Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2022 05 25

Šalia vieno populiariausių Vilniaus ežerų – užrašai „Privati valda“: išpirkti miestui nepavyko

Artėjantis vasaros sezonas gundo poilsiu prie vandens telkinių. Vilniaus mieste yra 10 paplūdimių, kuriuos prižiūri ir poilsiautojus juose saugo „Grinda“. Tačiau vienas iš šių paplūdimių yra ne miesto – jo teritorija priklauso Vilniaus rajonui, o pats sklypas privatus. Ir išpirkti jo sostinės savivaldybei bent kol kas nepavyko. Savininkai sako, kad parduotų, jeigu miestas mokėtų jų norimą sumą.
Salotės ežero paplūdimys
Salotės ežero paplūdimys / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Diskusija apie tai, kad prie Salotės ežero stovi ženklai, jog čia privati valda, kilo socialiniuose tinkluose. Vieni stebėjosi, kad ežero pakrantė gali būti privati, kiti skubėjo kaltinti Vilniaus miesto savivaldybę, esą leido privatizuoti tokią mėgstamą vilniečių vietą.

Tačiau labai greitai buvo pataisytas adresatas, kuriam kelti klausimai ir siųsti kaltinimai. Kaip paaiškino Vilniaus miesto savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotoja Donalda Meiželytė, sklypas yra Vilniaus rajone ir privatus, tačiau su savininkais sutarta dėl paplūdimio tvarkymo ir priežiūros.

Tad Vilniaus miesto savivaldybės kaltės čia jokios, tik nuopelnai – tvarkomas paplūdimys vilniečiams ne miesto teritorijoje.

Išties Salotės ežero krante yra vienas iš dešimties viešųjų Vilniaus miesto paplūdimių. Be jo, UAB „Grinda“ dar prižiūri Valakampių I, Valakampių II, Žirmūnų, Balsio (Žaliųjų ežerų), Balžio I, Balžio II, Tapelių I, Tapelių II ir Gilužio paplūdimius.

Tačiau sklypas nėra Vilniaus miesto, o priklauso privačiai bendrovei „Marcuvis Global“.

Kalbėta, bet nesusitarta

Kaip komentare 15min teigė Vilniaus savivaldybės Miesto tvarkymo ir aplinkos apsaugos skyriaus vedėjas Gintautas Runovičius, „Vilniaus miesto savivaldybė nuo seno tvarkė ir prižiūrėjo Salotės ežero paplūdimį, kuris buvo Vilniaus savivaldybės ribose, tačiau pakeitus administracines ribas, Salotės ežero paplūdimys pateko į Vilniaus rajono savivaldybės teritoriją“.

„Besirūpindama šalia esančių Vilniaus miesto Pilaitės, Viršuliškių, Pašilaičių, Karoliniškių ir kitų seniūnijų gyventojų kokybišku poilsiu prie vandens telkinio Vilniaus savivaldybė ir toliau prižiūrėjo bei prižiūri paplūdimį, o siekdama užtikrinti saugų gyventojų poilsį, pasirūpino, kad paplūdimyje dirbtų gelbėtojai.

Dar 2014 m. buvo kreiptasi į Vilniaus rajono savivaldybę dėl Salotės ežero paplūdimio išsaugojimo visuomenės reikmėms, tačiau klausimas nebuvo išspręstas“, – kalbėjo skyriaus vedėjas.

Sklypų savininkai nepareiškė prieštaravimų, kad Vilniaus savivaldybė toliau užtikrintų saugų gyventojų poilsį prie vandens telkinio.

G.Runovičiaus teigimu, pernai Vilniaus miesto savivaldybės administracija bendravo su žemės sklypų savininkų atstovais dėl galimybės išpirkti žemę visuomenės reikmėms, tačiau jokių sprendimų priimta nebuvo.

„Sklypų savininkai nepareiškė prieštaravimų, kad Vilniaus savivaldybė toliau užtikrintų saugų gyventojų poilsį prie vandens telkinio. Artimiausiu metu numatoma atnaujinti Salotės ežero paplūdimio klausimo nagrinėjimą ir sprendimų paiešką“, – teigė savivaldybės atstovas.

Kiek yra žinoma 15min, sutarties su sklypo savininkais Vilniaus savivaldybė neturi, tėra žodžiu susitarta ir jie neprieštarauja, kad miestas tvarkytųsi šioje teritorijoje.

Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Salotės ežero paplūdimys
Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Salotės ežero paplūdimys

Rekreacinė teritorija

Vilniaus rajono savivaldybė savo ruožtu klausimus dėl privačių sklypų nurodo kreipti ne jai, o Nacionalinei žemės tarnybai.

„Privatų sklypą, kuriame yra įrengtas pliažas, mūsų žiniomis, prižiūri UAB „Grinda“. Tai nėra oficialus Vilniaus rajono savivaldybes pliažas.

Sklypas, kuriame yra UAB „Grinda“ gelbėjimo stotis, priklauso UAB „Marcuvis Global“. Savivaldybė sklype yra patvirtinusi detalųjį planą ir sklypo paskirtis yra kita (rekreacinių objektų teritorija). Salotės ežero sklypas nėra suformuotas. Dauguma sklypų aplink ežerą yra žemės ūkio paskirties“, – teigia Vilniaus rajono savivaldybė.

Savivaldybė sklype yra patvirtinusi detalųjį planą ir sklypo paskirtis yra kita (rekreacinių objektų teritorija).

Poilsio zona visus metus

Minėtos bendrovės „Marcuvis Global“ direktorius Rimantas Radzevičius 15min sakė, kad prieštaravimų dėl miesto paplūdimio jis neturįs, tačiau įmonė planuoja plėtrą: „Bus viešbutukai, kavinės, restoranai, bus pramogų vieta. Nieko neplanuojame prilipdyti – jokių kotedžų, kitų panašių objektų nestatysime, tikrai ne, mums neįdomu.“

Kol kas galutinio plano, kas ir kaip atrodys šioje teritorijoje palei Salotės ežerą, bendrovė neturi, kaip sako direktorius, kol kas dėliojamasi. Artimiausias projektas – nuo birželio 1-osios pradės veikti kavinė. Kol kas vasarai, tačiau žadama, kad ateityje ji dirbs ištisus metus.

Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Salotės ežero paplūdimys
Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Salotės ežero paplūdimys

„Planuojame, kad viskas dirbtų ištisus metus“, – tikino direktorius.

Jis neslepia norįs dalyje sklypo padaryti ir privatų, mokamą paplūdimį, tačiau kol kas sako nesuradęs sutarimo su rajono savivaldybe.

Kaip ir su Vilniaus savivaldybe dėl sklypo pardavimo – R.Radzevičius sako būtų linkęs parduoti, jeigu tik miestas mokėtų tiek, kiek jis norėtų gauti. O tai būtų 1,5 mln. eurų. Tiesa, sako jis, komercinė kaina galėtų būti ir dar didesnė – siekti 2,5 mln. eurų, bet „mylimai savivaldybei užteks ir pusantro milijono“.

Nieko neplanuojame prilipdyti – jokių kotedžų, kitų panašių objektų nestatysime, tikrai ne, mums neįdomu.

Sklypas, priklausantis bendrovei, yra 1,5 hektaro. Todėl čia, kaip planuoja direktorius, tilps ir antrasis mokamas paplūdimys, kai bus išvalyta dalis ežero į šoną nuo „Grindos“ prižiūrimo pliažo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas