Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2018 02 24

Šalčiai pareikalavo aukų: medikai prašo pasisaugoti, o sinoptikai žada dar didesnį speigą

Lietuvą užklupę šalčiai galėjo nusinešti ir gyvybių – Vilniaus apskrityje policija atrado sušalusių žmonių, kuriems konstatuota mirtis. Vis tik sinoptikai įspėja, kad dar net ne šalčiausia – didžiausias speigas bus antradienį, stiprėjantis vėjas situaciją gali ir pabloginti. Medikai įspėja, kad nušalimai – itin pavojingi ir prašo pasisaugoti.
Apglėbtas šalčio Vilnius paskendo besileidžiančios saulės spinduliuose
Apglėbtas šalčio Vilnius / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Vilniaus greitosios medicinos pagalbos stoties Operatyvinės pagalbos tarnybos vadovas Igoris Lukaševas 15min informavo, kad penktadienį policija rado du sušalusius kūnus.

„Konstatuota, kad jau mirę, rasti sušalę. Tai vienas Vilniuje, Liepkalnyje, kitas – Trakuose. Tačiau šiuos kūnus rado policija, reikėjo konstatuoti mirtį. Aš ne darbe, tiksliau negalėčiau pasakyti“, – teigia I.Lukaševas.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Medikai primena, kad žiemą reikėtų dėvėti tinkamus rūbus
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Medikai primena, kad žiemą reikėtų dėvėti tinkamus rūbus

Policijos departamento atstovas Ramūnas Matonis kol kas patvirtino vieną atvejį.

„Vasario 23 d. 7 val. Vilniuje, Salininkų g., griovyje, rastas nenustatytos asmenybės apie 30 metų amžiaus vyro lavonas be išorinių smurto žymių. Bet ar jis sušalęs, tokios informacijos mes neturime“, – informavo R.Matonis.

Greitosios pagalbos budintys pamainos gydytojai patikina, kad besikreipiančiųjų pernelyg nepadaugėjo, tačiau prašo gyventojų būti atsargiems.

Darbo medikams nedaugėja, bet pavieniai atvejai būna skaudūs

„Savaime suprantama, kad su oro sąlygomis tai yra artimai susiję, tačiau daug iškvietimų šiuo metu nebuvo. Buvo tik pora preliminarių atvejų, šiuo metu stipriai sušalusių dar nesikreipė. Kreipėsi dėl nušalusios rankos, yra atvejis dėl kojos pėdos problemų. Daugiau duomenų galėtų būti vėliau“, – sako Vilniaus greitosios medicinos pagalbos stoties budintis vyr.gydytojas.

Klaipėdoje budintys medikai patikino, kad kvietimų nedaug, dažniau žmonės vis dar kreipiasi dėl aukštos temperatūros. O Kaune – ramu.

„Nieko neatsirado ir tai labai stebėtina, dėl šalčių niekas nekviečia, nei kad sušalo. Žmonės, matyt, išmoko saugotis“, – pasidžiaugė Kauno greitosios budinti gydytoja.

Medikai aiškina, kad esamų pajėgumų pakanka – dėl šalčių išauga tikimybė žmonėms nušalti, bet darbo dėl to itin nepadaugėja. Nors atvejai reti, bet nušalimai yra itin pavojingi gyventojams, kurie juos patiria.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Lazdynų ligoninė
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Lazdynų ligoninė

„Metai iš metų tie patys patarimai – galvoti ką veiki, negerti degtinės, nesivolioti pusnyse. Čia nieko naujo nesugalvota. Visa bėda tame, kad kai gerai pašąla, tai skausmo žmogus nejaučia ir jam net nekyla minčių, kad galėtų būti kažkas blogai. Tad nušalimų prevencija yra nepakliūti į tas situacijas, ypač tokioje temperatūroje, kokia yra dabar“, – pataria Vilniuje budintis medikas, nenorėjęs būti įvardytu.

Anot jo, nušalimams net nereikia didelių šalčių – pakanka ir nulinės temperatūros. Pasak mediko, itin svarbu rankas ir kojas išlaikyti sausas.

VIDEO: Patarimai, kaip apsisaugoti nuo šalčio einant į lauką

„Jei stiprus vėjas, šlapia avalynė, net prie nedidelio šalčio galima nušalti per ilgesnį laiką. Reikia vengti tokių situacijų. Nes jau nušalus, ypač stipriau, gydymas yra ilgas ir problematiškas, o pasveikimas ne visada yra palankus“, – aiškina budintis pamainos gydytojas.

Medikai patikina, kad šiuo metu vis dar dauguma besikreipiančiųjų – gripo aukos. Jie primena, kad poliklinikos dirba ir savaitgaliais, jose nurodyti kontaktiniai duomenys, kaip prireikus gauti gydymą.

Sinoptikai: šalčiausias laikotarpis dar priešakyje

Nors dabartinis šaltis yra didžiausias šiemet, tačiau sinoptikai prognozuoja naujus šiemetinius rekordus. Antradienis gali tapti šalčiausia šiemetine para.

„Bus tikrai šalta, vieną dieną šalčiau, nei kitą, bet visą laiką šalta. Ir kovo pradžioje bus gana šalti orai. Vasario 26-27 dienomis temperatūra vietomis nukris žemiau 20 laipsnių, užporyt vietomis gali būti 24-26 laipsniai šalčio, o bendras fonas tarp minus 16-21 laipsnio“, – sako Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos vyriausioji sinoptikė Natalija Nikolajenko.

Vilniustransport.lt nuotr./Arbatos dalijimo akcija Vilniaus viešajame transporte
Vilniustransport.lt nuotr./Arbatos dalijimo akcija Vilniaus viešajame transporte

Artimiausias dienas orai išliks gana ramūs – vėjas silpnas, debesuota su pragiedruliais, gali vietomis negausiai pasnyguriuoti. Rytoj ir poryt dieną temperatūra laikysis apie 8-13 laipsnių šalčio.

Vasario 25 d. naktį laukiama 14-19 laipsnių šalčio, o rytiniuose rajonuose speigas sieks minus 20-22 laipsnius. Labiausiai atšals antradienį.

„Vasario 27 d., antradienį, bendras fonas sieks minus 16-21 laipsnį, o vietomis iki minus 25 laipsnių. Čia viskas priklausys nuo debesų. Kur pragiedrės – ten temperatūra dar labiau nukris, kadangi virš Lietuvos dabar vyraus šalta oro masė, kuri atslinko iš Šiaurės – arktinis oras“, – aiškina sinoptikė.

Tuomet šalčiai po truputį ims trauktis, tačiau stiprės vėjas, daugės sniego.

„Vasario 28 d. – kovo 1 d. šaltis po truputėlį atlėgs, vėjai sustiprės, sniego bus daugiau, galimos ir trumpos pūgos, bet nestiprios. Temperatūros bendras fonas gali būti 14-19 laipsnių šalčio. Pragiedrulių neturėtų būti, todėl nebus tokių vietų, kur dar šalčiau, kadangi bus daugiau debesų“, – sako sinoptikė.

Tačiau ji įspėja, kad sustiprėjant vėjui paprastai jutiminė temperatūra pažemėja, todėl oras gali atrodyti ir žvarbesnis.

„Šiemet tai, be abejo, šalčiausios temperatūros. Bet čia prognozė, temperatūros dar gali nukristi“, – sako N.Nikolajenko.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas