Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 01 31

S.Skvernelis: politinio pasitikėjo pareigūno dalyvavimas komisijose užtikrina skaidrumą

Politinio pasitikėjimo pareigūno dalyvavimas viešuosiuose pirkimuose užtikrina vykdomo pirkimo skaidrumą, sako ministras pirmininkas Saulius Skvernelis.
Saulius Skvernelis
Saulius Skvernelis / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

„Mes tokią praktiką turėjome, kai pati institucija susidėliodavo sąlygas, ir vertinimus padarydavo, ir pirkimą padarydavo (...) bandome riboti, o tai yra įmanoma, politinio pasitikėjimo pareigūno dalyvavimu“, – ketvirtadienį žurnalistams sakė premjeras.

Prezidentė Dalia Grybauskaitė siūlys įstatymų pataisas, uždrausiančias politinio pasitikėjimo pareigūnams dalyvauti viešųjų pirkimų komisijų veikloje, ketvirtadienį pranešė šalies vadovės patarėja.

Anot S.Skvernelio, tokiu atveju turėtų būti numatytos alternatyvos, kad viešųjų pirkimų komisijos nebūtų vien institucijų.

„Turėtų būti labai aiškiai (numatyta – BNS), kas turėtų dalyvauti iš išorės, tai yra ne institucijai priklausančių asmenų, tiek komisijos veiklos, bet vertintų veiklą. Jei paliksime savose sultyse, patiems spręstis, turėsime tas problemas, kurias turėjome dešimtmečius“, – teigė S.Skvernelis.

Su prezidente ketvirtadienį susitikusi Viešųjų pirkimų tarnybos vadovė Diana Vilytė sakė, kad jai atrodo dviprasmiška, kai T.Beržinskas dalyvauja Žemės ūkio ministerijai pavaldžios įmonės pirkimuose, bet tuo pačiu Vyriausybės kanceliarija perka konsultantų paslaugas, nes „jiems patiems neužtenka kompetencijos įsigyti viešinimo paslaugas“.

Pasak D.Vilytės, politinio pasitikėjimo pareigūnai dalyvauja ir savivaldybių viešuosiuose pirkimuose.

Diskusijos dėl politinio pasitikėjimų tarnautojų dalyvavimo viešuosiuose pirkimuose prasidėjo po 15min tyrimo apie viešųjų ryšių konsultanto Dariaus Gudelio ryšius su premjeru Sauliumi Skverneliu ir laimėtus viešuosius pirkimus.

VIDEO: 15min tyrimas: slaptąjį premjero patarėją lydi milijoninė sėkmė

Paaiškėjo, kad D.Gudeliui praėjusiais metais buvo išduota 19 leidimų patekti į Vyriausybės rūmus, kur jis susitiko su premjeru ir jo aplinka, bet šie susitikimai nebuvo deklaruojami.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Darius Gudelis
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Darius Gudelis

Taip pat D.Gudelio įmonės praėjusiais metais laimėjo viešųjų pirkimų daugiau nei už 2,5 mln. eurų. Ši suma yra didžiausia tarp viešųjų ryšių agentūrų, taip pat – geriausias paties D.Gudelio verslo rezultatas.

Didžiausią sumą verslininko bendrovė „VIP viešosios informacijos partneriai“ laimėjo Nacionalinės mokėjimo agentūros viešajame pirkime – apie 900 tūkst. eurų. Šiame konkurse sprendimo teisę turėjo ir premjero patarėjas Tomas Beržinskas. Jis konkurso dalyvius vertino kaip vienas iš ekspertų.

T.Beržinskas sako, kad premjeras nežinojo apie jo kaip eksperto dalyvavimą vertinant kelių konkursų pasiūlymus dėl viešinimo paslaugų, o jo paties balsas neturėjo lemiamos reikšmės.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento