Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 12 19

Santaros klinikose pasiektas susitarimas: itin svarbaus centro vadovai nepalieka

Prieš kiek daugiau nei savaitę paaiškėjo, kad Santaros klinikose kilo didelis sujudimas dėl Radiologijos ir branduolinės medicinos centro ateities. Centro ir bent vieno iš skyrių vadovai buvo pasiryžę palikti darbą. Kaip sakė Santaros klinikų atstovai, esą dėl ketinimų pereiti į privačią gydymo įstaigą. Pats centro vadovas dr. Artūras Samuilis tai neigė, sakydamas, kad jo tikslas – oresnės darbo sąlygos visai komandai ir paties centro vystymasis. Santaros klinikos teigia, kad intensyvios derybos davė rezultatų.
Artūras Samuilis
Artūras Samuilis / 15min montažas

Pozicijos ir komentarai nesutapo

Apie tai, kad Radiologijos ir branduolinės medicinos centre gali būti rimtų permainų, 15min paskelbė gruodžio 8 dieną. Tuomet Santaros klinikos teigė, kad išties prašymą nutraukti darbo sutartį nuo gruodžio 20 d. vadovaujamose pareigose pateikė centro vadovas ir vieno skyriaus vedėjas (tęsiant darbą gydytojo pozicijoje).

Klinikos tai aiškino sunkia valstybinių įstaigų situacija konkuruojant su privačiu sektoriumi: „Reikia pripažinti, jog viešajam sektoriui tenka milžiniška našta siekiant išlaikyti radiologijos specialistus, nes šalyje steigiasi vis daugiau privačių sveikatos priežiūros įstaigų, teikiančių radiologines paslaugas, todėl specialistų poreikis yra smarkiai augantis.

Konkuruoti darbo sąlygomis, užmokesčiu su privačiu sektoriumi yra nepaprastai sudėtinga, nes pastarasis radiologijos specialistams siūlo didesnį atlygį nei tai gali padaryti viešosios įstaigos.“

Klinikų komentare buvo teigiama, kad sprendimai dar nėra priimti. Į Santaros klinikų komentarą sureagavo dr. A.Samuilis, pareiškęs, jog jis neturi ketinimų pereiti į privačią medicinos įstaigą, o bando su klinikų vadovybe derėtis dėl oresnių sąlygų centro komandai.

Akcentavo oresnes darbo sąlygas komandai

„Derybos su klinikų administracija dėl Radiologinio centro veiklos užtikrinimo tęsiasi jau kurį laiką. Mano kaip vadovo tikslas – oresnės darbo sąlygos visai komandai, kurią sudaro virš 150 darbuotojų, ir paties centro vystymasis.

Išeiti į privačią veiklą, mano supratimu, yra tik vienas iš variantų, o kitas kelias – rasti bendrą sutarimą su administracija dėl sąlygų centro veiklai. Mane, nepaisant visų darbo klinikose sunkumų ir nuolatinių iššūkių, pirmiausia domina Radiologinio centro ilgalaikių tikslų pasiekimas ir mokslinė veikla, todėl darbo privačiame sektoriuje kol kas nesvarsčiau. Dabar koncentruojuosi, kaip užtikrinti nenutrūkstamą pagalbą pacientams“, – teigia A.Samuilis.

Mano kaip vadovo tikslas – oresnės darbo sąlygos visai komandai, kurią sudaro virš 150 darbuotojų, ir paties centro vystymasis.

Kiek vėliau LNK žinioms jis sakė, kad po daugiau nei 20 metų darbo jam pirmą kartą atėjo mintis palikti klinikas, o kalba daugiausia eina apie „apie skubią pagalbą ir skubiąją radiologiją, krūviai ženkliai išaugę, darbuotojai perdirbę yra, nuovargis jaučiasi“.

Anot A.Samuilio, pradedantis radiologas 2 tūkstančių eurų neuždirba. Aukšto lygio specialistų prisivilioti įstaigoms nelengva, jų išėjimas – būtų didelė netektis, o į klinikas atvyksta patys sudėtingiausi pacientai.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Vilniaus universiteto ligoninė Santaros klinikos
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Vilniaus universiteto ligoninė Santaros klinikos

Susitarė, kad liks

Vis dėlto gruodžio 20 dieną esminių pokyčių centre neturėtų įvykti. Kaip informavo Santaros klinikos, susitarti su centro atstovais pavyko.

„Dėkojame Radiologijos ir branduolinės medicinos centro vadovams bei komandai už sudėtingas, tačiau labai konstruktyvias diskusijas ir pasiektą susitarimą. Nuoširdžiai džiaugiamės, kad VUL Santaros klinikų pacientams bus užtikrintos tiek planinės, tiek skubios paslaugos. Ypatingai svarbu, kad susitarėme tęsti diskusijas ir dėl kitų reikalingų pokyčių ateityje, kad paslaugų teikimas būtų tvarus.

Suprantame, kad dažnas mūsų klinikų darbuotojas sprendžia klausimą, kurią darbo vietą pasirinkti“, – teigiama 15min atsiųstame Santaros klinikų komentare.

Dėkojame centro vadovams bei komandai už sudėtingas, tačiau labai konstruktyvias diskusijas ir pasiektą susitarimą.

Klinikų atstovai kartoja, kad „reikia pripažinti, jog viešajam sektoriui tenka milžiniška našta siekiant išlaikyti specialistus, nes šalyje steigiama vis daugiau privačių sveikatos priežiūros įstaigų, kurių darbo specifika smarkiai skiriasi nuo Santaros klinikų darbo pobūdžio:

„Pastaroji turi pareigą užtikrinti visą parą teikiamas kompleksines paslaugas skubiems pacientams. Tokia pareiga ypatingai imli darbo jėgai bei brangiai kainuojanti.

Tuo tarpu privatūs sveikatos priežiūros centrai skubios pagalbos neteikia, todėl turi didesnius resursus darbo užmokesčiui įvairių sričių specialistams, atliekantiems išskirtinai planinį darbą. Dėkojame kiekvienam Santaros klinikų darbuotojui, pasirinkusiam būti šios įstaigos komandos dalimi.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas