2019 08 27 /11:09

SAM: ligoninėse nebeliks riebaluose paruošto maisto, šaldytų pusgaminių

Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) antradienį pranešė nustačiusi konkrečias taisykles, kurių privalės laikytis maistą pacientams tiekiančios įmonės. Ministras Aurelijus Veryga teigia, kad aiškių reikalavimų iki šiol nebuvo, todėl ligoniams tiekiamas maistas dažnai buvo nesubalansuotas, skurdus, kartais ir atšalęs bei prastai atrodantis.
SAM ir VMVT vykdo tiekiamo maisto patikrinimą Vilniaus miesto klinikinėje ligoninėje
Pietūs ligoninėje / Valdo Kopūsto / 15min nuotr.

Pranešama, kad įsigaliojus naujai tvarkai, į ligoninę patekę pacientai savo lėkštėse neturėtų rasti riebaluose virtų, skrudintų, džiūvėsėliuose apvoliotų ar jais pabarstytų keptų mėsos, paukštienos ir žuvies gaminių, taip pat sultinių ir padažų koncentratų, rūkytų mėsos gaminių, šaldytų pusgaminių ir kitų sveikatai nepalankių produktų ar iš jų pagamintų patiekalų.

Taip pat reikalavimuose numatyti kokybės reikalavimai, leidžiami cukrų, druskos ir skaidulinių medžiagų kiekiai, nustatytas nerekomenduojamų tiekti maisto produktų sąrašas.

Be to, gydymo įstaigoms rekomenduojama maisto produktus įsigyti iš vietinių ūkių. Ministerija teigia, kad tai leistų užtikrinti, jog į gydymo įstaigas būtų tiekiami švieži, sezoniniai produktai, tačiau tai – rekomendacinė nuostata.

„Reikia pripažinti, kad problema egzistuoja jau ne vieną dešimtmetį, kad dalis gydymo įstaigų išties per mažai dėmesio kreipia pacientų maitinimui, o maistas – ir skoniu, ir išvaizda – primena sovietmetį “, – žurnalistams sakė ministras A.Veryga.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Aurelijus Veryga
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Aurelijus Veryga

Anot jo, patekus į ligoninę neverta tikėtis maitinimo kaip aukščiausio lygio restorane, tačiau maistas privalo būti kokybiškas, subalansuotas, pagamintas atsižvelgus į paciento būklę.

Ministerija teigia, kad reikalavimus jai padėjo parengti Lietuvos dietologų draugija, Restoranų vyriausiųjų virėjų ir konditerių asociacija. Nauja tvarka turėtų įsigalioti lapkričio pirmą dieną.

Pasak Restoranų vyriausiųjų virėjų ir konditerių asociacijos atstovės Aidos Matulevičiūtės, maisto gaminimas pacientams – sudėtingas uždavinys tiek dėl specifinių pacientų poreikių, tiek dėl apimties, tačiau aiškūs reikalavimai maistui – teisingas sprendimas.

„Ministerijos sprendimas parengti aiškias, pagrįstas taisykles sveikintinas. Jos tikrai pasitarnaus gydymo įstaigoms, siekiant užtikrinti, kad maisto gamyba nebūtų nuolatinė problema, kaip iki šiol“, – sakė A.Matulevičiūtė.

TAIP PAT SKAITYKITE: A.Veryga tikisi, jog bus paneigtas mitas, kad sveikas maistas – neskanus. 15min paragavo rekomenduojamų patiekalų

Pasak ministerijos, dar viena svarbi įsigaliosianti naujovė, kad gydymo įstaigose maistą gaminantys žmonės turės atitikti kvalifikacinius reikalavimus, todėl bus siunčiami į mokymus.

Teigiama, kad šių darbuotojų kvalifikacija ne visada yra pakankama – stinga žinių apie alergiškiems žmonėms tinkamus vartoti produktus.

Kaip teigia ministras A.Veryga, į mokymus bus siunčiami tik gydymo įstaigose maistą ruošiantys darbuotojai.

„Pacientai veikia kaip tas kontroliuojantis kokybės garantas, kai jie džiaugiasi ar skundžiasi maistu. Įmonės, kurios dalyvauja konkursuose, turėtų būti suinteresuotos, kad jų darbuotojai būtų kvalifikuoti gaminti kokybišką maistą. Atsakingai į konkursus žiūrinčios įmonės netgi reikalavimą darbuotojams gali įtraukti“, – sakė ministras.

Jis teigia, kad kvalifikacijos tobulinimui prireiks „tam tikrų lėšų“, tačiau tai nebus „dideli pinigai“. Pasak A.Verygos, daugiau investuoti teks ligoninėms, kurios norės atnaujinti įrangą.

Anot ministro, patekus į ligoninę neverta tikėtis maitinimo kaip aukščiausio lygio restorane, tačiau maistas privalo būti kokybiškas, subalansuotas, pagamintas atsižvelgus į paciento būklę.

„Aišku, pačiom įstaigom, kurios norės investuoti ir įsigyti įrangą, tai reikės tam tikrų investicijų, bet jos galų gale atsiperka“, – teigė A.Veryga.

Kvalifikacijos tobulinimui įgyvendinti nustatytas trejų metų pereinamasis laikotarpis. Jo metu bus parengta dietinių patiekalų gaminimo mokymų programa ir kvalifikaciniai reikalavimai lektoriams, kurie galės vesti mokymus.

Žadama, kad lapkritį įsigaliojus naujai tvarkai, jos vykdymą prižiūrės ir kontroliuos institucijos, ar laikomasi nustatytų reikalavimų.

Teigiama, kad šiuo metu vieno paciento maitinimas vienai dienai vadinamoje Lazdynų ligoninėje svyruoja nuo 4,26 iki 5,42 euro. Tuo metu, Kauno klinikose ligonio maitinimui skiriama 2,46 euro per dieną.

Šiose gydymo įstaigose maistas gaminamas vietoje, tačiau yra ir tokių ligoninių, kuriose maistą vis dar tiekia įmonės. Ministras teigia, kad Lietuvoje labai mažai įmonių, galinčių tiekti maistą ligoninėms.

„Tiksliai dabar neatsakysiu, nežinau, bet tendencija įvairi. Mūsų pačių įstaigų turbūt dabar vyrauja tendencija, kad įstaigos pačios gamina maistą, bet dėl savivaldybių nedrįstu spėlioti. Reikia Konkurencijos tarybos klausti, kodėl buvo leista savotiškai oligopolizuoti maitinimo sektorių. Yra labai nedaug likę įmonių, kurios gali didelius užsakymus įvykdyti“, – sakė ministras A.Veryga

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pasisemti ilgaamžiškumo – į SPA VILNIUS
Akiratyje – žiniasklaida: ką veiks žurnalistai, kai tekstus rašys „Chat GPT“?
Reklama
Išmanesnis apšvietimas namuose su JUNG DALI-2
Reklama
„Assorti“ asortimento vadovė G.Azguridienė: ieškantiems, kuo nustebinti Kalėdoms, turime ir dovanų, ir idėjų