Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2020 08 25

Sąmokslo teorijų skleidėjai vilioja į mitingą „Už laisvą pasirinkimą“

Socialiniuose tinkluose plinta informacija, kviečianti burtis į mitingą Vilniuje, Vinco Kudirkos aikštėje, rugpjūčio 29 d. – prisijungti kviečiami ir tauragiškiai. Kvietimo šūkiai skamba taip: „Už laisvą pasirinkimą“, „Už teises kvėpuoti laisvai“. „Tauragės žinios“ pasidomėjo, kas gi už to slypi. Paaiškėjo, jog slėpdamiesi po laisvės šūkiais į savo tinklą žmones vilioja sąmokslo teorijų ir dezinformacijos skleidėjai bei nacionalistines idėjas skleidžiantys politiniai veikėjai.
Sąmokslo teorijų skleidėjai vilioja į mitingą „Už laisvą pasirinkimą“
Sąmokslo teorijų skleidėjai vilioja į mitingą „Už laisvą pasirinkimą“ / taurageszinios.lt nuotr.

Mitingo organizatoriai kviečia kovoti prieš miškų kirtimą, korupciją, smulkiojo ir vidutinio verslo stabdymą, už laisvai ir be trukdžių prieinamą mediciną, už švietimą normaliomis sąlygomis, už teisę laisvai kvėpuoti. Susisiekus su viena mitingo organizatorių, kretingiške Vitolda Račkova, platinusią kvietimą tauragiškių feisbuko grupėse, paaiškėjo, jog į mitingą tikimasi sukviesti 900 žmonių iš įvairių Lietuvos kampelių.

Feisbuke sukurtame renginyje susidomėjimą mitingu yra parodę 1,8 tūkst. žmonių, dalyvauti ketinantys pažymėjo 400.

Pasak organizatorės, mitinge pasisakyti ruošiasi garbūs profesoriai, tačiau paprašyta jų pavardžių neatskleidė. Tai būsianti staigmena mitingo dalyviams. Pasak kalbintosios, pranešimų temos susijusios su mitinguojančiųjų reikalavimais – sveikatos apsauga, švietimas, gamtos apsauga, smulkusis ir vidutinis verslas.

Mitingas būsiąs tarptautinis, nes, pasak organizatorės, mitinguojama tą dieną bus ir Vokietijoje, Olandijoje, Prancūzijoje ir kitose šalyse. Mitingo metu esą vyks tiesioginis tiltas su Vokietija. Gali būti, kad prisijungs ir tiltas su Londono miestu. Leidimą mitingo organizatoriai teigė jau turį.

Vilniaus miesto savivaldybės atstovė Gintarė Makaravičienė patvirtino, jog renginys minėta data su savivaldybe yra suderintas.

Paklausta, kokią reikšmę mitingo žinutėje turi kova prieš pandeminius apribojimus – kad ir privalomas veido kaukes, ji teigė, jog COVID-19 čia nėra esminis naratyvas.

„Mes esame susivieniję visuomenininkai ir neabejingi Lietuvos Respublikos piliečiai, neatstovaujantys jokių politinių partijų ar, iš neaiškių fondų mintančių, nevyriausybinių organizacijų. Pagaliau susibūrę nutarėme vieningai veikti Lietuvių Tautos labui,“ – skelbia organizatoriai.

Renginio organizavimui ir mitingo dalyvių pavežėjimui ir aparatūrai raginama aukoti pinigus, pervedant juos į asociacijos „Firmus Medicus“ sąskaitą. Nesunku surasti, kas valdo šią asociaciją. Rekvizitai.lt duomenimis, asociacijai vadovauja žinomas antivakseris, netradicinių gydymo būdų šalininkas bei pagarsėjęs sąmokslo teorijų skleidėjas Ugnius Kiguolis, savo „Facebook“ paskyroje besidalinantis ne kartą paneigtomis, melagingomis žiniomis apie koronaviruso pandemiją. Populiariausios internete skleidžiamos sąmokslo teorijos – jog koronaviruso pandemija yra šešėlinių jėgų diriguojamas planas. Kaip rašo DELFI, Nacionalinio visuomenės sveikatos centro vadovė Rolanda Lingienė tokios informacijoms skleidėjams šiltų jausmų nepuoselėja. Jie, anot R.Lingienės, veikia prieš valstybę. Gyventojai raginami pasitikėti tik oficialia informacija, o ne skleidžiamais gandais ir sąmokslo teorijomis.

Dar vienas aktyviai į „jokioms politinėms partijoms“ neatstovaujantį mitingą kviečiantis veikėjas – narystę feisbuko grupėje „Lietuvos nacionalistų partija“ deklaruojantis Mamertas Brežinskas. Beje, „Lietuvos nacionalistų partija“ feisbuke deklaruoja prisidedanti prie akcijos „Už laisvą pasirinkimą“ organizavimo bei aktyviai kviečia į minėtą mitingą. Nacionalistų partija šiuo metu Lietuvoje neegzistuoja, ji veikė 1941 m. antroje pusėje. Mūsų dienomis šiuo pavadinimu ir partijos vėliava prisidengiantys aktyvistai tiesiog skleidžia nacionalistines idėjas.

15min nuotr./Mitai apie COVID-19 sklaidą
15min nuotr./Mitai apie COVID-19 sklaidą

VRK interneto puslapyje išlikę duomenys apie asmens, vardu ir pavarde Mamertas Brežinskas, kandidatavimą 1997 m. rinkimuose (kad būtent minimas asmuo – buvęs kandidatas, nurodėme anksčiau publikuotame straipsnyje). Su redakcija susisiekęs nacionalistines idėjas propaguojantis M.Beržinskas informavo, kad ši informacija netiksli – rinkimuose jis nedalyvavo (pataisome šįryt publikuotame straipsnyje buvusią klaidingą informaciją, – red. past.).

Kita renginio organizatorė Nendrė Černiauskienė feisbuke prisistato kaip „Lietuvos liaudies partijos sąrašo delegatas Nr. 1 į LR Seimo rinkimus“.

Pasaulį sukausčius COVID-19 pandemijai, ypač paaštrėjo dezinformacijos ir netikrų naujienų plitimo problema. Socialiniuose tinkluose skleidžiamos įvairiausios sąmokslo teorijos, raginančios nepaklusti kovos su pandemija ribojimams, prieinančios iki visiško absurdo – apie kaukėse įmontuotas mikroschemas, 5G ryšio naudojimą žmonių valiai palaužti ir pan.

Plačiau apie tai, kaip atpažinti netikras naujienas ir dezinformaciją, skaitykite penktadienio laikraštyje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas