Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 05 10

Santaros klinikų medikų darbo apranga: suplyšusi, atspurusi, neatitinkanti reikalavimų

Per didelė, sulopyta ar net ir nelopyta, atspurusiom rankovėm – tai ne vaizdai iš filmo, o VšĮ Vilniaus universiteto ligoninės Santaros klinikų medikų kasdienė darbo apranga.

„Ne pirmą kartą ligoninės administracijai keliame šį klausimą, tačiau sprendimų nesulaukiame. Darbe mes norime jaustis oriai, tačiau realybė tokia, kad mūsų darbinė apranga neatitinka to, kas yra nurodoma įvairiuose teisės aktuose. Ir tai yra ne dirbančiųjų, o darbdavio atsakomybė“, – pranešime spaudai cituojama Santaros klinikų gydytojų sąjungos pirmininkė Gabija Tomkutė.

Administracijos dėmesio nesulaukiantis darbo aprangos klausimas paskatino medikus video klipu parodyti, kad aukščiausio lygio ligoninės medikai, kasdieniame darbe ieško kūrybinių sprendimų, kaip dėvėti darbinę aprangą.

Per ilgų chalatų skvernus suriša į mazgus, kad pastarieji nesivilktų žeme. Per ilgas kelnes pariša raišteliais. Tai pasak medikų, nėra geriausi sprendimai, bet taip bent sumažinama traumos darbe tikimybė.

„Keldami šį klausimą mes norime parodyti, kad šalies teisės aktuose gana tiksliai apibrėžiama, kokia turėtų būti medikų apranga darbo vietoje ir kaip ją turi užtikrinti darbdavys, tačiau realybėje, kaip matoma nuotraukose ar video klipe, šios nuostatos nėra užtikrinamos”, – sako G.Tomkutė.

Lietuvos Respublikos darbo kodekse nurodoma, kad medikų apranga tame tarpe ir operacinės pižamos yra darbuotojo funkcijai atlikti būtinas turtas. Kodekse taip pat nurodyta, kad darbuotojas privalo naudotis darbdavio perduotomis darbo priemonėmis ir turtu pagal jų tikslinę paskirtį ir taupiai. „Taupus resursų ar darbo priemonių naudojimas sveikintinas dalykas. Tačiau tai nereiškia, jog darbinę aprangą reikia sunešioti iki dezintegracijos“, – sako G.Tomkutė.

Medikų darbo aprangos priežiūros reikalavimai yra numatomi Lietuvos higienos normoje. Šiuos teisės aktus papildo dar ir pačios gydymo įstaigos vidaus darbo taisyklės, kuriose aiškiai nurodoma, kad darbuotojai, turintys tiesioginį kontaktą su pacientais, privalo dirbti vilkėdami tvarkingą medicininę aprangą.

„Šiandieninė mūsų darbo apranga, neatitinka ne tik šalies teisės aktų, bet ir pačios gydymo įstaigos keliamų reikalavimų. Aukščiausio lygio ligoninė, kur investuojama į moderniausią diagnostinę ir gydymo įrangą, negali ar nenori užtikrinti, kad čia dirbantys medikai apsirengę darbo aprangą jaustųsi oriai“, – sako SGS pirmininkė G.Tomkutė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas
Reklama
Skrydžio režimu: atviras „Gurtam“ vadovo interviu su Benediktu Vanagu
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?
Reklama
Daugiau Pliusų sporto entuziastams:„Gym+“ vėl plečiasi