Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 09 03

Sankcijų sąrašas Baltarusijos pareigūnams bus pildomas, sako Lietuvos prezidentas

Lietuvos nacionalinis sankcijų Baltarusijos režimui sąrašas bus pildomas, jame gali atsidurti šios šalies Konstitucinio Teismo atstovai, sako prezidentas Gitanas Nausėda.
Gitanas Nausėda
Gitanas Nausėda / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Anot jo, Lietuvos šią savaitę patvirtintas sąrašas pareigūnų, kuriems draudžiama atvykti, „nėra baigtinis“ ir gali būti keičiamas „priklausomai nuo aplinkybių“.

„(Sąrašas gali būti keičiamas – BNS) priklausomai nuo to, ką mes matome pastarosiomis dienomis, kokie pareigūnai dalyvauja sprendimų priėmime – Konstitucinio Teismo nesenas sprendimas, kuris leidžia manyti, kad šita institucija, kuria Lietuvoje niekas neabejoja ir tai yra aukščiausias Konstitucijos garantas, deja, tenai išnaudojama politiniais tikslais“, – žurnalistams ketvirtadienį Valdovų rūmuose Vilniuje sakė prezidentas.

„Be jokios abejonės, į tai reikia reaguoti. O dėl datos – kuomet priimsime sprendimą, tuomet ir pasakysime“, – pridūrė jis.

Baltarusijos Konstitucinis Teismas praėjusią savaitę išplatino poziciją, kad pripažįsta rugpjūčio 9-ąją vykusius prezidento rinkimus demokratiškais, opozicijos sukurtą Koordinacinę tarybą vadina antikonstitucine ir įspėja dėl protestų, jog „smurtiniais metodais keičiama konstitucinė santvarka“ užtraukia atsakomybę.

Teismas pažymi, kad rinkimuose Baltarusijos žmonės „išreiškė savo laisvą valią ir išrinko A.Lukašenką Baltarusijos Respublikos prezidentu“, o tai, jog rinkimai buvo „demokratiški ir legitimūs“, pasak teismo, patvirtina „Konstitucijos normų ir principų laikymasis rinkimų procese“.

Vakarų šalys rinkimų nepripažįsta ir rezultatus vadina suklastotais.

Baltijos valstybės šią savaitę paskelbė sankcijas Baltarusijos prezidentui Aliaksandrui Lukašenkai ir dar 29 režimo atstovams, kuriuos laiko atsakingais už rinkimų klastojimą ir smurtą prieš taikius demonstrantus. Jiems penkerius metus uždrausta atvykti į Lietuvą, Latviją ir Estiją.

Europos Sąjunga taip pat rengia sankcijų sąrašą. BNS žiniomis, derinamame sąraše dabar yra 17 asmenų, bet jame nėra A.Lukašenkos. Pagal ES sankcijas šiems žmonėms ne tik būtų draudžiama atvykti į bendrijos šalis, bet ir būtų įšaldomas jų turtas.

Naujas sankcijas A.Lukašenkos režimui nutarta įvesti dėl suklastotų prezidento rinkimų ir smurto, naudoto prieš taikius protestuotojus, masinių sulaikymų ir mušimų bei kankinimų areštinėse.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai