Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 02 24 /15:48

Nauja S.Skvernelio ir R.Karbauskio kaktomuša: susipliekė dėl europinės paramos LVŽS lyderio įmonei

Konservatorių deleguotam energetikos ministrui Dainiui Kreiviui šią savaitę skyrus 2,368 mln. eurų europinės paramos Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) lyderio Ramūno Karbauskio valdomo „Agrokoncerno“ įmonei „Agrokoncerno biometanas“, buvęs valstiečių premjeras Saulius Skvernelis pareiškė, kad tai ne pirmas kartas, kai R.Karbauskis vertybes iškeičia į pinigus, penktadienį rašo portalas „Lrytas“.
Saulius Skvernelis, Ramūnas Karbauskis
Saulius Skvernelis, Ramūnas Karbauskis / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Rūstūs S.Skvernelio kaltinimai

„Manęs tai nestebina, nes šis veikėjas be naudos sau nieko nedaro“, – portalui sakė S.Skvernelis.

Jis tvirtino, kad R.Karbauskio veiksmai jam sukėlė įtarimų, kai šis „piestu stojo“ prieš neeilinę Seimo sesiją, kur bandyta aiškintis galimo ikiteisminio tyrimo informacijos nutekėjimo eksparlamentarui Kristijonui Bartoševičiui aplinkybes.

„Tik pradėjus organizuoti neeilinę sesiją, sulaukėme labai rimtų signalų, kad Lietuvos valstiečių ir žaliųjų Seimo frakcijos atstovų nuomonės pokytį sesijos sušaukimo klausimu paveikė būtent pokalbiai susiję su biometano verslu ir galimu Vyriausybės palankumu partijos bei koncerno savininku susijusiems verslams.

Tuomet visu pajėgumu buvo pajungta Karbauskio kariauna – nuo internetinių botų iki Gaižausko, kad tik apdrabstytų purvais. Šiomis dienomis naujai paaiškėję faktai rodo, kad Ramūnas eilinį kartą parsidavė ir net nebūdamas Seime, sugebėjo parduoti ir savo frakciją.

Tai jis padarė 2010 m. išgelbėdamas Kubiliaus Vyriausybę nuo griūties sutarus dėl 380 milijonų litų. Šįkart kaina gerokai mažesnė – už bandymą užtildyt ir užglaistyt pedofilijos istoriją gaus tik 2.364.400 eurų paramos savo biometano verslui.

Taip taip, žinoma. Ramūnas su niekuo nesusijęs, verslas atskirtas nuo politinės veiklos – geriausiai tai iliustruoja rinkiminio laikraščio puslapis.

Tikras vertybinis oligarchas – už šeimą, kalbą ir valstybę… Lyg ir neturėtų stebinti, nes šis veikėjas be naudos sau nieko nedaro, bet įdomu, kaip jaučiasi LVŽS frakcijos nariai? Juk pirmininkas niekada nemeluoja! Ar šįkart visi žinojo už kiek susitarta parduoti tylą?“, – savo „Facebook“ paskyroje rašo S.Skvernelis.

R.Karbauskis kaltinimus atmeta

R.Karbauskis atmeta S.Skvernelio priekaištus kaip nepagrįstus. Jis tikina, kad paramos biometano dujas gaminsiančiai jo įmonei istorija tęsiasi jau daugiau kaip metus ir su neeiline Seimo sesija niekaip nesusijusi. Anot „valstiečių“ lyderio, pernai įmonės paraiška dėl paramos buvo atmesta.

„Šiemet įmonė ją gavo, bet jei nebūtų gavusi, būtų kreiptasi tiesiai į Europos Komisiją. Vienu ar kitu būdu įmonė vis tiek tą paramą būtų gavusi, nes pinigų yra daugiau nei paraiškų“, – sakė R.Karbauskis.

Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Ramūnas Karbauskis
Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Ramūnas Karbauskis

Valstiečių lyderis kartojo, kad dabartinė valdžia esą padarytų viską, kad tik atmestų „Agrokoncerno“ prašymą, bet tai praktiškai neįmanoma, nes procesą kontroliuoja ne Lietuva, bet Europos Sąjunga.

BNS ketvirtadienį pranešė, kad D.Kreivys vasario 22 dieną patvirtino 14,35 mln. eurų paramą penkiems biometano dujų gamybos projektams: įmonei „Engerta“ skirta 2,475 mln. eurų, Šakių rajono Lukšių žemės ūkio bendrovei – 3,518 mln. eurų, Panevėžio rajono žemės ūkio bendrovei „Ekoternum“ – beveik 2 mln. eurų, Širvintų rajono įmonei „Citronė“ – 3,992 mln. eurų, Kauno rajono Babtų įmonei „Agrokoncerno biometanas“ – 2,368 mln. eurų.

Energetikos ministerija neigia S.Skvernelio teiginius apie paramą

Energetikos ministerija, reaguodama į socialiniuose tinkluose ir žiniasklaidoje viešinamas Seimo nario Sauliaus Skvernelio spekuliacijas dėl UAB „Agrokoncerno biometanui“ skirtos 2,368 mln. eurų paramos biometano įrenginiams, pabrėžia, jog visa ES parama skirstoma tik vertinant paraiškų atitikimą paramos priemonės reikalavimams.

Ministerija vakar, vasario 23 d., jau skelbė, jog biometano dujų gamybos ir valymo įrenginių įrengimo finansavimui iš Ekonomikos gaivinimo ir atsparumo didinimo priemonės skirta 14,35 mln. eurų finansavimas.

Kvietimas teikti paraiškas buvo skelbtas 2022 m. liepos 29 d. Iš viso tam buvo numatyta skirti 22,2 mln. eurų. Paraiškų atranką ir vertinimą skelbė bei vykdė Centrinė projektų valdymo agentūra (CPVA). Iš viso buvo gautos 8 paraiškos, iš kurių 2 neatitiko reikalavimų, 1 paraiška buvo atsiimta. Likusiems penkiems teigiamai įvertintiems projektams skirtas 14,35 mln. eurų finansavimas, už kuriuos planuojama pastatyti 5 biometano gamybos įrenginius, kurių suminiai pajėgumai sudarys apie 27 MW. Išvalytas biometanas bus pateikiamas į esamą gamtinių dujų tinklą.

Biometano, susidarančio pūvant žemės ūkyje susidarančioms atliekoms, surinkimas yra svarbus tiek mažinant klimato kaitą skatinančių dujų išmetimą, tiek prisidedant prie šalies energetinio savarankiškumo didinimo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas