Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2020 12 07

Santaros klinikose vietų COVID-19 pacientams jau nėra, visa parama – ligoninė Antakalnyje

Santaros klinikose pirmadienį apie pietus buvo užimtos visos lovos, skirtos COVID-19 pacientams. Iki vakaro buvo tikimasi išrašyti dalį pasveikusių pacientų į namus, tad turėtų atsilaisvinti 10-12 lovų, tačiau klinikų vadovai dairosi į kitas ligonines, kur tų laisvų vietų dar yra. Pirmiausia į Antakalnyje esančią Vilniaus miesto klinikinę ligoninę, kuri jau nebeteikia beveik jokių kitų paslaugų.
COVID-19 skyrius Vilniaus miesto klinikinėje ligoninėje
COVID-19 skyrius Vilniaus miesto klinikinėje ligoninėje / Sauliaus Žiūros nuotr.

Gruodžio 7 dienos duomenimis, VUL Santaros klinikose iš visų COVID-19 ligai gydyti skirtų stacionaro vietų užimta 100 proc., reanimacijos ir intensyviosios terapijos – 74 proc.

Kitose regiono įstaigose padėtis susiklostė tokia: Vilniaus miesto klinikinėje ligoninėje (VMKL) užimta 87 proc. aktyviam gydymui skirtų vietų, reanimacijos ir intensyviosios terapijos – 100 proc.; Respublikinėje Vilniaus universitetinėje ligoninėje (RVUL) – 81 proc. aktyviam gydymui skirtų vietų, reanimacijos ir intensyviosios terapijos – 25 proc., Ukmergės ligoninėje – 91 proc. aktyviam gydymui skirtų vietų, reanimacijos ir intensyviosios terapijos – 57, Alytaus S.Kudirkos ligoninėje – 80 proc. aktyviam gydymui skirtų vietų, reanimacijos ir intensyviosios terapijos – 50 proc., Druskininkų ligoninėje – 80 proc. aktyviam gydymui skirtų vietų, Trakų ligoninėje – 96 proc., Švenčionių ligoninėje – 100 proc.

Ieško galimybių plėsti skyrius

Santaros klinikų direktorė valdymui Aušra Bilotienė Motiejūnienė 15min patvirtino – pirmadienį perpiet klinikų Covid-19 skyriai buvo pilni.

„Santaros klinikose lovų neturime, jų ieškome naujai. Mūsų užimtumas yra visiškai 100 proc., bet mes turime regioną. Pačiose Santaros klinikose žiūrime, ką galime praplėsti, šią savaitę turėsime rasti savyje resursų 20, 30, o gal ir daugiau lovų. Žiūrimės, ką galima dar suspausti ir perkelti. Neabejotinai pirmadienį po pietų kažkiek pacientų išrašoma, bet jų būna apie 10-12, tad vakare turėtume turėti apie tiek lovų. Tačiau po savaitgalio visos lovos buvo užimtos.

Pačiose Santaros klinikose žiūrime, ką galime praplėsti, šią savaitę turėsime rasti 20, 30, o gal ir daugiau lovų. Žiūrimės, ką galima dar suspausti ir perkelti.

Bet kaip aš sakau – mes esame laimingi, nes turime Vilniuje dar vieną didelę ligoninę, tai yra VMKL Antakalnyje. Tai mūsų partneriai, bendradarbiaujame tampriai ir jų dėka šiandien turime pas juos užimtumą 87 proc., t. y., apie 30 laisvų lovų ir dar šiandien turi apie 30 vietų skyrių atidaryti. Vadinasi, Vilniaus regione turime 60 lovų“, – sakė direktorė valdymui.

Antakalnyje esanti ligoninė nuo penktadienio neteikia beveik jokių planinių paslaugų. VMKL jau penktadienį paskelbė, kad 1-asis priėmimo-skubiosios pagalbos skyrius Antakalnio g. 57 nebedirba – pacientams, kuriems reikalinga skubioji pagalba ar šeimos gydytojo paslauga savaitgaliais, rekomenduota kreiptis į kitas ligonines.

„Vilniaus miesto klinikinės ligoninės patalpose, esančiose Antakalnio g. 57, nuo šiandien veiklą tęsia Ginekologijos ir akušerijos bei Vaikų ligų klinikos, kurios dirba įprastu režimu, – penktadienį paskelbė ligoninė savo interneto svetainėje. – Visi kiti terapijos ir chirurgijos skyrių pacientai, kuriems yra reikalingas stacionarinis gydymas, keliami į kitas ligonines – Santaros klinikas, Respublikinę Vilniaus universitetinę ligoninę, Mykolo Marcinkevičiaus ligoninę.“

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Vilniaus miesto klinikinė ligoninė
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Vilniaus miesto klinikinė ligoninė

Šiai savaitei vietų turi

VMKL direktorius Narimantas Markevičius pabrėžė, kad dvi tebeveikiančios ir visas paslaugas teikiančios klinikos yra atskiruose pastatuose, tad pacientų srautai niekaip nesusikirs.

„Vaikų ir Akušerijos ir ginekologijos klinikos teikia visą pagalbą vaikams, kurie atvyksta pas mus, ir gimdyvėms bei moterims, sergančioms ginekologinėmis ligomis. Čia gaunama visa reikalinga pagalba, kaip ir buvo iki šiol.

Visi likusieji stacionaro pastatai yra perduoti gydyti COVID-19 pacientams. Tai mes turime korpusą Antakalnio g. 124, kur yra 190 lovų, ten yra visiškai užpildyta šiuo metu. Penktadienį pradėjo dirbti trys skyriai Antakalnio g. 57 esančiuose pastatuose. Yra paruošta 90 lovų, šiuo metu du skyriai yra su pacientais ir čia turime 26 pacientus.

Artimiausioms dienoms, net, manau, savaitei tikrai turime vietų. Pirmadienį baigėme sukomplektuoti visas komandas, kurios dirbs su šitais pacientais. Reikia žinoti, kad dirbant su Covid-19 pacientais, reikia trigubai daugiau personalo, negu gydant visas kitas ligas. Nes yra valandos skirtingos, pamainos keičiasi, nes tam tikrą laiką darbuotojai turi būti su tam tikra apranga, tada turi pailsėti, todėl tų darbuotojų reikia daugiau“, – teigė N.Markevičius.

Vaikų ir Akušerijos ir ginekologijos klinikos teikia visą pagalbą vaikams ir gimdyvėms bei moterims, sergančioms ginekologinėmis ligomis.

Pirmadienį per pietus VMKL dar galėjo priimti apie 60-65 pacientus – lovos paruoštos, jos su deguonimi, sukomplektuotas personalas. Jeigu poreikis būtų, susirgimų daugėtų toliau, tai ligoninė turi dar 90 lovų, tačiau jau tada reikėtų bendrų sprendimų ieškant darbuotojų – gydytojų, slaugytojų, slaugytojų padėjėjų, nes ligoninės galimybės būtų visiškai išnaudotos, tikino direktorius.

„Personalas – gydytojai, slaugytojai, slaugytojų padėjėjai yra pagrindiniai, variklis. Lovos yra tik bazė, kur kažkas yra. O žmonės dirba labai sunkiai, labai įtemptą darbą. Niekas niekada per visą gyvenimą nesitikėjo, kad taip kažkada gyvenime galės atsitikti. Dabar dirba labai sunkiomis sąlygomis, didelėje įtampoje, yra tikrai sunku, nors būdami kartu žmonės susidraugauja, kolektyvas sustiprėja, atsiranda gera, tokia teigiama emocija tuose Covid-19 padaliniuose. Tačiau įtampos labai daug, darbas labai sunkus“, – kalbėjo N.Markevičius.

Kitur regione irgi sudėtinga

A.Bilotienė Motiejūnienė teigė, kad šiaip ligoninei nutraukus kitas paslaugas Santaros klinikos, kaip organizatorius pacientus perskirsto tarp Santaros klinikų, RVUL ir M.Marcinkevičiaus ligoninių.

Situacija regione, kaip sako Santaros klinikų vadovybės atstovė, besikeičianti: penktadienį buvo apie 150 lovų, po savaitgalių jų likę tik 70.

„Vadinasi, nemažai lovų užimta naujų pacientų. Padaugėjo ir Alytuje, Švenčionyse pilna, ir Molėtuose skaičiai išaugo, tačiau tose įstaigose skyrių plėsti kol kas nėra galimybės. Galbūt Ukmergėje, jeigu grįš visi darbuotojai iš saviizoliacijos, nes atsiranda didesnių ar mažesnių židinių. O Alytus tai regionas, kur reikėtų kalbėti, nes ten šiuo metu turime 100 lovų, 80 užimta, tai jeigu būtų mūsų abiejų pusių sprendimas ten didinti lovų skaičių, tokiu atveju kiltų klausimas, kur jų pacientams turėti konsultacinę polikliniką.

Kadangi šiame regione turime Alytuje 20 lovų, Druskininkuose šešias, tai nutolusiam regionui kaip ir užtenka, todėl kol kas, matyt, susilaikysime nuo šito plano. Pagrindinis planas būtų – plėstis Santaros klinikose ir maksimaliai Antakalnyje. VMKL dar turi personalo 60-čiai lovų, toliau gali iškilti kita problema į savaitės pabaigą. Šiandien gyvenam gerai“, – norėdama ir sau, ir kitiems įpūsti optimizmo konstatavo A.Bilotienė Motiejūnienė.

Vidmanto Balkūno nuotr./VUL Santaros klinikos. Kova su koronavirusu
Vidmanto Balkūno nuotr./VUL Santaros klinikos. Kova su koronavirusu

Židinių pasitaiko

Ji neslėpė nerimaujanti labiausiai dėl darbuotojų – medikai ir pervargsta, ir serga, ir yra priversti izoliuotis.

„Įprastai ekstremali situacija tęsiasi labai aiškų laiką, o dabar ji tęsiasi jau pakankamai ilgai, besikeičiantys žmonės, vieni saviizoliacijoje, jų daugėja, naujų židinių atsiranda. Jau turbūt nusibodau tai kartodama, bet ne lovos, o personalas bus problema. Kiekvieną dieną krūviai bus vis didesni, ir pervargimas atsiras.

Bet šiandien turime kažkiek lovų Vilniuje, ieškome, plečiamės ir jau planuojame dabar savaitgalį, kad iki jo nereikėtų paskutinėmis dienomis kažką atidarinėti ir perorganizuoti. Kaip ir sakiau, labai didelė parama yra ligoninė Antakalnyje, kuri beveik visa skirta Covid-19 pacientams gydyti. Turime labai gerą partnerį, galime tik džiaugtis“, – kalbėjo A.Bilotienė Motiejūnienė.

Jau turbūt nusibodau tai kartodama, bet ne lovos, o personalas bus problema.

Santaros klinikų atstovė teigė, kad izoliuotis turinčių medikų nuolat yra, kadangi gydytojai, slaugytojai, jų padėjėjai turi vaikų, lankosi parduotuvėse ir pan., tad naujų mažesnių ar didesnių Covid-19 židinių nuolat atsiranda.

„Kol kas susitvarkome. Gal todėl, kad labai peržiūrėjome planines paslaugas – tarkim, sąnarių endoprotezavimas, jeigu galima, tikrai laukiama, neoperuojama, nebent yra tikrai skubūs procesai, dėl kurių nebegalima laukti“, – sakė direktorė valdymui.

Vidmanto Balkūno nuotr./VUL Santaros klinikos. Kova su koronavirusu
Vidmanto Balkūno nuotr./VUL Santaros klinikos. Kova su koronavirusu

N.Markevičius teigė, kad šiuo metu VMKL nėra daug medikų saviizoliacijoje. Kaip sako direktorius, pavasarį pirmosios Covid-19 bangos metu buvo daug išmokta, todėl dabar ligos plitimą pačioje ligoninėje pavyksta pažaboti.

„Darbuotojai dabar jau žinojo, kaip rengtis, kaip atskirti žalius ir raudonus srautus, kaip atskirti srautus įtariamų sergančių pacientų, buvome pasiruošę izoliacinius skyrius. Sergamumas yra visur, labai didelė dalis buitinio – tai vaikai užsikrečia ir tėvai negali vykti į darbą, tai šeimos nariai. Bet ligoninėje pagal bendrą darbuotojų skaičių sergančių yra tikrai nedidelis kiekis, tuo mes labai džiaugiamės ir didžiuojamės. Tai yra patirtis ir ta pavasarinė patirtis šiuo metu duoda labai ryškų rezultatą“, – kalbėjo N.Markevičius.

Į prekybos centrą nueiti neįmanoma, kai tiek žmonių, tas dar labiau didina įtampą medikams, kadangi jie turi dirbti sudėtingomis sąlygomis, o išėję į miestą mato priešingus rezultatus.

Vis dėlto jis pabrėžė ir medikų nuovargį bei dalies visuomenės nenorą saugoti save ir kitus: „To visuomenė nemato. Kai gydytojas po sunkių budėjimų su kaukių ir respiratorių įspaudais ant veido išeina ir važiuoja į miestą, kamščiuose stovi, pravažiuoti negali, į prekybos centrą nueiti neįmanoma, kai tiek žmonių, tas dar labiau didina įtampą medikams, kadangi jie turi vargti, turi dirbti sudėtingomis sąlygomis, o išėję į miestą mato priešingus rezultatus.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas