Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2020 09 03

SAM už 160 tūkst. medikams perka mokymus, kuriuose aiškins, kaip atsisakyti kyšių

Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) neseniai pasirašė sutartį dėl beveik 2 tūkstančių medikų apmokymo. Pagal ją įvairių įstaigų gydytojai ne tik bus mokomi, kaip atsisakyti dovanų ir kyšių, bet ir gaus žinių bei „praktinių įgūdžių apie sveikatos priežiūros specialistų ir pacientų tarpusavio santykių etiką, moralinę dorovę“.
Aurelijus Veryga
Aurelijus Veryga / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Sutartį su viešąja įstaiga „Lietuvos savivaldybių asociacijos mokymo ir konsultavimo centras“ SAM pasirašė antroje rugpjūčio pusėje.

Jei įvyks visi numatyti mokymai, jie atsieis beveik 160 tūkst. eurų – tai maksimali sutartyje numatyta suma.

SAM atstovė Lina Zimnickienė 15min pabrėžė, kad jie bus finansuojami iš Europos Sąjungos (ES) fondų, o patys mokymai organizuojami ministerijai dalyvaujant kovos su korupcija 2015–2025 metų programoje.

Pirkimo dokumentuose nurodoma, kad medikai bus motyvuojami kurti ir palaikyti įstaigoje nepalankią korupcijai aplinką, elgtis sąžiningai, rodyti sektiną skaidrumo pavyzdį, laikytis etikos ir elgesio kodeksų, pranešti apie pastebėtą korupciją, atsisakyti priimti „neoficialius mokėjimus“, „dovanas“, kyšius, vengti viešųjų ir privačių interesų konfliktų.

Be kita ko, medikams bus pasakojama apie sveikatos priežiūros specialistų ir pacientų tarpusavio santykių etiką, moralinę dorovę.

Tikslinė mokymų grupė – mažiausiai 1959 asmens sveikatos priežiūros specialistai – gydytojai, gydytojai odontologai, slaugytojai akušeriai.

Paslaugos tiekėjas įsipareigojo pravesti 81 dienos trukmės mokymus, sutartis galios iki kitų metų pabaigos.

15min SAM teiravosi, kam būtent šiuo metu prireikė tokių mokymų ir ką juose medikai išmoks, tačiau SAM atstovė L.Zimnickienė buvo labai lakoniška: „Realizuodama šį projektą SAM organizuoja mokymus ir taip siekia ugdyti gydymo įstaigose dirbančių žmonių atsparumą ir nepakantumą korupcijai, mažinti korupcijos apraiškas gydymo įstaigose, didinti medikų sąmoningumą. Šiuose antikorupciniuose mokymuose galės dalyvauti visų gydymo įstaigų medikai.“

VšĮ atstovai nelinkę pasakoti apie mokymus

15min kreipėsi į mokymų projekto vadovą, VšĮ „Lietuvos savivaldybių asociacijos mokymo ir konsultavimo centro“ direktoriaus pavaduotoją Matą Martinaitį, kuris pažadėjo raštu papasakoti, kaip vyks mokymai ir ko medikai juose išmoks.

Tačiau elektroniniu laišku jis tik žodis žodin pakartojo 15min iš SAM gautą atsakymą ir pridūrė, kad detalesnė informacija yra pateikiama pirkimo techninėje specifikacijoje, kuri yra viešai prieinama.

Minėtame dokumente vardijama, ko 8 akademines valandas gydytojai bus mokomi paskaitose ir kokie bus praktiniai užsiėmimai.

Medikams bus pristatyta korupcijos situacija Lietuvoje, jie gaus žinių ir suvokimą apie kyšio ir dovanos santykį.

„Išmokti dovanų politikos principus, sumodeliuotos situacijos, kaip
atsisakyti dovanos – kyšio“, – ko bus mokomasi per praktinį užsėmimą, rašoma dokumente.

Gydytojams taip pat bus aiškinama apie viešųjų ir privačių interesų konfliktus, mokoma atpažinti rizikas ir pavojus, parodyta, kaip pildyti viešųjų ir privačių interesų deklaracijas.

Medikai bus mokomi išmanyti profesinės etikos standartus.

Per praktinį užsiėmimą, be kita ko, ketinama pademonstruoti etišką bendravimą.

Mokymuose taip pat bus aiškinama, kaip atskirti korupcinius atvejus nuo neetiško elgesio atvejų, jiems bus „pademonstruotos konfliktinės ir nepatogios situacijos bendraujant su pacientais“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas