Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 02 28 /16:14

Bruzdesys šalia tanko Vilniuje: senjorės atnešė žvakių, vicemeras pastatė konteinerį gvazdikams

Nuo praėjusios savaitės pabaigos, plataus masto Rusijos įsiveržimo į Ukrainą metinių, Vilniaus Katedros aikštėje eksponuojamas į Lietuvą atvežtas Ukrainos kariuomenės sunaikintas rusų tankas T-72B. Tačiau jis traukia ne tik ukrainiečius visomis išgalėmis palaikančius vilniečius, bet ir tuos, kurie nusprendė pagerbti šią karo mašiną. Jie čia ėmė nešti gėles ir žvakes. Bet šalia atsirado ir tam skirtas konteineris.

Antradienį – dar vienas akibrokštas prie Vilniaus Katedros aikštėje eksponuojamo ukrainiečių sunaikinto rusų tanko.

Gėlės, paskui žvakės

15min žiniomis, dvi vyresnio amžiaus moterys popietę prie tanko atnešė gėlių, tačiau tuo metu taip pat aikštėje buvę vilniečiai šias gėles iš jų paėmė ir išmetė į ryte Vilniaus vicemero Valdo Benkunsko iniciatyva netoliese pastatytą konteinerį.

Kaip pranešė vietoje buvęs 15min fotografas Paulius Peleckis, tos pačios dvi moterys kiek vėliau grįžo prie tanko, tik šįkart jau su žvakėmis rankose ir kažką aiškino rusų kalba. Galų gale, visgi žvakių taip ir nepastačiusios jos pasišalino iš Katedros aikštės.

Viena iš moterų prie tanko stovėdama su uždegta žvake sakė, kad norinti taikos, taip pat ir savo sieloje. Tad esą su tokia intencija čia ir atėjusi, nors sunku suprasti, ar tai šis tankas tą taiką turėjęs atnešti.

Ir sovietinei nostalgijai

„Kaip vicemeras, atsakingas už miesto atliekų tvarkymą (viena iš mano kuruojamų sričių), labai gerai žinau, kas jos yra ir kur turi keliauti. Todėl su Adomu Bužinsku šįryt pastatėme atliekų konteinerį prie ukrainiečių pamušto rusų tanko Katedros aikštėje.

Jei kažkam sukils nostalgija laikams prie ruso, žinokit, kad žvakutėms, gvazdikams ir kitiems okupantų pagerbimo simboliams dabar vieta čia“, – feisbuke parašė vicemeras Valdas Benkunskas, kartu pridėdamas ir kelias nuotraukas su tuo konteineriu.

Ant konteinerio taip ir parašyta: „Gvazdikams, žvakėms ir sovietinei nostalgijai.“

Tiria policija

Per pastarąsias kelias dienas jau užfiksuoti keli incidentai, susiję su šiuo tanku ir ant jo dedamomis gėlėmis.

Sekmadienį ant jo išdėlioti raudoni gvazdikai, taip greičiausiai siekiant pagerbti agresorę Rusiją. Apie tai pranešė feisbuke verslo konsultantas ir viešojo kalbėjimo ekspertas Igoris Vasiliauskas. Jo teigimu, į automobilių stovėjimo aikštelę privažiavęs baltas „BMW“ markės automobilis su numeriais „MOIMIR“, kas išvertus iš rusų kalbos gali reikšti „Mano pasaulis“.

„Išlipa dėdės ir tetos, išsidalina raudonus gvazdikus, vieną degančią žvakutę ir būreliu prie eksponato. Padeda gėles ant tanko likučių. Pastovi. Ir pasišalina“, – rašė I.Vasiliauskas.

Įprastai raudonais gvazdikais pagerbiamos Antrojo pasaulinio karo aukos rusams minint vadinamąją pergalės dieną gegužės 9-ąją.

Kaip 15min sakė Policijos departamento atstovas Ramūnas Matonis, sekmadienį, vasario 26 dieną, apie 10 val. Vilniuje, Katedros a., kilus žodiniam konfliktui dėl padėtų gėlių ant eksponuojamo sovietinio tanko „nenustatytas asmuo sudavė kumščiu į veidą kitam asmeniui“.

Policija aiškinsis situaciją dėl išdėliotų gvazdikų. Teisena pradėta dėl nacistinių, komunistinių simbolių, totalitarinių ar autoritarinių režimų simbolių platinimo ar demonstravimo.

Už tai gresia bauda nuo 300 iki 700 eurų.

Gėles išmetė

Pirmadienio vakarą prie tanko vėl būta veiksmo.

Vilniaus mero patarėjas Karolis Žukauskas feisbuke paskelbė vaizdo įrašą, kuriame užfiksuotas Rusijos režimo idėjoms prijaučiantis Jonas Kovalskis, kuris, kaip skelbia K.Žukauskas, su dar keliais bendraminčiais ant tanko jau buvo padėjęs gėlių.

Jas nurinko komikas Paulius Ambrazevičius su žmona.

„Matyt, ambasada yra sąrašėlį sudariusi, vakar – Ragelskis, šiandien – Kovalskis, ryt jau gal kokio Glazkovo ateis eilė pareigai atlikti“, – prie vaizdo įrašo skelbė K.Žukauskas.

Jis taip pat nurodo, kad situacija išsisprendė taikiai – gėlės buvo nurinktos, jas atnešę asmenys pasišalino.

Paskelbtame vaizdo įraše girdimi kaltinimai NATO ir Aljanso bazėms. Paklausti, kodėl šias gėles atnešė prie tanko, jas nešę vyrai aiškino, kad tai padarė „už žuvusius“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas