Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 02 07

S.Skvernelis prisipažino G.Danėlių ministru teikęs žinodamas, kad jis nebus paskirtas

Premjeras Saulius Skvernelis piktinasi, kad prezidentė Dalia Grybauskaitė neskyrė aplinkos ministre Irmos Gudžiūnaitės, nors jos kandidatūra esą buvo suderinta. Tačiau kartu jis pripažįsta vieną kartą yra oficialiai teikęs kandidatą į ministrus ir paviešinęs jo pavardę žinodamas, kad ministru žmogus greičiausiai nebus paskirtas. Taip nutiko teisingumo ministru siūlant skirti advokatą Giedrių Danėlių.
S.Skvernelis prisipažino G.Danėlių ministru teikęs žinodamas, kad jis nebus paskirtas
S.Skvernelis prisipažino G.Danėlių ministru teikęs žinodamas, kad jis nebus paskirtas / 15min nuotr.

Politinės korupcijos byloje buvusiam „MG Baltic“ viceprezidentui Raimondui Kurlianskiui atstovaujantį advokatą G.Danėlių teisingumo ministru skirti S.Skvernelis pasiūlė pernai balandį. Po to, kai iš teisingumo ministrės posto pasitraukė Milda Vainiutė.

Prezidentė atsisakė G.Danėlių skirti ministru su juo nė nesusitikusi. Šalies vadovė priimdama sprendimą paaiškino, kad premjero pateiktas kandidatas G.Danėlius nebus skiriamas į teisingumo ministro postą dėl galimo interesų konflikto.

Abejonių dėl G.Danėliaus galimybių eiti ministro pareigas prezidentė buvo išsakiusi viešai – jos patarėjas Mindaugas Lingė interviu Žinių radijui tuomet akcentavo, jog prezidentė įvertins „ir politinį, ir personalinį“ kontekstą.

Tačiau, nepaisant to, kitą dieną po prezidentės patarėjo pasisakymo S.Skvernelis oficialiai pateikė G.Danėliaus kandidatūrą.

Taip, aš pateikiau teisingumo ministro kandidatūrą G.Danėliaus, kai prezidentė buvo pasakiusi, kad aš galvosiu ir greičiausiai netvirtinsiu.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Giedrius Danėlius
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Giedrius Danėlius

Apsimetė, kad staigmena

Tą dieną, kai prezidentė, nė nesusitikusi su kandidatu, pranešė jo neskirsianti, S.Skvernelis viešai kalbėjo esą jam toks šalies vadovės sprendimas – staigmena. Jis net tikino apie sprendimą sužinojęs tik iš žurnalistų ir jiems dėkojo.

„Ačiū jums eilinį kartą, tikrai, jei ne jūs, nežinočiau daug dalykų, ir tik jūsų pagalba sužinau sprendimus, priimtus prezidentūroje“, – sakė premjeras.

Dar kartą sakau, tai stipraus teisininko, stipraus profesionalo atmetimas, galbūt viena iš versijų, kad nenorima permainų, – pernai balandį kalbėjo S.Skvernelis.

S.Skvernelis tuomet dar aiškino, kad po tokio sprendimo bus sunku rasti kitų kandidatų ir svarstė, kad galbūt prezidentė nenori permainų.

„Dar kartą sakau, tai stipraus teisininko, stipraus profesionalo atmetimas, galbūt viena iš versijų, kad nenorima permainų“, – pernai balandį kalbėjo S.Skvernelis.

Tačiau dabar premjeras S.Skvernelis jau pripažįsta, kad visa tai tebuvo blefas ir jokios staigmenos dėl neskiriamo G.Danėliaus nebuvo.

Interviu „Lietuvos ryto“ televizijai ketvirtadienį S.Skvernelis tvirtino esą G.Danėlius buvo vienintelis kandidatas į ministrus, kurį jis oficialiai teikė žinodamas, kad prezidentė turi abejonių dėl kandidato tinkamumo.

„Vieną kartą, tiesa, tą reikia pasakyti, bet tą turbūt mes puikiai istoriją atsimename, taip, aš pateikiau teisingumo ministro kandidatūrą G.Danėliaus, kai prezidentė buvo pasakiusi, kad aš galvosiu ir greičiausiai netvirtinsiu. Tada buvo pateikta, ji nepatvirtino. Buvo toks vienintelis atvejis. Visais kitais atvejais tas skyrimo mechanizmas buvo įprastas, suderintas ir buvo tikrai toks pats. Todėl man tikrai siurprizas, dėl ko tokį sprendimą priėmė“, – atviravo S.Skvernelis.

Tiesa, ir dabar S.Skvernelis sako manantis, kad priežastys, kodėl G.Danėlius neskirtas, nebuvo rimtos.

15min nuotr./Saulius Skvernelis ir Dalia Grybauskaitė
15min nuotr./Saulius Skvernelis ir Dalia Grybauskaitė

G.Danėlius nebenori prisiminti

Kad teikdamas G.Danėliaus kandidatūrą S.Skvernelis prezidentę provokuoja konfliktui, politologai įtarė dar pernai balandį. Kad S.Skvernelis teikė G.Danėliaus kandidatūrą žinodamas, kad jis nebus paskirtas, tada pasakojo ir 15min šaltiniai.

Tačiau pats G.Danėlius tada sakė nemanantis, jog tapo premjero įrankiu ir kandidatu į ministrus buvo teiktas tyčia.

„Apmaudu ir gaila dėl tokio vertinimo. Mažiausiai noriu būti taip vertinamas. Neturiu net ką pasakyti. Tikrai nenoriu taip būti vadinamas. Kita vertus, pažįstu ir premjerą, gerbiu jį ir man neapsiverstų liežuvis pavadinti jį trolintoju. Aš taip nemanau. Aš manau, kad mano kandidatūrą pateikė ne juokais“, – sakė G.Danėlius.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Giedrius Danėlius
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Giedrius Danėlius

Dabar, kai premjeras pripažino advokato kandidatūrą teikęs jau žinodamas, kad jis nebus skiriamas, G.Danėlius istorijos prisiminti nebenori.

„Aš, žinokit, tų dalykų jau nebenoriu nei komentuoti, nei aptarinėti“, – atsisakė vertinti S.Skvernelio ketvirtadienio prisipažinimą G.Danėlius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas