjai Gabrielė Bielskytė, Gitana Pečkytė, Kęstutis Alčiauskis, Rokas Laureckis, Jeronimas Milius, Žanas Voronovas, Mindaugas Zimkus, choro ir baleto artistai, choro dainininkų ansamblis (vad. Rasa Vaitkevičiūtė) bei teatro simfoninis orkestras. Vakaro metu skambėjo dainos iš populiarių miuziklų.

Renginį globoja prezidentė

„Metų kaunietės“ projektas – galimybė atrasti talentingas, atsidavusias, miesto ir aplinkinių labui dažnai tyliai besidarbuojančias moteris. Renginį jau keletą metų globoja Lietuvos Prezidentė Dalia Grybauskaitė.

Be I.Veliutės Metų kaunietės titulą jau yra pelniusios olimpinė čempionė Rūta Meilutytė, tekstilininkė Jolanta Šmidtienė, Kauno apskrities vyrų krizių centro viena iš steigėjų ir vadovė psichologė Dovilė Bubnienė, Kauno senamiesčio draugijai vadovavusi Aistė Grybauskienė, profesionali vargonininkė ir J.Gruodžio konservatorijos dėstytoja, viena iš seniausių Lietuvos istorinių vargonų restauravimo iniciatorių Dalia Jatautaitė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas