Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2020 04 26

Salininkų gyventojus labiau nei karantinas gąsdina konteineriai kieme: stojo prieš ekskavatorių

Vilniaus pakraštyje esančiuose Salininkuose, Vaikų g., gyvenantys žmonės sako su nerimu kasdien stebintys savo kiemą. Sostinės savivaldybės sprendimu, tarp daugiabučių, kur dabar žaidžia vaikai ir džiūsta skalbiniai, bus įrengti pusiau požeminiai atliekų konteineriai. Kodėl ne dabartinių vietoje ar kur arčiau gatvės, atsakymo gyventojams niekas nepateikė, tačiau darbus jau norėta pradėti.
Daugiabučio namo kiemas Vaikų g. 10, Salininkuose
Daugiabučio namo kiemas Vaikų g. 10, Salininkuose / Valdo Kopūsto / 15min nuotr.

Tarp kelių daugiabučių

Salininkuose gyvenanti Renata 15min pasakojo, kad sprendimas tarp kelių daugiabučių įrengti pusiau požeminius konteinerius ją ir jos kaimynus labai nemaloniai nustebino.

„Vilniaus m. savivaldybė nutarė įrengti požeminių šiukšlių konteinerių aikštelę Vilniuje, Vaikų g.10 namo kieme. Tiesiog vietoje, kuri yra vienintelė vaikams žaisti, čia žalia veja, įrengtos skalbinių džiovyklos, nes namai statyti seniai ir pirmų aukštų butai neturi balkonų. Taip pat šiuo sprendimu sumažinama automobilių stovėjimo vietų.

Kiemą iš visų pusių supa daugiaaukščiai, tad turime uždarą erdvę. Konteineriai įrenginėjami tiesiog po langais, kiemo viduryje. Vasaros metu kvapai tvyros visur“, – piktinosi moteris.

Vilniaus m. savivaldybė nutarė įrengti požeminių šiukšlių konteinerių aikštelę Vaikų g.10 namo kieme. Tiesiog vietoje, kuri yra vienintelė vaikams žaisti, čia žalia veja, įrengtos skalbinių džiovyklos.

Anot Renatos, iš kitos pusės per langus gyventojams akis bado ten veikiančios statybinių atliekų bendrovės aikštelė, iš kurios kyla dulkės. 15min apie tai rašė vasarį.

Plačiau skaitykite čia: Stumdosi kaimynystėje: žmonės neapsikenčia dulkių, įmonė beria kaltinimus atgal

„Mes dūstame nuo dulkių, kietųjų dalelių koncentracijos ore niekas nematavo, bet atsakymas vienas – viskas normos ribose, tai dabar dar nori mus dusinti ir buitinių atliekų kvapais“, – skundėsi Salininkų gyventoja.

Valdo Kopūsto / 15min nuotr./Salininkai
Valdo Kopūsto / 15min nuotr./Salininkai

Atsakymo negavo, bet ekskavatorius atvažiavo

Gyventojai savo teises bandė ginti – atstovai vyko į savivaldybę, kvietė savivaldybės atstovus pasitarti dėl kitos vietos konteineriams parinkimo.

„Pavyzdžiui, prie pagrindinės gatvės, o ne vidury kiemo. Į savivaldybę buvo kreiptasi raštu keturis kartus, bet atsakymas neigiamas. Kreipėmės ir į Aplinkos ministeriją, Seimo narį Liną Balsį“, – teigė Renata.

Ji sakė, kad dar net negavus atsakymo į paskutinį savivaldybei adresuotą laišką kieme sulaukė netikėtų svečių – čia pasirodė darbininkai ir jau ketino pradėti kasimo darbus.

„Kadangi gyventojai susirinko ir neleido jiems pradėti darbų, darbų vykdytojas iškvietė policiją. Ačiū pareigūnams, kurie išklausė abi puses, išsiaiškino savivaldybėje, kad sprendimas dar nepriimtas po gyventojų kreipimosi, ir sustabdė darbus“, – pasakojo salininkietė.

15min skaitytojos Renatos nuotr./Gyventojai neleido pradėti kasimo darbų.
15min skaitytojos Renatos nuotr./Gyventojai neleido pradėti kasimo darbų.

Tik būti išgirsti savivaldybėje žmonės sako jau nesitikintys – esą kartais atrodo, kad jie gyvena ne 10 kilometrų nuo Vilniaus centro, o kažkokiame dievo užmirštame užkampyje, kur gyventojai neturi jokių teisių, jų nuomonė ir sveikata niekam nerūpi.

Savivaldybė: kitų galimybių nėra

Vilniaus savivaldybės Energetikos skyriaus patarėjas Vytautas Budreika komentare 15min teigė, kad vieta konteineriams parinkta daugiau nei prieš metus ir su gyventojų atstove esą buvo suderinta.

Valdo Kopūsto / 15min nuotr./Salininkai
Valdo Kopūsto / 15min nuotr./Salininkai

„Dabartinė pusiau požeminė konteinerių aikštelės vieta buvo parinkta esamoje vietoje dar 2019 m. vasario 25 d. Darbo grupės posėdyje, skirtame spręsti kylančias problemas. Ši aikštelės vieta buvo suderinta su gyventojų atstove, kuri dalyvavo posėdyje.

Pradėjus aikštelės įrengimo darbus, vėl gauti gyventojų skundai, kurie buvo nagrinėti 2020 m. balandžio 14 d. posėdyje. Šįkart daugiau tinkamų vietų (kurios išlaikytų 10 m atstumą iki namų, 100 m tolimiausią atstumą ir netrukdytų požeminiai tinklai) nebuvo, todėl nuspręsta palikti aikštelę esamoje vietoje, kadangi ji atitinka ir teisės aktų keliamus reikalavimus. Minėtoje vietoje vaikų žaidimo aikštelės nėra. Pirmiesiems skundus parašiusiems gyventojams jau yra atsakyta“, – tikino V.Budreika.

Savivaldybė taip pat pateikė nuotrauką iš žemėlapio, kurioje esą galima matyti, kad konteinerių įrengti Vaikų gatvėje nėra galimybių, nes trukdo požeminiai tinklai, dar reikėtų iškirsti ir medžius.

Žemėlapis: Vaikų g. 10
Žemėlapis: Vaikų g. 10

Vilniaus mieste jau įrengta 627 iš 759 suplanuotų aikštelių. Savivaldybės teigimu, jos yra po žeme, sandarios, todėl kvapai nesklinda, atliekas sunkiau ištraukti paukščiams ir kitiems gyvūnams, dėl to aplinka prie konteinerių būna švaresnė. „Tai yra nauji konteineriai, tokio tipo konteineriai statomi Skandinavijos šalyse – todėl situaciją gyventojams atliekų tvarkymo srityje ne tik nepablogins, bet ir pagerins“, – teigė V.Budreika.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas