Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2021 10 11

Santaros klinikų rezidentai skundžiasi – spintelių trūksta, valandų per daug

Santaros klinikose dirbantys gydytojai rezidentai pasiskundė įstaigos administracijai dėl nerimą keliančios jų situacijos. Laiške nurodoma, kad rezidentai abejoja esantys lygiaverčiai įstaigos darbuotojai, nors turi terminuotas darbo sutartis. Nerimą jiems kelia ir tai, kad jų daug, tad ne visi gauna vienodas sąlygas semtis patirties. Santaros klinikos tikina skatinančios dialogą.
Gydytojai rezidentai spaudos konferenciją surengė lėktuve
Gydytojai rezidentai spaudos konferenciją surengė lėktuve 2018 m. / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

500 rezidentų

Vilniaus universiteto ligoninės Santaros klinikų (VULSK) rezidentai tvirtina į ligoninės administraciją kreipęsi jau ne vieną kartą, dialogas tarp abiejų pusių nuolat vyksta, tačiau esą norisi, kad sprendimai būtų priimami greičiau.

Šiuo metu pagrindinėje Vilniaus universiteto Medicinos fakulteto rezidentūros bazėje dirba ir mokosi apie 500 gydytojų rezidentų.

„Gydytojai rezidentai kasdien prisideda prie kokybiškų sveikatos priežiūros paslaugų teikimo, aktyviai dalyvauja įstaigoje vykdomoje mokslinėje veikloje ir su kolegomis dalinasi naujausiomis medicinos žiniomis.

Pandemijos laikotarpiu gydytojai rezidentai prisiėmė atsakomybę ir padėjo įstaigai ypač sudėtingoje situacijoje – dauguma VULSK dirbusių gydytojų rezidentų per praėjusius metus dirbo specializuotuose COVID-19 skyriuose, taip padėdami išsaugoti kuo sklandesnį specializuotų paslaugų teikimą ligoninėje.

Tačiau nerimą kelia gydytojų rezidentų situacija įstaigoje. Nors gydytojai rezidentai sudaro terminuotas darbo sutartis su VULSK, rezidentų bendruomenėje netyla klausimai, ar rezidentai yra lygiaverčiai įstaigos darbuotojai ir ar įstaigoje užtikrinamos tinkamos sąlygos rezidentūros vykdymui“, – teigiama Rezidentų tarybos kreipimesi.

Dauguma VULSK dirbusių gydytojų rezidentų per praėjusius metus dirbo specializuotuose COVID-19 skyriuose.

Pokyčių yra, bet per mažai

Kaip 15min sakė Vilniaus universiteto Medicinos fakulteto Rezidentų tarybos pirmininkė Kamilė Marcinkevičiūtė, dialogas su Santaros klinikų administracija vyksta ir teigiamų pokyčių galima pastebėti.

„Turime ir gerų pavyzdžių kai kuriuose skyriuose, bet įstaiga yra labai didelė ir įvairialypė. Norime, kad panašios sąlygos būtų visuose skyriuose“, – teigė Rezidentų tarybos pirmininkė.

Rašte Santaros klinikų administracijai rašoma:

„Rezidentai gauna pranešimus apie visiems darbuotojams suteikiamas naudas (pvz. keliamus darbo užmokesčius, išmokamus šventinius priedus, suteikiamas lengvatas stovėjimo vietoms), tačiau šie įstaigos sprendimai nepaliečia rezidentų;

Rezidentams budėjimų metu keliami reikalavimai ir suteikiamos atsakomybės viršija jų realias žinias ir kompetencijas (…);

Rezidentams taikomas spaudimas dirbti daugiau, nei numatoma oficialiame grafike, o papildomo darbo valandos nėra fiksuojamos ir apmokamos;

Rezidento darbo vieta grafikuose dažnai neatitinka realios jo darbo vietos įstaigoje (ypač budėjimų metu), todėl rezidentai dažnai negauna priemokų už pavojingas darbo sąlygas.“

Rezidentams taikomas spaudimas dirbti daugiau, nei numatoma grafike, papildomo darbo valandos nėra fiksuojamos ir apmokamos.

Ligoninė teigia skatinanti dialogą

Santaros klinikų Komunikacijos tarnybos pateiktame komentare teigiama, kad rezidentai yra svarbi medicinos bendruomenės dalis:

„Santaros klinikų gydymo procese jie atlieka didžiulį ir reikšmingą darbą, ypač jų indėlis tapo svarus prasidėjus pandemijai, kurios pradžioje itin trūko darbo rankų naujai įkurtuose COVID-19 padaliniuose.

Santaros klinikų vienas iš prioritetinių uždavinių skatinti dialogą tarp administracijos ir gydytojų rezidentų bendruomenės ir nuolat ieškoti sprendimų stengiantis pagerinti darbo organizavimo procesus, skatinti gydytojus rezidentus įsitraukti ne tik į klinikų praktinį gydomąjį darbą, bet ir dalyvauti mokslinėje tiriamojoje veikloje. Skatindami dialogą, kartu ieškome ir sprendimų.“

Ligoninė tvirtina, kad siekia veiksmingesnės komunikacijos su gydytojais rezidentais, todėl rugpjūtį buvo nuspręsta K.Marcinkevičiūtę įdarbinti Žmogiškųjų išteklių valdymo skyriuje.

Santaros klinikų gydymo procese rezidentai atlieka didžiulį ir reikšmingą darbą, ypač jų indėlis tapo svarus prasidėjus pandemijai.

„Ji yra šio dialogo koordinatorė, padedanti atsakyti rezidentams į jiems rūpimus klausimus, inicijuoti reikiamus pokyčius. Net ir šis raštas, kuriame rezidentai išdėstė probleminius, diskutuotinus klausimus, yra darbinis šio dialogo atspindys, inicijuotas Santaros klinikų administracijos“, – teigiama komentare.

Rezidentų daug ir jie netelpa

K.Marcinkevičiūtė pripažįsta, kad ne visas jų keliamas problemas įmanoma išspręsti tik su Santaros klinikų administracija.

Viena tokių – didelis rezidentų skaičius, kai kartais jie net netelpa skyriuose.

„Yra kalbama ir su ministerija, ir su Seimo Sveikatos reikalų komitetu, šie klausimai judinami – bandoma plėsti tą rezidentūros bazių tinklą.

Bet, žinoma, rezidentai yra suinteresuoti dirbti geriausiose įstaigose. Mes studijuojame Vilniuje, tai mūsų tikslas yra likti Vilniuje, nors suprantame, kad visuomenės interesas – jog mūsų būtų ir kitose įstaigose, tačiau rezidentų, kurie išvažiuoja į Klaipėdą, Šiaulius, yra vienetai. Beveik visi dirbame pagrindinėse ligoninėse.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Gydytojai rezidentai spaudos konferenciją surengė lėktuve
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Gydytojai rezidentai spaudos konferenciją surengė lėktuve

O kai tų rezidentų vien Vilniaus universitete yra 840, mes pasidaliname į Santaros klinikas, Respublikinę Vilniaus universitetinę ligoninę, psichiatrijos ligonines, bet skaičiai vis tiek labai dideli. Bandome kalbėtis apie daugiau įstaigų, bet tai susiję su visos sveikatos sistemos pertvarka, kokiuose skyriuose mokomasi ir t.t.“, – kalbėjo K.Marcinkevičiūtė.

Paprašyta pavardinti, kas jau yra išsisprendę, K.Marcinkevičiūtė sakė, kad anksčiau rezidentai nebūdavo skiepijami kaip kiti gydytojai, dabar jau vakcinuojami visi.

Į naujausią raštą VULSK administracija kol kas dar nėra sureagavusi, teigė Rezidentų tarybos pirmininkė.

Mes studijuojame Vilniuje, tai mūsų tikslas yra likti Vilniuje, nors suprantame, kad visuomenės interesas – jog mūsų būtų ir kitose įstaigose.

Sprendimo būdus siūlo

Savo problemų sprendimo būdus rezidentai pasiūlė.

Jie nori gauti konkrečiai jiems skirtą informaciją, nuolatinių darbuotojų, kurie konsultuotų rezidentus apie pastarųjų darbo tvarką įstaigoje, bei spręstų einamuosius klausimus, susijusius su rezidentūra.

Tarkim, dėl tolygaus metinio rezidentų paskirstymo skyriuose, atostogų planavimo, budėjimų grafikų sudarymo, darbo krūvių ir budėjimo tvarkų įstaigoje reglamentavimo, galimybių rezidentams pasinaudoti įstaigos darbuotojams suteikiamais privalumais (pvz., nuolaidomis apmokestintose automobilių statymo aikštelėse, priėjimu prie dviračių saugyklų ir t.t.) ir t.t.

„Lygiaverčių kitiems įstaigos darbuotojams darbo sąlygų užtikrinimas: minimalius ergonomiškumo kriterijus atitinkančių poilsio vietų įrengimas budintiems rezidentams skyriuose. Būtina atnaujinti inventorių, atskirti erdves darbui, poilsiui ir daiktams saugoti (daugumos rezidentinių, kuriose apsistoja rezidentai, inventorius yra pasenęs, sulūžęs, ypatingai trūksta vietos rezidentų aprangai, netrūksta atvejų, kai 5-6 kv.m plotu dalinasi 20-30 rezidentų);

Adekvatus darbo naktimis ir savaitgaliais apmokėjimas – šiuo metu gydytojų rezidentų naktinio darbo įkainis yra bent 2 kartus mažesnis nei medicinos gydytojo, o įtemptas darbas savaitgaliais yra papildomai neapmokamas“, – tokias ir dar daugiau problemų vardijo rezidentai.

Pavyzdžiui, rezidentai teigia, kad dauguma jų visa darbo apranga ir jos priežiūra rūpinasi patys namuose, patys perka ir remontuoja kraujospūdžio matuoklius, pulsoksimetrus ir t.t., jiems dažnai trūksta elektroninių praėjimo kortelių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas